Kultūras ziņas

"Oļegs" dodas pie Latvijas skatītājiem

Kultūras ziņas

Smiekli ar "nabassaiti"

Paziņo "Lielā Kristapa" nominantus un mūža balvas laureātu

«Lielā Kristapa» atlases žūrijai bija jānoskatās 90 stundu ilgs kinomateriāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ceturtdien, 3. oktobrī, tika paziņoti nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” pretendenti 17 profesionālās un 6 filmu kategorijās un mūža balvas laureāts – tas ir režisors Varis Bralsa. Lai izvirzītu pretendentus balvai, atlases žūrijai septiņu cilvēku sastāvā mēneša laikā bijis jānoskatās 90 stundu ilgs kinomateriāls. Kopā iesniegti 95 projekti, un rekordliels bijis tieši spēlfilmu skaits.

Šogad ir ieviesta jauna kategorija “Labākā TV filma vai seriāls”, kurā uz balvu pretendē divi Latvijas Televīzijas projekti un skatītāju iecienītā daudzsēriju filma “Sarkanais mežs”.

Mūža balvu šī gada “Lielā Kristapa” pasniegšanas ceremonijā saņems režisors Varis Brasla par ieguldījumu kino mākslā. 15 spēlfilmu, vienas dokumentālās filmas un TV seriāla režisoram jau ir četri “Kristapi” – par filmām “Novēli man lidojumam nelabvēlīgu laiku", “Emīla nedarbi”, “Par mīlestību pašreiz nerunāsim” un “Ūdensbumba resnajam runcim”. Doma nominēt režisoru mūža balvai esot bijusi jau sen, bet lēmēji godināšanu gribējuši pietaupīt meistara jubilejas gadam.

Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova stāsta:

“Bez visa tā labā, ko Varis Brasla ir izdarījis savā radošajā mūžā, viņam šogad ir arī 80 gadu jubileja, un viņš patiešām ir pelnījis šo balvu, jo viņa filmas ir ļoti mīlētas, un viņš ir tāds ļoti smalks režisors, kas ārkārtīgi delikāti risina katru epizodi, katru filmu.”

Kino zinātniece un atlases žūrijas pārstāve Kristīne Matīsa pauž prieku, ka nominācijas ieguvušas arī filmas, kurām “nav obligāti milzu inscenējumi, ārkārtīga nauda ielikta vai sarežģīti specefekti, milzīgi pārsteigumi publikai”.

Tas parādot patīkamu tendenci, uzskata Matīsa, ka novērtēts tiek arī “labs kino, ja to veido veido labi profesionāļi.”

Matīsa šajā jautājumā īpaši piemin Alises Zariņas spēlfilmu “Blakus” un Brigitas Eglītes dokumentālo filmu “Sestā diena”.

Vismazāko iemeslu diskusijām un strīdiem žūrijai sagādājis labāko pilnmetrāžas spēlfilmu piecinieks – Gata Šmita “1906”, Alises Zariņas “Blakus”, Jāņa Ābeles “Jelgava '94”, Andra Gaujas “Nekas mūs neapturēs” un Jura Kursieša “Oļegs”.

Gandrīz visu nosaukto filmu režisori sacentīsies arī par balvu labākā režisora kategorijā.

Šogad sarakstā arī jauna nominācija – “Labākā TV filma vai seriāls”, kurā uz balvu pretendē arī Latvijas Televīzijas filmas “Nora”, “75 jautājumi Uldim Dumpim” un seriāls “Sarkanais mežs”.

Nacionālā kino centra vadītāja, kinokritiķe Dita Rietuma vērtē jauno nomināciju:

“Tas liecina par to, ka arī televīzija veic ļoti aktīvu darbību, tas liecina par to, ka simtgades procesā bija vairāk finansējuma arī televīzijai. [..]

Es domāju, ka tā ir konceptuāli svarīga ''Lielā Kristapa'' organizētāju izvēle radīt šādu nomināciju, jo “Sarkanais mežs” savu kvalitāšu ziņā noteikti ir ļoti profesionāls darbs un tas ir vērtējams, izskatāms un, iespējams, arī apbalvojams.”

“Lielais Kristaps” šogad norisināsies no 7. līdz 12. novembrim, un šajā laikā atlases komisijas izvēlētos balvas pretendentus vērtēs starptautisko un vietējo profesionāļu žūrija, kura vēl tiek komplektēta un par kuras lēmumiem uzzināsim balvas pasniegšanas ceremonijā 12. novembrī.

Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” producente atklāj jau zināmos žūrijas locekļus:

“Zināms, ka būs scenāriju autore un redaktore no Kanādas Larisa Gūtmane, kura ir arī pasniedzēja mūsu Nacionālajā kino skolā. [..] Būs arī scenāriju autors un režisors Boriss Frumins, kas arī ir pazīstams Latvijas kino vidē. Un viens arī no ne Latvijas žūrijas pārstāvjiem ir ļoti godalgots, arī mūsu ''Lielajā Kristapā'' pērn godalgots lietuviešu dokumentālā kino režisors Audrius Stonis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti