Lekciju ciklā «Rīga laiku laikos» izrādīs unikālas Rīgai veltītas kino hronikas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kinoteātrī "K.Suns" turpinās lekciju cikls "Rīga laiku lokos", kas piedāvā noskatīties unikālas Rīgai veltītas kino hronikas, ko papildina kinozinātnieka Agra Redoviča komentāri. Sestdien, 22.novembrī, notiks seanss, kas veltīts 80.gadu sākumam, kurā būs skatāmas kino hronikas par Salu tilta, televīzijas kompleksa un Uzvaras monumenta celtniecību, Mikrofona aptaujas popularitāti, kā arī filmas "Ilgais ceļš kāpās" uzņemšanu.

Kinohroniku cikls iepazīstina ar dažādu laiku Rīgas svarīgākajiem notikumiem, parādībām un personībām. Tā, piemēram, 60.gadu hroniku īpašā uzmanības degpunktā bija būvniecība, jo tieši šajā laikā Āgenskalna priedēs tapa dzīvojamais rajons, bet Šmerlī - Rīgas Kinostudija, tika atklāts veikals "Sakta" un jaunā stacijas ēka.

70.gadu hronikās savukārt rodamas spilgtas liecības par Pēterbaznīcas torņa atjaunošanu, Dziesmu svētku simtgadi, tolaik ļoti vērienīgajām Dzejas dienām un Mākslas dienām.

Sestdien, 22.novembrī, ciklu turpinās 80.gadu pirmajai pusei veltītie kino dokumenti, kurus kā allaž papildinās kino zinātnieka Agra Redoviča komentāri.

"Laiks līdz 1985.gadam zīmīgs ar to, ka vispirms jau nemitīgi mira [komunistiskās partijas] pirmie sekretāri, tāpat notika intensīva alkohola lietošanas apkarošana. Par to arī ir šis tas uzfilmēts," stāsta Agris Redovičs.

Līdzās žūpības apkarošanai un varu maiņai kinohronikas arī atgādinās, kā 80.gados tapa Zaķusalas televīzijas komplekss, kā arī Uzvaras monuments Pārdaugavā. Agris Redovičs ir pārliecināts - to vienmēr ir interesanti redzēt un novērtēt ar laika distanci: "Manuprāt, Uzvaras monuments ir tiešām ļoti pretrunīga lieta, un es to vēlos arī atklāt. No vienas puses - tas, protams, simbolizē mums nevēlamas varas atgriešanos, no otras puses - pie tā ir strādājuši labākie Latvijas tēlnieki. Tas nav tāds kā Ļeņina piemineklis, kam nebija nekādu māksliniecisku elementu. Manuprāt, runas, ka šis monuments ir jānojauc, ir negudru cilvēku runas."

Kino dokumentālisti fiksējuši arī Aloiza Brenča slavenās 80.gadu filmas "Ilgais ceļš kāpās" tapšanas aizkulises. Interesanti, ka tā bija pirmā filma, kurā vispār tika pieminēta Latvijas cilvēku izsūtīšana uz Sibīriju.

"Mēs rādīsim dokumentālu fragmentu, kurā redzams, kā Sibīrijas ziema tiek filmēta Mežaparkā, kā sniegs tiek taisīts," teic Agris Redovičs.

Kinohronikas arī atklāj, ka 80.gadi bija dziesmu aptaujas "Mikrofons" ziedu laiki, kā arī vairāku ļoti izcilu personību laiks. "Teiksim, Vācietis, Ziedonis, Peters, Čaklais. Viņi bija pārliecinoši, viņus saprata. Tas ir šim laikam svarīgi, jo tas sagatavoja nākamajam periodam, kad sabiedriskā dzīve kļuva nospriegoti aktīva," norāda Agris Redovičs.

80.gadu pirmajai pusei veltītais kinohroniku apkopojums būs skatāms sestdien, 22.novembrī, kinoteātrī "K.Suns", tam dots nosaukums "Varas konvulsijas". Nākamais, noslēdzošais cikla seanss būs 29.novembrī, un tas būs veltīts Atmodas laikam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti