Kultūras ziņas

Nedēļas nogalē Liepājā "Summer sound"

Kultūras ziņas

"Arēnā Rīga" uzmirdzēs Zvaigžņu koncerts

Leģendārais Jons Meks atklās Cēsu mākslas festivālu

Leģendārais Jons Meks atklās Cēsu mākslas festivālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lietuviešu režisora Jona Meka filmu retrospektīva un personālizstāde ir viens no Cēsu mākslas festivāla lielākajiem gardumiem - tā atklāšanā 11.jūlijā būs klāt arī pats 91 gadu vecais režisors, kura dzīve glabā 20.gadsimta Rietumu kultūras vēsturi, īpaši ASV radošo uzplaukumu 60.gados un 70.gados.

Jons Meks tiek dēvēts par amerikāņu avangarda kino krusttēvu. Pārdzīvojot bēgšanu no soda nometnes Hamburgā un slēpšanos fermā astoņu mēnešu garumā, viņš kopā ar brāli Ādolfu nonāk Amerikā, kur drīz vien iejūtas tālaika intelektuālajā sabiedrībā.

1962.gadā Meks ar domubiedriem nodibināja Kinorežisoru radošo kooperatīvu un sinematēku, viņa radošie ceļi krustojušies ar dzejnieku Alenu Ginsbergu, Džonu Lenonu un Joko Ono, Salvadoru Dalī un citiem mākslas dižgariem.

"Filma var ierakstīt tikai to, kas atrodas tai priekšā. Es filmēju savu dzīvi. Kad sāku nodarboties ar kino, es neatstāju novārtā arī literatūru, jo savu radošo darbību es sāku kā rakstnieks un es vēl arvien tas esmu. Sākās sešdesmitie - bīta paaudze, mākslas centri, Baksminstera Fullera futūriskā arhitektūra. Viss mainījās. Es biju laimīgs ierasties Ņujorkā šai pārmaiņu laikā, tas bija ļoti aizraujoši," stāsta Jons Meks.

Cēsu mākslas festivāls tiks atklāts ar Jona Meka filmu "Endija Vorhola dzīves ainas: draudzības un krustpunkti", kuru režisors samontēja 1990.gadā no materiāliem, kurus uzņēma, atrodoties Amerikas mākslas dzīves valdzinošākajā etapā.  

"Endijs Vorhols nedzīvoja pats par sevi, viņam apkārt bija daudz cilvēku. Redziet, tas bija 60.gadu periods, tik daudz kas notika. Ja tu vēlējies parādīt Endiju, likumsakarīgi tu parādīji arī visus tos cilvēkus, kuri viņam bija apkārt," skaidro Meks.

Režisors gan uzsver, ka ne šī, ne arī kāda cita no viņa filmām būtu nodēvējama par dokumentālo filmu.

"Es nefilmēju dokumentālās filmas - ne tādas, kādas varam redzēt televīzijā. Mani interesē dzīve, kāda tā ir. Sajūtas, emocijas," tā Jons Meks.

Kā vēstīts, no 11.jūlija līdz 9.augustam norisināsies mākslas festivāls "Cēsis 2014".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti