Latviju Karlovi Varu festivālā pārstāv Vimbas un Manska filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 1. līdz 9. jūlijam Čehijas pilsētā notiek Karlovi Varu starptautiskais kinofestivāls, kura programmā ļoti būtiskās sadaļās iekļautas divas Latvijas filmas – Renāra Vimbas spēlfilma “Es esmu šeit” un Vitālija Manska jaunākā dokumentālā filma “Radinieki”.

Karlovi Varu festivāls (KVIFF) ir gada svarīgākais filmu nozares notikums Centrāleiropas un Austrumeiropas mērogā, viens no vecākajiem A klases festivāliem Eiropā (notiek kopš 1947. gada), turklāt viens no demokrātiskākajiem festivāliem šajā klasē – Karlovi Varos kā skatītāju un viesi ciena un vērtē ne tikai tos, kas staigā pa sarkanajiem paklājiem, bet arī tos, kas apmetas uz festivāla laiku saslietajā telšu pilsētiņā.

Šogad Karlovi Varu dokumentālā kino konkursa programma lepojas ar trim pasaules pirmizrādēm, un viena no tām ir četru valstu kopražojums (Vācija, Latvija, Igaunija, Ukraina, piedaloties Latvijas studijai "Ego Media"), Latvijā dzīvojošā režisora Vitālija Manska jaunākā dokumentālā filma "Radinieki", ko finansējis arī Nacionālais Kino centrs (toties Krievijā ar kultūras ministra pavēli ekspertu piešķirtais finansējums filmai tika atsaukts).

Režisors Manskis dzimis Ukrainā un viņa radinieki joprojām dzīvo tur, bet pēc Krimas notikumiem izrādījušies gandrīz katrs savā frontes pusē – gan separātistu kontrolētajā Donbasā, gan Krimas pilsētā Sevastopolē, gan Ļvovā un Odesā. Filma rāda, ka Maidana dramatiskās sekas ietekmējušas ne tikai lielus politiskus notikumus, bet arī vienkāršu cilvēku, radinieku dzīvi un savstarpējās attiecības.

Vitālija Manska filma "Radinieki" Karlovi Varu konkursa programmā tiks demonstrēta divos seansos – 5. un 6.jūlijā, Latvijā filmas pirmizrāde gaidāma oktobrī.

Otra Latvijas filma – Renāra Vimbas jau populārā un titulētā debijas spēlfilma "Es esmu šeit" (2016) iekļauta īpašā un pagodinošā komplektā “Variety kritiķu izvēle / Variety Critic’s Choice”, turklāt šī ir jubilejas izlase, jo prestižā pasaules filmu industrijas un kinokritikas “tribīne” "Variety" šādu programmu Karlovi Varu festivālam sastāda jau 20. reizi. Redakcija komentē, ka piedāvājums veidot programmu tik nopietnam festivālam bijis liels izaicinājums, pirms 20 gadiem sākuši ar amerikāņu neatkarīgo kino, vēlāk fokuss pavērsies uz Eiropas filmām, bet pašlaik aptver visas pasaules “jauno un daudzsološo” kino, bieži vien arī jaunas kino industrijas, kurām vajadzīgs atbalsts un “prožektoru gaismas”, ko šī sadaļa ar lepnumu nodrošina.

Uz Karlovi Varu kinofestivālu lietišķā braucienā dodas arī vairāki Latvijas kinoindustrijas profesionāļi un kinokritiķi, iekļaujoties profesionāļu simtos no vairāk nekā 60 valstīm, kas katru gadu apmeklē festivāla industrijas sadaļu. Savukārt skatītāji ik gadu Karlovi Varos nopērk ap 120 000 kinobiļešu un noskatās apmēram 200 filmas, starp kurām ap 70 ir pasaules un Eiropas pirmizrādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti