Dienas ziņas

Rīgā atklāj Baltijā lielāko "IKEA"

Dienas ziņas

Muldakmens pieturu sola saglabāt

LTV tapis seriāls jauniešiem

Latvijas Televīzijā tapis seriāls jauniešiem «16+»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Televīzijā (LTV) tapis vēl nebijis projekts – seriāls jauniešiem. Tā nosaukums ir "16+", un stāsts ir par vidusskolēniem. Tā kā seriāla mērķauditorija ir jauni cilvēki, primāri tas būs skatāms sociālajos tīklos, bet plānots, ka to ar laiku varēs redzēt arī LTV ēterā.

Tas ir par draudzību, jauniešiem, viņu problēmām un sevis meklēšanu – tā par jaunā seriāla būtību saka tā veidotāji un aktieri. Viens ir skaidrs –  LTV šis projekts ir kas nebijis.

"Mēs ļoti ceram, ka jauni cilvēki šo projektu novērtēs. Tas tiešām ir pirmais un tāds unikāls veids, kā lieli mediji runā ar jaunu auditoriju.

Līdz šim Latvijā nekas tāds nav bijis, lai gan pasaulē jauniešu seriāla izveide ir ļoti populārs formāts," atzina LTV satura redaktore Anna Platpīre.

Par seriāla ideju un tā scenārija realizēšanu rūpējās Artis Dobrovoļskis un Osvalds Zebris. Projekta sākumposmā veidotas pat jauniešu fokusgrupas, lai sarunās ar viņiem saprastu, kas viņus pa īstam interesē.

"Ar to arī šis žanrs mani piesaistīja – ar to, ka jauniešiem tā dzīve ir tāda spilgtāka un vēl ir ļoti daudz ekspektācijas un zināms maksimālisms, ko, man liekas, ir arī interesanti stāstīt tādā seriāla formā," teica seriāla idejas un scenārija līdzautors Dobrovoļskis.

"Man šķita interesanti padomāt par to posmu cilvēka mūžā, kad viņš vairs nav bērns un viņš vēl īsti nav pieaugušais. Un tas ir tas brīdis, kad, tas viņa "es", nu katram mums ir savs "es", jūtas visvairāk apdraudēts," stāstīja seriāla scenārija autors Zebris.

Scenārijā Zebris uzsvēris cilvēka individualitātes saglabāšanu. Taču savu slāni darbā atstājis arī režisors, kas scenāriju pārvērtis vizuālos tēlos.

"Tie cilvēki, kuriem ir padsmit gadu, viņi ir tik ļoti savādāki, nekā mēs. Viņi domā pilnīgi savādāk, viņi iepazīstas savādāk. Viņi ir tā kā no Marsa!

Man liekas, jebkurš vidējs japānis vai jebkurš norvēģis ir daudz līdzīgāks mums nekā viņi," sprieda seriāla režisors Uldis Cipsts.

Režisors atzīst, ka šis viņam ir viens no mīļākajiem darbiem. Filmēšana norisinājās reālā vidē – skolās un dzīvokļos.

Stāstā runāts par dažādām problēmām – jauniešu attiecībām ar vienaudžiem un citu paaudžu cilvēkiem, narkotiku, alkohola lietošanu, seksuālu pieredzi, problēmām, kas saistītas ar sociālo tīklu lietošanu. Lomās iejutās jaunieši bez profesionālas filmēšanās pieredzes.

"Man ļoti patīk visas epizodes, kur esmu redzama kopā ar Baibu Broku, kas atveido manu mammu. Man liekas – tādas mīļas epizodes priekš manis," sacīja seriāla aktrise Helēna Kuple.

"Manu varoni sauc Pauls Ziediņš, viņš ir ļoti introverts zēns, kurš ir ieķēries savā bērnības draudzenē un dara visādas lietas pret savu gribu, un iziet cauri smagam emocionālam ceļojumam," klāstīja seriāla aktieris Augusts Barkovskis.

"Pieļauju, ka šis ir ne tikai jauniešiem, bet arī vecākiem cilvēkiem, tīri redzēt, kā tas ir no jauniešu skatupunkta, kas mūsdienās notiek ar jauniešiem,

kas varbūt atšķiras no viņu laika posma un mazliet arī padomāt par saviem bērniem – kā viņi jūtas, kas viņiem notiek," norādīja seriāla aktieris Kristaps Brēmers.

"Viss, ko mēs varam darīt, ir cerēt, ka jauniešus tas uzrunās un viņi spēs identificēties ar kādu no šiem tēliem. Varbūt kāds skatīsies un sapratīs – "jā, es īstenībā esmu Mārtiņš" vai "es 11.klasē būšu Mārtiņš". Un varbūt kāds sajutīsies drošāks par sevi," sprieda seriāla aktieris Aleksis Vilciņš.

Seriālam būs 11.sērijas un katra būs vidēji 12, 13 minūtes gara. Informāciju par seriālu sociālajos medijos – "youtube",  "Facebook", un "Instagram" – varēs atrast jau no septembra sākuma, bet pirmās divas epizodes būs redzamas 21.septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti