Rīta Panorāma

Zoom intervija ar Daci Kokli un Jāni Gesti

Rīta Panorāma

Zemestrīcē Horvātijā 7 bojā gājušie

Intervija ar Ilgoni Lindi un Jorenu Šteinhaueru

Latvijas Televīzijā pirmizrāde – dokumentālā filma «Šteinhauers un Blūms»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

29. decembrī Latvijas Televīzijā pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma “Šteinhauers un Blūms”.

Pirmās Atmodas sākums Latvijas vēsturē tiek datēts ar Jaunlatviešu kustības rašanos 19. gadsimta vidū, taču vēl pirms Krišjāņa Barona un Krišjāņa Valdemāra bija kāds vīrs, kura darbošanās Rīgā ļauj apgalvot, ka, iespējams, latviešu nacionālajai pašapziņai ir senāka vēsture. Šo uzņēmīgo latvieti sauca Jānis Šteinhauers. Par šo vēsturisko personību tapusi dokumentālā filma “Šteinhauers un Blūms”.

Ideja par filmu radusies pirms 40 gadiem filmas līdzautoram – arhitektam Pēterim Blūmam, taču darbs pie tās sācies vien 2017.gada aprīlī. Filmas režisors un operators Ilgonis Linde LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atzina, ka galvenā ziņa, ko ar filmu vēlējušies nodot, ir ideja, ka Latvijas un latviešu atmodas vēsture varētu būt datējama simt gadu senākā pagātnē, nekā līdz šim esam pieraduši uzskatīt. Daudziem Jānis Šteinhauers un viņa neaptveramais veikums varētu būt jaunums. Iespējams, ka šī “aizmirstība” bija kādas varas izveidota ideoloģiska konstrukcija, sprieda Linde.

Filmas mūzikas autors Jorens Šteinhauers, kurš procesa laikā ir kļuvis arī par vienu no filmas varoņiem, par Jāni Šteinhaueru bija dzirdējis Alvila Zauera grāmatas “Šteinhaueri un viņu laiks” sakarā, taču neko daudz neesot zinājis. Viņš atzīmēja, ka Vācijā nav nemaz tik daudz Šteinhaueru, tāpēc bijis interesanti pētīt savu uzvārda brāli kopā ar pārējiem filmas autoriem. 

Filmas “Šteinhauers un Blūms” pirmizrāde – 29.decembrī pulksten 21.10 LTV1 un Replay.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti