Latvijas pirmizrādi piedzīvo kopprodukcijas mākslas filma «Humorists»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Savu ceļu kinoteātros visā Latvijā uzsāk Latvijas, Krievijas un Čehijas kopražojuma filma “Humorists”, kas vēsta par padomju estrādes komiķa iekšējo cīņu ar sevi, savukārt ārējo – ar pastāvošo iekārtu un tās radīto cenzūru.

Filma, kas jau guvusi plašu atzinību Krievijā, 22.aprīlī piedzīvo savu Latvijas pirmizrādi un būs skatāma no 23. aprīļa, informēja “Tasse Film” pārstāve Aiga Dakule.

Mākslas filma stāsta par plaši pazīstama padomju estrādes komiķa Borisa Arkadjeva (Aleksejs Agranovičs) karjeras norietu 1984. gada vasarā. Viņu nomoka nemitīgā balansēšana uz naža asmens, domājot, par ko drīkst un par ko nedrīkst jokot padomju sabiedrībā – no tā rodas nedrošība, kas pamazām saindē gan mākslinieka iekšējo pasauli, gan viņa attiecības ar tuvākajiem. Slava un personiskās brīvības trūkums padara Borisu neiecietīgu, un viņa joki sāk līdzināties spēlei uz dzīvību un nāvi. Mūžīgā cīņa starp mākslinieku un valsti filmā norisinās jaunā līmenī – ar aizskarošu humoru un jokiem par seksu.

"Humorists" ir Latvijā dzimušā un augušā, šobrīd Berlīnē dzīvojošā scenārista un žurnālista Mihaila Idova debija spēlfilmas režijā. Tās filmēšana norisinājusies Latvijā - Jūrmalā un Rīgā, ko galvenais mākslinieks Aivars Žukovskis filmas vajadzībām iedzīvinājis īstā 80.gadu atmosfērā. Radošajā komandā Latviju pārstāv arī producentu komanda "Tasse Film" (producentes Aija Bērziņa un Alise Ģelze), kas kopš tās dibināšanas 2011. gadā producējusi daudzas starptautiski atzītas un apbalvotas filmas, tostarp "Es esmu šeit", "Paradīze 89" un "Ar putām uz lūpām".  

“Ar vārda brīvības ierobežojumiem vēl joprojām saskaramies ik dienas, pat 21. gadsimtā, – vai tie būtu slēpti vai neslēpti valdības kontrolēti laikraksti totalitārās valstīs, vai pat lielvalsts ASV, kur prezidents neatkarīgus medijus sauc par “nodevīgiem” un “tautas ienaidniekiem”. Tieši tādēļ 80. gadi Padomju Savienībā uzskatāmi par lielisku metaforu cenzūrai un tās absurdajām izpausmēm. Tomēr filma nav par to. Tas ir stāsts personīgā līmenī – par to, kā jūtas nebrīvs cilvēks, kas ik dienas pakļauts neskaitāmiem kompromisiem, tostarp vislielākajam – iekšējai cīņai pašam ar sevi,” par filmu stāsta tās režisors Mihails Idovs.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti