Labrīt

Ilze Viņķele: Mediķiem ir taisnība - veselības aprūpei finansējuma principā ir par maz

Labrīt

Latvijas balss Eiropas Parlamentā: Saruna ar Andri Ameriku

Režisora Endrjū Desmonda fantastikas trilleris "Sonāte" filmēts Latvijā

Latvijas pirmizrāde Cesvaines pilī uzņemtai šausmu filmai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kinoteātrī “Apollo Kino” 31. oktobrī Latvijas pirmizrādi piedzīvos Parīzē dzīvojošā britu režisora Endrjū Desmonda fantastikas trilleris “Sonāte”. Filma ir Francijas, Anglijas, Krievijas un Latvijas kopražojums, kas pilnībā filmēta Latvijā, visvairāk Cesvaines pilī, kas bijusi ļoti atbilstoša vide filmas noskaņai.

Filmā lomas atveido pasaulslaveni aktieri, viņu vidū leģendārais holandiešu aktieris Rūgers Hauers, kurš šovasar aizgāja mūžībā.

Vairāki Latvijas mākslinieki strādāja pie filmas vizuālā tēla veidošanas. Viņu vidū zīmola “Mareunrol’s” duets, kas filmai veidoja kostīmus, un operators Jānis Eglītis, kura veikums šajā filmā jau novērtēts ar “Lielā Kristapa” nomināciju.

Filmas „Sonāte” galvenā varone ir jauna vijolniece, vārdā Roza. Viņas tēvs 20. gadsimta 70. gados bijis slavens komponists, bet tad pazudis bez pēdām. Viņa savu tēvu nekad nav satikusi.

Kādu dienu Roza atklāj, ka viņas tēvs izdarījis pašnāvību un atstājis viņai mantojumā lielu villu nekurienes vidū. Viņa dodas turp cerībā uzzināt kaut ko par savu tēvu un galu galā – arī par sevi pašu.

Villā viņa atrod tēva pēdējo skaņdarbu – tā ir ļoti īpatnēja sonāte vijolei. Tajā iešifrēti savādi muzikāli simboli, kuri spēlējot izraisa dažādus pārdabiskus un baisus notikumus.

Lai arī filmas darbība notiek Francijā un Anglijā, filma pilnībā uzfilmēta Latvijā, visvairāk Cesvainē un Rīgā, un par noslēpumaino Francijas villu tajā pārtapusi Cesvaines pils, gan tās interjeri, gan eksterjeri.

Producentes no Latvijas puses Alise Ģelze un Aija Bērziņa Cesvaines pili dēvē kopumā par visai unikālu lokāciju, kas ir piesaistoša dažādu valstu filmētājiem.

“Tomēr tā ir visai autentiska, un ir tāda īpaša aura tai vietai. Daudzas detaļas tajā saglabājušas no pirmssākumiem. Filmā Cesvaines pils ir absolūti atpazīstama. Līdzās šim projektam, tur ir uzņemti vēl daudzi citi projekti,” stāsta producentes.

Aijai Bērziņai un Alisei Ģelzei darbs pie filmas bija ļoti interesanta pieredze strādāt ar pasaulslaveniem aktieriem, kuriem neesot piemitušas nekādas zvaigžņu kaprīzes. Viņu vidū bija Freja Tinglija, Džeimss Faulkners, kā arī leģendārais holandiešu aktieris Rūgers Hauers, vislabāk zināms no zinātniskās fantastikas filmas “Pa asmeni skrejošais”.

Viņi visi brīžiem arī ne tik komfortablos filmēšanas apstākļus pieņēma bez pretenzijām un Cesvaines pils atmosfēru prata lieliski izmantot savā labā.

Pēc filmēšanas netipiski slaveniem aktieriem rīkojies Rūgers Hauers. Viņš palūdzis, lai viņam noīrē mašīnu uz lidostu, pats pie stūres uz turieni devies, pa ceļam apstājoties un apskatot skaistākās vietas.

“Sonāte” ir ļoti izteikta žanra filma. Producentes to raksturo kā psiholoģisko šausmu drāmu ar mistikas elementiem.

Režisoram Endrjū Desmodam tā ir debijas spēlfilma, bet žanrs ir pat ļoti apzināta izvēle, režisors atzina televīzijas kanālam “Red Carpet News”:

“Ikdienišķi un piezemēti stāsti mani garlaiko. Es cienu filmas, kas tevi burtiski sagrābj aiz rokas un ievelk citā pasaulē. Šausmu filmas, zinātniskā fantastika, fantāzija ir man tuvākie žanri, jo tie paspilgtina patiesību un saasina izjūtas, ja tā var teikt. Šajos žanros var brīvi spēlēties ar skaņu, mūziku, kadrējumu un neprātīgām uzņemšanas vietām.

Visiem patīk amerikāņu kalniņi, un šāda tipa filmas tos meistarīgi piedāvā.”

Latvijas pusi filmā pārstāv arī operators Jānis Eglītis, kurš par šo darbu jau nominēts “Lielajam Kristapam” kā labākais operators, kā arī modes zīmols “Mareunrol’s”, kas ir filmas kostīmu mākslinieki.

Pasaules pirmizrāde filmai bija pirms aptuveni diviem mēnešiem, bet Latvijas pirmizrādi tā piedzīvos 31. oktobrī kinoteātrī “Apollo Kino”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti