Latvijas kinoteātros sāk rādīt Igaunijas populāro kinofilmu «Biedrs bērns»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šā gada populārākais igauņu ekranizējums, filma “Biedrs bērns”, kas atklāja Igaunijas simtgades filmu programmu un tika demonstrēta arī Rīgas starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) ietvaros, nu būs redzams Rīgas “Cinamon” kinoteātrī, informēja Igaunijas vēstniecības pārstāvji.

Režisores Monikas Sīmetsas pirmā pilnmetrāžas mākslas filma ir balstīta uz iemīļotās rakstnieces Lēlo Tungalas autobiogrāfiskajiem romāniem. Triloģijas pirmā daļa “Biedrs bērns un lielie cilvēki” nu ir iznākusi arī latviešu valodā (tulkojis Guntars Godiņš, ilustrējis Reinis Pētersons, izdevniecība “Liels un mazs”).

Filma stāsta par sešus gadus veco Lēlo, kuras māti, kas strādā par skolotāju, kādā dienā aizved bruņoti vīri. Nu Lēlo  patstāvīgi ir jāatrod atbildes uz daudziem jautājumiem: kāpēc nacionālais karogs ir aizliegts, kas ir tautas ienaidnieks, kāpēc ap viņu māju ložņā biedējošais NKVD un vai būt pionierim ir goda vai kauna lieta? Nereti nonākot traģikomiskās situācijās, Lēlo šajā divkosīgajā staļiniskajā pasaulē cenšas būt pēc iespējas labāks bērns, darot visu, kas viņas spēkos, lai māte atgrieztos mājās.

Igaunijas kinoteātros filmu “Biedrs bērns” ir jau noskatījušies 116 000 cilvēku. Turklāt šī filma, salīdzinot ar citiem Igaunijas simtgades filmu programmas kinodarbiem, ir ar vislielāko starptautisko vērienu, iekarojot publikas sirdis visā pasaulē. Nesen kino darbs ieguva publikas prēmiju vienā no svarīgākajiem filmu festivāliem pasaulē, kas notika Busanā, Dienvidkorejā. Pagājušajā nedēļā filma ieguva trīs apbalvojumus Beļģijas “Waterloo” vēsturisko filmu festivālā – labākā filma, kritiķu mīļākā filma un jaunā aktiera prēmija.

Žūrija slavēja filmas cilvēcisko pieskārienu un tajā valdošo gaisotni, kas meistarīgi atklāj attiecīgajā laika periodā valdošo nomāktību.

Filmā spēlē Helena Marija Reisnere (Lēlo jeb Biedrs Bērns), Tambets Tuisks (tēvs Felikss), Eva Kolditsa (māte Helmesa), Juhans Ulfsaks (Harijs Variks), Līna Vahtrika (tante Anne), Lembits Petersons (vectēvs Roberts), Marija Klenskaja (vecmāmiņa Minna Katerīna), Jūlija Auga (skolas direktore Ļudmila), Marija Avdjuško (Makājeva) un daudzi citi.

Filmas operators ir Reins Kotovs, E.S.C., mākslinieks – Jāgups Romets, tērpu māksliniece – Kristīna Ago, grima māksliniece – Tīna Lēsika, montāžas režisors – Tambets Tasuja, skaņu režisors – Matiss Reis, komponists – Tenu Kervitss. Filmas producente ir Rīna Sildosa (“Amrion” OÜ).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti