Latvijas kino profesionāļi dodas uz Berlīni; divas filmas piedalās konkursos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šonedēļ sākas ikgadējais starptautiskais Berlīnes kinofestivāls, kas norisināsies no 16. līdz 26. februārim, un tā laikā Eiropas Filmu tirgū (European Film Market (EFM)) galvenā uzmanība tiks pievērsta Latvijai, Igaunijai un Lietuvai, kas apvienojušās programmā "Baltic Countries in Focus". Uz Berlīni dodas liels skaits Latvijas kinoprofesionāļu, lai attīstītu starptautiskas sadarbības iespējas filmām un topošajiem projektiem, informēja Nacionālais kino centrs.

Baltijas valstu kino industrijas dzīvē šis ir pirmais tik augsta līmeņa sadarbības pasākums – kopīga platforma vienā no svarīgākajiem Eiropas kinofestivāliem, iespēja pozicionēt Baltiju kā spēcīgas kinomākslas un profesionālas ražošanas reģionu, popularizēt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas konkurētspēju Eiropas mērogā un vēl plašāk. Baltijas valstu fokusa programmas ietvaros katru dienu paredzēti dažādi pasākumi, izvirzot priekšplānā atšķirīgus kinoindustrijas aspektus.

Aktīvo producentu izlasē "Baltic Upcoming Producers" no katras valsts atlasīti četri pieredzējuši un aktīvi filmu producenti, Latviju pārstāvēs Guntis Trekteris, Alise Ģelze, Inese Boka-Grūbe un Matīss Kaža. Studijas "Ego Media" vadītājs Guntis Trekteris šobrīd producē režisores Lienes Lindes debijas spēlfilmu "Melnais samts", režisora Dāvja Sīmaņa dokumentālo filmu "Frankenšteins 2.0", Viestura Kairiša topošo spēlfilmu "Uļa" un kā kopražojuma partneris piedalās igauņu režisores Līnas Triškinas-Vanhatalo spēlfilmas "Lauvene" veidošanā.

Režisors un producents Matīss Kaža šobrīd veido vairākus starptautiskus kopražojumus, strādājot kopā gan ar Eiropā labi pazīstamo animācijas režisoru Gintu Zilbalodi un producējot viņa otro pilnmetrāžas filmu "Straume", gan attīstot festivālos apbalvotās režisores Lindas Oltes nākamo spēlfilmu "Bērns", kamēr nesen pirmizrādītā filma "Māsas" tiks demonstrēta EFM tirgus seansos.

Filmas "Māsas" publicitātes attēls
Filmas "Māsas" publicitātes attēls

Producente Inese Boka-Grūbe studijā "Mistrus Media" šobrīd producē dokumentālā kino vecmeistara Ivara Selecka pilnmetrāžas filmu "Pieaugšana", kurā režisors atgriežas pie simtgades filmas "Turpinājums" (2018) varoņiem, un komisku daudzsēriju spēlfilmu "Pansija pilī" (režisori Marta Elīna Martinsone, Dāvis Sīmanis, Andis Mizišs); filmēšanas procesā ir režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilma "Marijas klusums" (par Staļina režīma represijās nonāvēto aktrisi Mariju Leiko) un režisora Viestura Kairiša dokumentālā filma "Tukšums" par dažādām Eiropas vietām, ko pametuši cilvēki.

Producente Alise Ģelze savā studijā "White Picture" strādā pie fonda "RE MEDIA" atbalstītās režisora Jura Kursieša trešās pilnmetrāžas filmas "Zilās asinis" (darba nosaukums "Barbari") un divu debitantu –  Annas Ansones un Armanda Zača – pirmajām pilnmetrāžas filmām. Studija šobrīd ir minoritārais kopražojuma partneris divos ārvalstu spēlfilmu projektos, kas atbalstīti arī Eiropas kopražojumu fondā "Eurimages", – igauņu režisora Rainera Sarneta "Neredzamā cīņa" un Nīderlandes režisores Inekes Houtmanes "Grāmata par visu".

Atsevišķa sadaļa kopražojumu tirgū "Visitors Programme" pavērs iespējas trim jaunām Latvijas producentēm – Paula Jansone studijā "VFS Films" strādā ar režisores Kristas Burānes animācijas īsfilmu ciklu "Brīnumskapis", režisoru Pētera Krilova un Elizabetes Mežules-Gricmanes dokumentālajām filmām un režisores Elzas Gaujas nākamo spēlfilmu; Alise Rogule ("Mima Films") turpina spēlfilmā "Blakus" (2019) nostiprināto sadarbību ar režisori Alisi Zariņu un producē viņas nākamo spēlfilmu "Nospiedumi", bet producente Inga Praņevska studijā "KultFilma" strādā ar diviem režisora Dzintara Dreiberga spēlfilmu projektiem – "Brāļu karš" (par Otro pasaules karu) un "Lācis un cālis. TTT leģendas dzimšana" (par 20. gadsimta 50.–60. gadiem Latvijas basketbolā).

Divi dokumentālo filmu projekti tiks izcelti Eiropas Filmu tirgus sesijā "Rough Cut Presentation", ko vadīs Latvijas kinozinātniece un Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma vadītāja Zane Balčus. Šajā programmā producents Guntis Trekteris un režisors Staņislavs Tokalovs iepazīstinās ar gandrīz gatavu dokumentālo filmu "Viss būs labi", bet studijas "VFS Films" vadītājs Uldis Cekulis kopā ar ukraiņu režisori un producenti Jūliju Hontaruku veido dokumentālo filmu "Tērauda brālība".

Eiropas Filmu tirgus sadaļā "Berlinale Series Market" Eiropas profesionāļi tiks iepazīstināti ar kvalitatīvu daudzsēriju filmu projektiem, kas šobrīd top Baltijā, un ar filmēšanas iespējām Latvijā; prezentācijā Latviju pārstāvēs Nacionālā kino centra (NKC) vadītāja Dita Rietuma, producenti Jānis Kalējs, Inese Boka-Grūbe, Andrejs Ēķis, Elīna Losa, režisors Staņislavs Tokalovs. Tikmēr NKC vadītājas vietniece Inga Blese divos citos pasākumos stāstīs par kopražojumu iespējām un finansējuma pieejamību Latvijā.

Baltijas un Latvijas filmas tiks demonstrētas arī atsevišķos Eiropas filmu tirgus seansos, bet Berlināles konkursos Latviju pārstāv divas filmas.

Režisora Vitālija Manska dokumentālā filma "Austrumu fronte" (līdzautorībā ar ukraiņu režisoru Jevhenu Titarenko) atlasīta konkursa programmai "Encounters" un iekļauta arī 20 filmu sarakstā, kas pretendē uz "Berlinale Documentary Award". Pasaules pirmizrādi filma piedzīvos 24. februārī, Krievijas uzsāktā kara gadadienā.

Filma «Austrumu fronte»
Filma «Austrumu fronte»

Bērnu un jauniešu filmu konkursā "Generation Kplus" iekļauts filmu studijas "Rija" mazākuma kopražojums, Luksemburgas, Itālijas, Īrijas, Igaunijas, Vācijas un Latvijas sadarbībā veidota itāļu režisora Enco d’Alo pilnmetrāžas animācijas filma "Meitene un dzinējsuns" (pirmizrāde 18. februārī).

Animācijas filma "Meitene un dzinējsuns"
Animācijas filma "Meitene un dzinējsuns"

Berlinālē ieradīsies visu trīs valstu kultūras ministri, Eiropas filmu tirgū darbosies Baltijas valstu stends; tajā būs pieejams kopīgi veidots atraktīvs žurnāls ''Baltic Film'', kuram saturs gatavots visās trīs valstīs, uzsverot katrai filmu nozarei aktuālākos procesus un parādības. Nacionālais kino centrs Baltijas valstu stendam lietošanai klātienē un tiešsaistē sagatavojis arī jaunāko Latvijas filmu un projektu katalogu "Films from Latvia 2022–2024" un statistikas datu izdevumu "Facts & Figures".

Eiropas Filmu tirgus atklāšanas vakarā 17. februārī muzicēs Latvijas čellu grupa "Melo M", kurā spēlē arī pieredzējušais un titulētais kinomūzikas komponists Kārlis Auzāns – viņa filmogrāfijā ir mūzika vairāk nekā 25 Latvijas filmām un starptautiskiem kopražojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti