Labrīt

Pēc divu gadu dīkstāves nākamā gada sākumā uzsāks projektu "Bērna māja"

Labrīt

Cilvēks ziņu virsrakstos: Māra Zemdega par bijušo Kompartijas ēku

Latvijas kino ražošana spītē pandēmijai: tapšanā 67 filmas

Latvijas kino industrija spītē pandēmijai: tapšanā 67 filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Par spīti pandēmijai, Latvijas kino process pašlaik ir tik intensīvs kā reti kad – ražošanā ir 67 filmas, kas top ar Nacionālā kino centra atbalstu. Dažas no tām jau ir gatavas un gaida iespēju satikt skatītājus kinoteātros. Lai iepazīstinātu interesentus ar garo kino radīšanas procesu, aizsākta jauna tradīcija – topošo filmu veidotājus aicināt uz sarunām par gaidāmo.

Lai īsās sarunās uzklausītu visu pašlaik topošo Latvijas filmu režisorus un producentus, pasākuma vadītājam Jānim Skutelim vajadzēja gandrīz trīs stundas. Kino “Citadele” tukšajā zālē 8. novembrī viņi pulcējās pēc Nacionālā kino centra un tā vadītājas Ditas Rietumas ierosmes.

“Nacionālais kino centrs parasti stāsta par naudas piešķīrumiem pēc projektu konkursiem, kam seko vētrainas debates, vai ir pareizi vai nepareizi,” stāstīja Rietuma. “Pēcāk, kad filmas ir gatavas, mēs arī palīdzam šīm filmām gūt zināmu publicitāti. Bet kas tad ir pa vidu, šajā garajā un sarežģītajā procesā, kamēr top filmas? Un cik tad ir filmu, kas ir tapšanas periodā? Domāju, ka uz visiem šiem jautājumiem varētu palīdzēt atbildēt šis pasākums.”

Dažādos ražošanas posmos pašlaik ir 67 filmas, to skaitā 20 spēlfilmas, ko stimulējuši arī šovasar piešķirtie papildu divi miljoni eiro Covid-19 seku mazināšanai nozarē.

Diemžēl tieši Covid-19 dēļ kinoteātros pašlaik netiek izrādītas vairākas jau gatavas filmas, piemēram, igauņu režisora Jāka Kilmi “Ziemassvētki džungļos” ar Māri Olti un Ingu Alsiņu galvenajās lomās. Filma vēsta par ģeologu, kurš darba dēļ devies uz kādu eksotisku valsti, un pie viņa ierodas visa ģimene.

Filmas producents Roberts Vinovskis atzīmēja: “Arī mums šis process bija ārkārtīgi interesants un sarežģīts, jo tā, iespējams, ir pirmā un šobrīd vienīgā latviešu filma, kas pilnībā filmēta ārpus Latvijas, turklāt otrā zemeslodes pusē – Indonēzijā. Mums to izdevās veiksmīgi nofilmēt pagājušajā gadā, vēl pirms sākās visas globālās ziepes. Tai jau nedēļu vajadzēja būt uz ekrāniem, bet kinoteātri ir slēgti un mums šī izrādīšana ir jāpārceļ. Tā kā būtu neloģiski Ziemassvētku stāstu rādīt uz Lieldienām vai Jāņiem, tad ceram, ka varēsim šo filmu ar vērienu izrādīt tieši pēc gada, uz nākamajiem Ziemassvētkiem.”

Iespēju tikt kinoteātros gaida arī Matīsa Kažas vesterns “Kur vedīs ceļš”, Lailas Pakalniņas “Spogulī” un Daces Pūces “Bedre”. Divas pēdējās jau pirmizrādītas starptautiskos festivālos, “Bedrei” izpelnoties Lībekas festivāla “Grand Prix”. Vēl vairākām filmām pirmizrādes gaidāmas nākampavasar, kā dokumentālā kino vecmeistara Ivara Selecka stāstam par 21. gadsimta zemniekiem Latvijā filmā “Zeme”.

Pavasarī uz ekrāniem varētu nonākt arī Martas Elīnas Martinsones pusaudžu komēdija “Tizlenes”, brāļu Ābeļu komēdijdrāma “Nemierīgie prāti”, Māra Martinsona komēdija “Saki “jā”!” un Dāvja Sīmaņa vēsturiskais trilleris “Gads pirms kara”. Savukārt aktīvā filmēšanas procesā ir tādas filmas kā “Mātes piens” Ināras Kolmanes režijā un “Jumprava. Lielais notikums”, ko uzņem “jumpravietis” Aigars Grauba.

“Domāju, ka šīs filmas mērķis nav stāstīt par “Jumpravu”. Stāsts ir par mūsu brīnišķīgo laiku, bet filmas uzdevums ir tai jaunajai paaudzei likt ķerties pie instrumentiem jau šodien,” norādīja Grauba. “Domāju, ka viņiem vajag stāstu par to, ka, ja tu tieksies pēc tā lielā notikuma, ļoti iespējams, tu to sasniegsi. Bet, ja netieksies, tu to nesasniegsi nekādā gadījumā.”

“Jumpravas” un “Mātes piena” pirmizrādes vēl jāgaida līdz 2022. gadam, bet jau nākamā gada otrajā pusē Latvijas kino fondu papildinās arī Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma “Mans laulību projekts”, Staņislava Tokalova drāma “Mīlulis” un Aika Karapetjana solis komēdijas žanrā “Sema ceļojumi”, kā arī pašlaik Vecrīgas ielās aktīvi filmētais seriāls “Emīlija. Latvijas preses karaliene” par leģendāro Emīliju Benjamiņu ar aktrisi Gunu Zariņu galvenajā lomā.

Šo un arī citu topošo filmu īsās prezentācijas joprojām noskatāmas Nacionālā kino centra mājaslapā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti