Latvijas jaunie režisori: Pēteris Ķimelis un Staņislavs Tokalovs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau vēstīts, ka Latvijas Televīzija 7.oktobrī uzsāka Latvijas jauno režisoru īsfilmu televīzijas pirmizrāžu maratonu, kas ilgs līdz pat gada beigām, kopumā LTV7 kanālā trešdienu vakaros izrādot vairāk nekā 20 īsfilmas. Lsm.lv piedāvā nelielu iepazīšanos ar jaunajiem režisoriem. Šoreiz – ar Pēteri Ķimeli un Staņislavu Tokalovu, kuru filmas LTV7 izrādīs 14.oktobrī.

Abi režisori šobrīd aizņemti ar kino projektiem - Pēteris Ķimelis strādā kā montāžas režisors pie Vitālija Manska dokumentālās filmas, bet Staņislavs Tokalovs filmē savu pirmo pilnmetrāžas spēlfilmu “Tas, ko viņi neredz”.

Pēteris Ķimelis un “Notikums Kālija parkā”

Filma "Notikums Kālija parkā" (LTV7 ēterā 14.oktobrī plkst. 22) ir viena no četrām Nacionālā kino centra 2014.gada konkursā finansētajām debitantu spēles īsfilmām. Filmas pirmizrāde notika Latvijas filmu maratonā 4.maijā un iekļauta 2015.gada "Lielā Kristapa" filmu skatē.

Pēteris Ķimelis (1977) atceras, ka jau pieci gadu vecumā, spēlējoties ar brālēnu, gribējis kļūt par režisoru, kamēr brālēna sapnis bijusi mežsarga profesija. Pirms 1999.gadā Pēteris Ķimelis tika uzņemts Karaliskajā Mākslas akadēmijā Stokholmā viņš nodarbojās ar skaņu mākslu, taču, pateicoties profesoram Eberhardam Holam, sāka pievērsties videomākslai.

“Nodarbojoties ar videomākslu, es tajos video darbos iepinu tādu kā naratīvu,” stāsta režisors. Pēc Stokholmas perioda Ķimelis ilgāku laiku strādājis kopā ar Katrīnu Neiburgu, un viņa radošā biogrāfiju papildināja ne tikai videoprojekcijas operas, baleta un teātra izradēm, koncertiem un festivāliem (Latvijas Nacionālā Opera, JRT, Dailes teātris, Staņislavska Muzikālais Teātris, Dziesmu svētki, Staro Rīga, Skaņu mežs, Dabas koncertzāle, Expo 2000 Zviedrijas paviljons u.c.), bet arī videofilma “Nebaidīties” (1999) un video klipu sērija “Tējas sēne” (2001), bet vēl vēlāk montāžas darbs pie Poškus filmas “Monotonija” un “Kolka Cool”, Raimonda Dombrovska dokumentālās filmas “Tūristu brokastis”, Ivo Brieža “Filmas”, Alises Zariņas “Pēdējā zvana” un citiem kinodarbiem.

Filmas “Notikums Kālija parkā” scenārijs, kā stāsta Pēteris Ķimelis, “jocīgā kārtā” ir viens no viņa pirmajiem sarakstītajiem scenārijiem. Tā bija ieplānota kā viena daļa no četrdaļīgas filmas, no kurām katra daļa nofilmēta savā estētikā.

Filmēšana risinājās pagājušā gada vasarā Liepājā, Kuldīgā un Dundagā. Lielākā daļa filmas tika uzņemta "Liepājas metalurga" slēgtajā teritorijā, kurai ir vizuāli spēcīgs raksturs un noskaņa.

Filma stāsta par divu brāļu attiecībām un satuvināšanos. “Tas ir iniciācijas stāsts, kā no puikas kļūst pa večiem, kā brāļi iemīl viens otru, kā vecākais brālis saprot, ka mazais riebīgais brālītis viņam ir kļuvis dārgs,” saka režisors.

Filmas tēma un problemātika tiek risināta modernā vidē - vieglo narkotiku vilinājums un vēlme pēc izklaides tiek pretnostatīta emocionālām attiecībām, kas ņem virsroku.

Galvenās lomas filmā atveido jaunais aktieris Toms Treinis un Uga Lūsis. Filmas operators ir Andrejs Rudzāts. Filma tapusi studijā "FA Filma", producente Madara Melberga.

Staņislavs Tokalovs un “Mazliet ilgāk”

Staņislava Tokalova īsmetrāžas spēlfilma “Mazliet ilgāk” (LTV7 ēterā 14. oktobrī plkst. 22.25) ieguvusi 2014.gada "Lielā Kristapa" balvu nominācijā "Labākā īsmetrāžas spēlfilma".

Kā stāsta Staņislavs Tokalovs, viņa ceļš uz kino režiju bijis garš. Skolas laikā rakstījis ludziņas skolas izrādēm, bet visu izmainījusi iespēja pastrādāt kino. Vēlāk palīdzējušas studijas Londonā, taču režisors uzsver, tā nebija nejaušība, bet gan garš un apzināts ceļš.

Pirms īsfilmas “Mazliet ilgāk” tapšanas Tokalovs esot nostrādājis teju visās pozīcijās filmēšanas laukumā, ieskaitot par kaskadieri. Tādā veidā režisors apguvis kino tapšanas procesu tik ļoti, ka šobrīd var apgalvot – nav nekā, par ko nebūtu skaidrs, kā tas izdarāms.

Runājot par savām filmām, Staņislavs Tokalovs saka, ka viņam svarīgākais, lai tai kino pasaulei, ko tu esi radījis, tu varētu uzticēties. Un notikumiem, kas attēloti īsfilmā “Mazliet ilgāk”, var ticēt, uzskata režisors.

“Viss sākas ar uzticību gan starp varoņiem, gan aktieriem, gan mani kā režisoru un skatītāju,” norāda režisors. “Un man šķiet, ka tajā filmā var uzticēties, izjust un izdzīvot.”

Filmā stāstīts par jaunu puisi Andi, kurš piedāvā savas vecāsmātes draudzenei – Marai, kurai atlicis dzīvot pavisam nedaudz – izpildīt jebkuru viņas vēlēšanos apmaiņā pret viņas dzīvokli pēc nāves. Šī vienošanās liek gan Andim, gan Marai pārvērtēt savu attieksmi pret dzīvi un nāvi.

Galvenajās lomās filmā - Jevgenijs Tkačuks, Tamāra Abrosimova, Svetlana Šiljaeva. Filma tapusi studijā “Ego Media”. Producenti - Guntis Trekteris, Staņislavs Tokalovs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti