Latvijas jaunie režisori: Agnese Laizāne un Reinis Spaile

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzija 7.oktobrī uzsāk latviešu jauno režisoru īsfilmu televīzijas pirmizrāžu maratonu, kas ilgs līdz pat gada beigām, kopumā LTV7 kanālā trešdienu vakaros izrādot vairāk nekā 20 īsfilmas. Lsm.lv piedāvā nelielu iepazīšanos ar jaunajiem režisoriem. Šoreiz – Agnesi Laizāni un Reini Spaili.

Agnese Laizāne un “Spoguļvīrs”

Režisorei Agnesei Laizānei „Spoguļvīrs” ir pirmais darbs pēc Baltijas mediju skolas beigšanas. Filma šogad ir starp “Lielā Kristapa” pretendentiem, bet jau novembrī gaidāma Agneses dokumentālās filmas “Detektīvs Mārtiņš” pirmizrāde. Šī filma tapusi projektā “Latvijas kods”.

Agnese Laizāne beigusi maģistratūru Baltijas Filmu un mediju skolā Tallinā, taču tas noticis pēc tam, kad iegūta jurista izglītība Latvijā. Agnese stāsta, ka sapnis par kino karjeru viņai bijis jau kopš vidusskolas, taču licies, ka tā ir tāda neracionāla profesija.

Agnese Laizāne: Man patīk kino
00:00 / 01:00
Lejuplādēt

“Man patīk kino, ka tur savienojas daudzas lietas – gan stāsts, gan dramaturģija, gan vizuālais, kostīmi, mūzika. Tur ir pilnīgi viss. Tu būvē kosmosu pats,” saka režisore.

Pēc jurista profesijas iegūšanas Agnese pastrādājusi profesijā, bet tad šķitis, ka vajag pamēģināt iestāties režisoros. Ja nebūtu sanācis, otrreiz nemēģinātu, saka režisore.

“Studijas mani tik ļoti aizrāva. Man nekad nebija bijis tik ļoti interesanti, ka tu ej ar tādu kaifu uz skolu. Un ar tiem cilvēkiem, kuriem tiecies, - tas ir baigais lādiņš,” stāsta Agnese. “Es neteiktu, ka man nepatīk jurisprudence, ka man būtu riebies… nē! Bet tu saproti, ka ir kaut kas tāds, kas tevi var tā celt augšā, un tajā pašā laikā tu saproti, ka, protams, krīti lejā.”

Agnese Laizāne par kino studijām
00:00 / 01:17
Lejuplādēt

Darbs kino jomā, pēc Agneses domām, prasa pacietību un nepadošanos, jo, kamēr būvē ceļu, kino prasa “baigo spēku”. Kino mākslu režisore raksturo kā jomu, kurā ir nežēlīga atlase, jo tajā iespēj sevi īstenot daudzi. Viens no svarīgākajiem jautājumiem, kā tu spēj balansēt arī finansiāli starp radošajām lietām un ikdienu.

“Šūpošanās jau tur sanāk, kamēr tu vai nu tiec līdz kaut kam, vai arī ieraugi kādu citu skatu punktu,” rezumē režisore.

Režisores Agneses Laizānes īsfilmas “Spoguļvīrs” stāsts atspoguļo 21.gadsimta identitātes problēmas un sabiedrības augstās prasības pret indivīdu, kas var būt iemesls personības pazaudēšanai. Nedrošība un kautrība ir topošā jurista Vika galvenie šķēršļi ceļā uz panākumiem karjerā, par kuriem viņš tik ļoti sapņo. Kad viņu uzrunā noslēpumainais svešinieks Spoguļvīrs, viņš piekrīt sadarbībai, nenojaušot, ka drīz vien viņš pilnībā zaudēs kontroli pār savu dzīvi.

Galveno lomu atveidotāji ir Nacionālā teātra aktieri Jurģis Spulenieks un Agnese Cīrule, Pēteris Galviņš, kā arī Dailes teātra aktieri Artūrs Dīcis un Intars Rešetins.

Būtisks filmas vizuālā stila un stāsta virzošs elements ir horeogrāfija – laikmetīgā deja, kas tapusi sadarbībā ar deju studiju ''Dzirnas'' un Latvijas Kultūras akadēmijas dejotājiem.

Agnese Laizāne par filmu "Spoguļvīrs"
00:00 / 01:06
Lejuplādēt

Tieši identitātes meklējumi jaunam cilvēkam ir tas, ko pati režisore uzsvērtu, reklamējot filmu skatītājam, kurš par filmu neko nezina. Agnese Laizāne arī atzīst, ka Jurģa Spulenieka loma filmā ir ļoti nozīmīga.

Aktieris iznes gan lomu, gan visu filmu kopumā, atzīst režisore, piebilstot, ka Jurģis bija pirmais aktieris, ko lomai režisore gribējusi.

Reinis Spaile un “Tukšās zemes ritmi”

Filmas režisors Reinis Spaile šobrīd apgūst režiju Baltijas Filmu un mediju skolā Tallinas Universitātē, kā arī strādā ar "Vides filmu studijas" projektiem Latvijā. Kā režisors Reinis Spaile veidojis grupas "Carnival Youth" mūzikas klipus, kā arī vairākas īsfilmas, to vidū "The Restorator", kas ieguva labākās filmas titulu Daugavpils starptautiskajā filmu festivālā un starptautiskā studentu filmu darbnīcā Nidā, Lietuvā 2013.gadā.

Reinis Spaile stāsta, ka “tieksme filmēt” viņam radusies jau bērnībā, jo pretējās durvīs Ērgļos dzīvoja brāļi Māris un Uģis Oltes, kuriem, īpaši Mārim, šī tieksme bijusi stipri izteikta.

Reinis Spaile par meklējumiem
00:00 / 00:11
Lejuplādēt

Pēc ģimnāzijas Madonā Reinis devies studēt ārzemēs filozofiju un mārketingu. Viņa pamatmotivācija bijusi pēc iespējas vairāk ceļot un mainīt skolas īsā laikā, lai varētu iepazīt sevi, taču tad Reinis sapratis, ka laiks sāk izslīdēt no rokām, un ļoti gribējies braukt atpakaļ. Jau tad, kad Reinis studēja ārzemēs, bija skaidrs, ka viņš studēs kino, jo viņa studijas bijušas kino kontekstā. Kad atgriezās Latvijā, bijusi izvēle starp Latvijas Kultūras akadēmiju un studijām Tallinā. Tā kā negribējies gaidīt gadu, Reinis izvēlējās Tallinu.

Reinis Spaile par vēlmi atgriezties un studēt kino
00:00 / 00:54
Lejuplādēt

Īsfilmas "Tukšās zemes ritmi" uzņemšana notika Ērgļos un Ērgļu apkaimē, kas ir arī scenārista Mārtiņa Grozas un režisora dzimtā vieta. Aktieru provēm bija pieteikušies vairāk nekā 500 bērni, no kuriem galvenās lomas atveidošanai tika izvēlēts Vits Ādams Olte. Arī pārējie varoņi izvēlēti atlasē, kura veikta visapkārt Ērgļiem. Rezultātā, kā stāsta režisors, izvēlēti ļoti kolorīti varoņi. Pēc tam rīkota nometne, kuras laikā pretendenti uz lomām pat sakāvušies, jo konkurence bijusi liela.

Reinis Spaile par filmas "Tukšās zemes ritmi" idejas rašanos
00:00 / 01:28
Lejuplādēt

Filmas idejas aizmetnis radies, kad Reiņa draudzene atbraukusi uz Tallinu un jautājusi, kas ir trakākais, ko viņš savā dzīvē izdarījis. Reinis atcerējies līdz tam pašam sev neizskaidrotu – brutālu un ļoti nežēlīgu notikumu, ko bija piemirsis. Tas ir centrālais jautājums, kas risināts filmā, taču uz jautājumu, vai filmu var uzskatīt par autobiogrāfisku, režisors ir izvairīgs, uzsverot, ka filma ir par lietām, kuras viņš pazīst, un pieminot Norda un Kursiša filmas, kuras esot “savas dzīves imitācija”.

Filma "Tukšās zemes ritmi" pirmizrādi piedzīvoja festivālā “2Annas” un ir iekļauta “Lielā Kristapa” īsmetrāžas spēlfilmu programmā.

Īsmetrāžas filmas "Tukšās zemes ritmi" režisors ir Reinis Spaile, scenārija autori ir Reinis Spaile un Mārtiņš Groza, producente - Undīne Buka, kinooperators - Jurģis Kmins, māksliniece - Zane Priede, montāžas režisors - Paulius Zavadskis, komponists - Aleksis Luriņš, mūzika - grupa "Kasetes", grima un kostīmu māksliniece - Ludmila Krugļika, skaņas režisore - Anete Vanaga.

Filmas "Tukšās zemes ritmi" centrā ir stāsts par Arvīdu, 14 gadus vecu zēnu, kurš dzīvo mazā lauku ciematā un savas dienas aizvada, kaļot nākotnes plānus ar savu labāko draugu Klāvu. Devies rīta skrējienā, Arvīds neapzināti nokļūst situācijā, kurā viņš kļūst par liecinieku pats savas mežonīgās dabas izpausmei. Arvīda rīcība liek viņam aizdomāties par savu dzīvi ciematā un raudzīties uz apkārt notiekošo citā gaismā. Arvīds ir spiests pieņemt lēmumu - ļauties apkārtējo spiedienam vai uzņemties atbildību par savas rīcības sekām. Lomās: Vits Ādams Olte, Kristofers Buks, Kate Jaskova, Daniels Volkovs, Krišs Karotkijs un citi.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti