Latvijas filmu projektu ražošanas atbalstam šogad pieejami 3,8 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas filmu projektu ražošanas atbalstam šogad pieejami 3,8 miljoni eiro. Gada laikā plānots atbalstīt vairākus jau pērn iesāktus spēlfilmu, dokumentālo filmu un animāciju filmu projektus. Daļa naudas paredzēta arī jauniem filmu projektiem. Nacionālais kino centrs prognozē, ka jauno filmu projektu netrūks. Arī iesāktie turpinās, pielāgojoties ierobežojumiem, piemēram, aktieru kastingu rīkojot attālināti.

Latvijas filmu projektu ražošanas atbalstam šogad pieejami 3,8 miljoni eiro
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Nacionālais kino centrs izsludinājis 1,3 miljonu eiro vērtu jauno filmu ražošanas konkursu, savukārt ražošanā jau esošām filmām šogad atvēlēti 2,4 miljoni eiro, ar ko plānots atbalstīt 15 filmu projektus. Centra pārstāve Inga Blese vērtē, ka, neskatoties uz pandēmijas izaicinājumiem, iesāktos projektus  turpina un arī jauno projektu netrūkst.

“To uzrādīja pagājušā gada ārkārtas konkursi, kad saņēmām naudu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem filmu veidošanai. Tad šie konkursi uzrādīja ļoti lielu ideju un darbošanās velmju dažādību.

Spriežot pēc tā, cik aktīvi nozare turpina strādāt, nav pamata domāt, ka šogad būs mazāk nekā citus gadus.

Arī pagājušā gada ražošanas konkursu mēs izsludinājām, pirms mūs sasniedza Covid-19, un tas izaicinājums pagājušajā gadā bija saprast, kā nodrošināt distancēšanos un kādas izmaksas sagādā ierobežojumi, bet uz pašu filmu veidošanu un darbu ar idejām krīze nav atstājusi tādu destruktīvu iespaidu,” norādīja Blese.

Atbalstāmo projektu vidū arī režisora Dāvja Sīmaņa dokumentālā filma "Frankenšteins 2.0”.

"“Frankenšteins 2.0” ir mazliet pētījums un mazliet ceļojums saistībā ar nemirstības vai ilgdzīvošanas tēmu mūsdienu pasaulē. Šī filma apskata dažādus potenciālos zinātnes vai pseidozinātnes piedāvātos nemirstības modeļus,” par darbu stāstīja Sīmanis.

Arī Dāvim Sīmanim filmas veidošanu, līdzīgi kā daudziem šajā nozarē, nācies pielāgot esošajiem pandēmijas ierobežojumiem, jo atsevišķas filmas daļas plānots filmēt ASV un Krievijā.

“Filmas uzņemšanas plāns attiecībā uz epizodēm ārpus Latvijas ir mazliet jākoriģē. Taču mēs jau pērn filmu prezentējām, rēķinājāmies, ka varētu būt kaut kādi aizliegumi ceļot, un iezīmējām ārvalstu komandējumus šī gada otrajā pusē. Mēs pie šī plāna pagaidām turamies,” skaidroja Sīmanis. “Ir gan notikušas šajā laikā arī nelielas strukturālas stāsta pārmaiņas, iesaistot arī Latviju šajā pandēmijas kontekstā. Ceļojumus, cerams, mēs varēsim veikt gada otrajā pusē, ja tad nevarēs, tad mums būs jālūdz pagarinājums.”

Tāpat atbalstīts arī režisores Lindas Oltes debijas projekts spēlfilmu kategorijā – filma "Māsas".

“Tā ir sociāla drāma par trīs māsām, no kurām divas plānots adoptēt uz Ameriku, un līdz ar šiem amerikāņu vecākiem uzrodas arī bioloģiskā māte un sākas peripetijas. Stāsts ir par meiteņu izšķiršanos, kur tad meitenes grib dzīvot,” filmas sižetu ieskicēja Olte.

Režisore atzīmēja, ka darbu ar scenāriju pērn varēja veiksmīgi turpināt arī pandēmijas apstākļos. Šobrīd gan izaicinājums ir aktieru attālinātais kastings.

“Šogad mēs meklējam gan lielos, gan mazos aktierus, un tas ir diezgan liels izaicinājums. Pirmo kārtu mēs veidojam tā, ka potenciālajiem aktieriem ir jāiesūta dažādi uzdevumi video formātā, un mums caur ekrānu jāmēģina saprast, lai nepaiet garām kāda pērle,” stāstīja Olte.

Ražošanā esošo filmu atbalsta pieteikumu iesniegšanas termiņš ir atvērts līdz 30. septembrim, savukārt jauno filmu konkursā līdz 15. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti