Latvijas filmu industrijai piešķir papildu 450 000 eiro jaunu pilnmetrāžas filmu un seriālu izveidei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valdība pēc Kultūras ministrijas (KM) iniciatīvas 12. aprīļa sēdē lēma par papildu 382 500 eiro "REACT–EU" finansējuma un 67 500 eiro valsts budžeta līdzekļu piešķīrumu Latvijas filmu industrijai, lai nozarē strādājošie vieglāk varētu pārvarēt Covid-19 pandēmijas izraisītās negatīvās sekas, informēja ministrijā.

Jau ziņots, ka š.g. 1. februārī valdība jaunu Latvijas pilnmetrāžas filmu un seriālu uzņemšanai piešķīra 6 miljonus eiro; līdz ar 12. aprīlī papildu piešķirto finansējumu kino nozarei kopumā pieejami 6,45 miljoni eiro "REACT-EU" finansējuma. Šis KM piesaistītais finansējums ļaus izveidot kvalitatīvas, mākslinieciski augstvērtīgas Latvijas pilnmetrāžas filmas, kā arī oriģinālseriālus (daudzsēriju filmas), ražošanas procesā saglabājot darbavietas nozarē strādājošajiem. Uzņemtie jaunie kino darbi veicinās plašāku kultūras pakalpojumu pieejamību pašmāju auditorijā.

Lai programmu īstenotu, Nacionālais kino centrs (NKC) jau vērtē iesniegtos projektus, atlasot projekta sadarbības partnerus – filmu producentus (ražotājus), kuri projekta ietvaros varēs veikt 6–8 filmu un seriālu ražošanu. NKC ekspertu padome veic projektu mākslinieciskās un profesionālās kvalitātes vērtējumu; projektu atlases un ieviešanas uzraudzību nodrošina Finanšu ministrijas padotības iestāde – Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA).

Šajā programmā finansētie jaunie seriāli un filmas būs jāuzņem līdz 2023. gada beigām.

Tā kā Covid-19 pandēmijas izraisītā ārkārtējā situācija un ar tās izplatības ierobežošanu saistītie pasākumi Latvijā, līdzīgi kā citviet pasaulē, ir būtiski ietekmējuši kultūras un radošās nozares, kur strādājošo radošo personu un organizāciju darbība tikusi pilnībā apturēta, Latvijai pieejams "REACT-EU" finansējums, kura ietvaros paredzēts sniegt atbalstu kultūras un radošajām nozarēm krīzes seku pārvarēšanai gan tās laikā, gan arī pēc tās.

Atbalsts tiks īstenots 3 šādos virzienos:

  1. Atbalsts profesionālām nevalstiskām kultūras nozares organizācijām;
  2. Daudzpusīgas profesionālās mākslas pieejamības nodrošināšana nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centros Latvijā;
  3. Atbalsts kino industrijas uzņēmumiem, veicinot to profesionālo kapacitāti un izaugsmi.

Atbalsta nosacījumus katram no virzieniem paredzēts izstrādāt atsevišķu Ministru kabineta noteikumu veidā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti