Latvijas filmas tiks demonstrētas Ziemeļvalstu filmu festivālā Lībekā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 30. oktobra līdz 4. novembrim Lībekā (Vācijā) notiek jau 60. Ziemeļvalstu filmu dienas – vienīgais kinofestivāls Eiropā, kas programmā iekļauj tikai filmas no Eiropas ziemeļu un ziemeļaustrumu reģioniem. Latviju šogad Lībekā pārstāv deviņas filmas, četri režisori un divi profesionāļi festivāla žūrijās.

Starptautiskajās Lībekas filmu dienās programmā tiek iekļautas atlasītas filmas no Baltijas valstīm, Ziemeļvācijas, Dānijas, Norvēģijas, Somijas, Zviedrijas un Islandes; savulaik Ziemeļvalstu filmu dienas bija pirmais starptautiskais festivāls, kas Baltijas filmas pieteica kā neatkarīgu valstu darbus, informēja Nacionālajā Kino centrā.

Šogad Lībeka ir viens no tiem īpaši izvēlētajiem starptautiskajiem kinofestivāliem, kuros trīs Baltijas valstis vienojušās kopīgi demonstrēt savu valstu kinoprofesionāļu potenciālu, realizējot trīspusēju vienošanos, kas starp Lietuvas, Latvijas un Igaunijas kinoinstitūciju vadītājiem tika noslēgta šāgada janvārī Triestes kinofestivālā Itālijā. Baltijas valstu tradicionālā sadarbības forma tieši Lībekā jau daudzus gadus ir arī kopīga Baltijas žūrijas balvas piešķiršana kādai no festivāla programmas filmām. 

"Paradīze '89"
"Paradīze '89"

Šogad Latviju Lībekā pārstāv deviņas filmas (trīs no tām tapušas Nacionālā Kino centra programmā “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”), četri režisori un dalība divās žūrijās. Īpašā klasikas retrospektīvas programmā “Baltic Transfer” iekļauta Aivara Freimaņa dokumentāli romantiskā spēlfilma “Ābols upē” (1974) un Leonīda Leimaņa zvejnieku drāma “Kapteinis Nulle” (1964), festivāla dokumentālo filmu konkursā cīnīsies Ivara Selecka “Turpinājums” (2018) un Dāvja Sīmaņa “Mūris” (2018). 

Bērnu auditorijai domāto pilnmetrāžas filmu konkursā iekļauta Madaras Dišleres “Paradīze ‘89” (2018), bērnu filmu programmā arī trīs animācijas filmas – Edmunda Jansona “Bize un Neguļa” (2017), Lizetes Upītes “Nakts pastaigas” (2018) un Daces Rīdūzes “Ruksīša ceļojums” (2017), bet dokumentālo filmu programmā – Kristīnes Briedes un Audrjus Stoņa (Lietuva) filma “Laika tilti” (2018). Klātienē ar festivāla skatītājiem tiksies arī Latvijas režisori Ivars Seleckis, Kristīne Briede, Madara Dišlere un Dāvis Sīmanis. Pirmais Latvijas filmas seanss šogad Lībekā – trešdien, 31.10., pulksten 13.15 Madaras Dišleres spēlfilma “Paradīze ’89” kinoteātrī “CineStar”.

Lībekā Latviju kā kopražojuma partneri pārstāvēs arī lietuviešu spēlfilma “Elpa marmorā”, kuras Latvijas puses partneris ir studija “Mistrus Media”.

Jau kopš 1991. gada Baltijas žūrija piešķir balvu kādai no festivāla programmā iekļautajām ziemeļvalstu filmām, pagājušajā gadā tika izvēlēta Norvēģijas spēlfilma “Telma” (rež. Joahims Trīrs). Arī šogad žūrijai būs uzdevums izvēlēties vienu darbu no piedāvātās 14 filmu programmas, kurā pārstāvēta Dānija, Zviedrija, Norvēģija, Somija un Islande. Latviju Baltijas žūrijā pārstāvēs Nacionālā Kino centra starptautisko festivālu koordinatore Elīna Cire. Savukārt Lībekas festivāla ikgadējā “Interfilm” žūrijā Latviju pārstāv kinozinātniece Anita Uzulniece.

Lībekā 60. Ziemeļvalstu filmu dienās aktīvi darbojas arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), kas kā pavadošu pasākumu Latvijas filmu pārstāvniecībai Lībekā organizē Latvijas uzņēmumu tirdzniecības misiju, kuras ietvaros Lībekas iedzīvotājiem un viesiem ir iespēja iepazīt Latvijas ražotāju produktus. Kampaņa norisinās sadarbībā ar Lībekas pilsētas mārketinga menedžmentu (Lübeck Management e.V.), izvietojot Latvijas ražotāju produktu ekspozīciju organizācijas sadarbības partneru telpās.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti