Latvijas filmas skatās arvien vairāk cilvēku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Aizvadītajā gadā salīdzinājumā ar 2011.gadu par 10% kinoteātros pieaudzis nacionālo filmu apmeklējumu skaits, liecina Nacionālā kino centra apkopotā informācija. Pagājušajā gadā vietējās veidotās filmas kinoteātros noskatījās 103 040 skatītāji, bet gadu iepriekš - 92 386 skatītāji, savukārt 2010.gadā kinoteātros nacionālo filmu apmeklējumu kopējais skaits bija 146 379, kas ir lielākais skatītāju skaits vietējām filmām kinoteātros kopš 2000.gada.

Pagājušajā gadā pieaudzis arī kopējais kinoteātru apmeklētāju skaits. Pērn tas bijis 2,28 miljoni skatītāju, kas ir lielākais kinoteātru apmeklētāju skaits kopš 2000.gada.

Tomēr salīdzinājumā ar Igauniju Latvijas kinoteātros skatītāji kūtrāk apmeklē pašmāju filmu seansus. Pagājušajā gadā Igaunijā kinoteātros vietējās filmas noskatījušies 195 844 skatītāju, bet kopējais kinoteātru apmeklētāju skaits Igaunijā bijis 2,58 miljoni. Par Lietuvas nacionālo filmu skatītāju skaitu informācija nav apkopota, taču šajā kaimiņvalstī pagājušajā gadā kopējais kinoteātru apmeklētāju skaits bijis 3 miljoni.

Salīdzinājumā ar visām Baltijas valstīm Latvijā ir mazākais kopējais kino izrādīšanas vietu skaits. Vislielākais tas bija Igaunijā, kur kopumā pērn bija 45 kino izrādīšanas vietas, tajā skaitā trīs daudzzāļu kinoteātri, Lietuvā bija 42 kino izrādīšanas vietas, tajā skaitā deviņi daudzzāļu kinoteātri, bet Latvijā pagājušajā gadā bija 25 kino izrādīšanas vietas, tajā skaitā 17 kinoteātri no kuriem četri bija daudzzāļu.

Apkopotā informācija liecina, ka Latvijā starp visām Baltijas valstīm pagājušajā gadā bijis arī mazākais vietējo uzņemto filmu skaits. Igaunijas skatītājiem 2012.gadā piedāvātas kopumā 57 pašu veidotas filmas, no kurām 34 bijušas dokumentālās filmas, 11 - spēlfilmas, astoņas - animācijas filmas un četras - īsfilmas, savukārt Lietuvā pie skatītājiem nonākušas 33 jaunas filmas - 18 dokumentālās filmas, desmit animācijas filmas, četras spēlfilmas un viena īsfilma.

Latvijā pērn uz lielajiem ekrāniem nonākušas 24 pašmāju veidotas filmas no kurām astoņas bijušas animācijas un dokumentālās filmas, sešas spēlfilmas un divas īsfilmas.

Jau ziņots, ka režisora Aigara Graubas spēlfilma "Sapņu komanda 1935", kas savu pirmizrādi piedzīvoja pērnā gada 19.novembrī, ierindojas astotajā vietā starp Latvijas kinoteātros skatītākajām filmām 2012.gadā.

Lietuvas kinoteātru skatītāko filmu top desmitniekā nav iekļuvusi neviena Lietuvā veidota filma, bet Igaunijā pašmāju veidotā filma "Mushrooming" ar 73 712 skatītājiem iekļuvusi ceturtajā vietā skatītāko filmu top desmitniekā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti