Latvijas filmas piedalās Tallinas kinofestivālā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar Ginta Zilbaloža animācijas filmas “Projām / Away” seansu 22. novembrī sākas Baltijas filmu konkurss Tallinas kinofestivālā “Melnās naktis / Black Nights / PÖFF” – Ziemeļeiropas vienīgajā A klases festivālā, kas norisinās no 15. novembra līdz 1. decembrim, paziņojumā medijiem informē Nacionālā kino centra pārstāvji.

Baltijas konkursam atlasītas vēl trīs Latvijas filmas un trīs kopražojumi, bet kinoindustrijas programmā “Baltic Event / Works In Progress”, kas risināsies festivāla otrajā nedēļā, iekļauti trīs Latvijas topošo filmu projekti.

Kadrs no Ginta Zilbaloža filmas "Projām"
Kadrs no Ginta Zilbaloža filmas "Projām"

Latvijas pārstāvniecība šogad koncentrējas festivāla Baltijas filmu konkursā, kam starptautiski eksperti izvēlējuši labākās filmas no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Latviju pārstāv divas spēlfilmas – “Jelgava ‘94” un “Oļegs”, arī Lailas Pakalniņas dokumentālā filma “Karote” un jau minētā Ginta Zilbaloža animācijas filma “Projām”.

Latvijas vārds titros lasāms arī trīs kopražojuma filmās – Rīgā jau redzētā Igaunijas dokumentālā filma “Immortal” uzņemta sadarbībā ar Latvijas studiju “VFS Films”, bet divās Lietuvas spēlfilmās Latvijas puses partneris ir studija “Lokomotīve” – režisora Igna Jonīna “Neredzamais / Nematoma” un 20. gadsimta 80. gadu stāsts “Dzimtene / Gimtine” (režisors Tomas Vengris).

Paralēli Tallinā norisinās pasākumu programma industrijas profesionāļiem “Industry Tallinn” un tās ietvaros “Baltic Event” (26.11.-27.11.), kas šogad notiek jau 17. reizi; uz to, kā parasti, strādāt dodas vislielākais skaits Latvijas kinoprofesionāļu.

Sadaļai “Works in Progress”, kur producenti iepazīstina kolēģus, filmu izplatītājus un festivālu pārstāvjus ar ražošanā esošām filmām, atlasīti 10 projekti, kas sacenšas arī par divām balvām (EUR 10 000 un EUR 3000). Latviju pārstāv trīs spēlfilmas, kas savulaik finansētas Nacionālā kino centra īpašajā konkursā bērnu un jauniešu filmām – Matīsa Kažas vesterns “Kur vedīs ceļš”, Lailas Pakalniņas eksperimentālā selfiju filma “Spogulī” un Daces Pūces pilnmetrāžas debija “Bedre”. Ceturtā filma no šī NKC konkursa – studijā “Lokomotīve” topošā bērnu filma “Ziemassvētki džungļos”, kurai nesen beidzās filmēšanas periods Indonēzijā, atlasīta bērnu un jauniešu sadaļai “Just Film Works in Progress”. Savukārt Latvija kā kopražojuma partneris piedalās Igaunijas spiegu trillerī “O2” (studija “Film Angels Productions”, producents Jānis Kalējs).

Daudz agrākai projektu stadijai domāta sadaļa “Co-Production Market selection”, kurai šogad atlasīti 16 projekti, starp tiem arī režisores Lienes Lindes jaunākās filmas iecere “The Golden Spot”, kas taps studijā “Ego Media”.

1997. gadā dibinātais Tallinas festivāls “Melnās naktis / Pimedate Ööde Filmifestival” ir Baltijas reģionā lielākais festivāls, kurš 2015. gadā izpelnījās A klases festivāla statusu. Šogad festivāla preses centrs lepni ziņo, ka kopā ar diviem satelītfestivāliem (bērnu un jauniešu “Just Film” un īsfilmu / animācijas “PÖFF Shorts”) Tallinā tiks izrādītas 255 pilnmetrāžas filmas, 320 īsfilmas un 8 seriāli kopā no 77 valstīm; festivāla programmu veido 854 seansi, no tiem 31 pasaules pirmizrāde un 30 starptautiskās pirmizrādes.

Filma "Karote"
Filma "Karote"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti