Latvijai balvas Anesī un Tarkovska festivālā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar lieliskiem panākumiem noslēdzies Latvijas delegācijas darbs animācijas pasaules svarīgākajā festivālā Anesī (Francijā) – balva Indras Sproģes filmai Anesī konkursā, atzinība Lizetes Murovskas projektam MIFA filmu tirgū, daudz lietišķu kontaktu Latvijas stendā un liela interese par Latvijas animāciju kopumā. Savukārt Lailas Pakalniņas spēlfilma "Ausma" saņēma balvu Andreja Tarkovska festivālā Krievijā.

Šogad Anesī starptautiskajā festivālā tika iesniegtas vairāk nekā 2600 filmas no 85 pasaules valstīm; vairāk nekā 200 filmas tika atlasītas dažādām konkursa skatēm, un finālā starp tām tika sadalītas 18 balvas. Latvija ir viena no tikai 13 valstīm, kuru filmas šogad Anesī izpelnījās oficiālu atzinību  – žūrijas balvu saņēma Indras Sproģes īsfilma "Awesome Beetle’s Colors", latviskā "Joka pēc alfabēts" angļu versija. Franču režisors un scenārists Sedriks Babušs, kurš strādāja kategorijas "Commisioned Films" žūrijā, saka – viņam uzreiz esot bijis skaidrs, kam dot balvu izglītojošo filmu sadaļā.

“"Awesome Beetle’s…" pārliecināja uzreiz – ar mūziku, absurdo stāstu un spēju tik vienkārši piepildīt savu īpašo nolūku – izveidot saikni starp visiem alfabēta burtiem. Nevaru vien sagaidīt, kad varēšu to parādīt savam bērnam!” atzīst Babušs. Savukārt Latvijas stendā filmu tirgū jau virmojušas sarunas par to, kā alfabētu realizēt franču, itāļu vai vācu valodā.

Savukārt jaunā režisore Lizete Murovska ar projektu “Rīgas ceriņi” sīvā konkurencē izcīnīja iespēju piedalīties pasaules animācijas projektu prezentācijā, kas tika organizēta festivāla ietvaros. Projekts tika apbalvots ar iespēju tālāk to attīstīt Francijā, vienā no reģionālajiem kultūras projektu inkubatoriem, kur tiek segtas visas uzturēšanās un projekta realizācijai nepieciešamās tehniskās izmaksas.

Anesī ir pasaulē prestižākais un ietekmīgākais animācijas filmu festivāls, šogad tas notika no 13. līdz 18. jūnijam un pulcēja vairāk nekā 8239 akreditētu kinoprofesionāļu no 77 pasaules valstīm. Latvijas delegācija strādāja stendā, kas filmu tirgū tika iekārtots ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu, jaundibinātā Latvijas animācijas asociācija prezentēja mūsu valsts filmas speciāli izdotā katalogā. Aktīvi strādāja arī atsevišķi producenti – piemēram, studija "Atom Art" uz Anesī brauca ar diviem apjomīgiem režisora Edmunda Jansona projektiem, 26 minūtes garo Ziemassvētku pasaku "Bize un Neguļa" un programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei atbalstīto pilnmetrāžas filmu "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi".

16. jūnijā Latvijas stendā notika pieņemšana sadarbības partneriem, festivālu programmētājiem, potenciālajiem izplatītājiem un pircējiem; tajā pašā dienā Anesī filmu tirgu apmeklēja Francijas prezidents Fransuā Olands kopā ar kultūras ministri Odriju Azulē. Tā ir pirmā reize, kad Francijas prezidents ierodas šajā festivālā, uzsverot faktu, ka Francijas ekonomikā animācija ir stabils un augšupejošs sektors.

Aizvadītajā nedēļas nogalē vēl viena Latvijas filma izpelnījusies atzinību pasaulē – Andreja Tarkovska vārdā nosauktajā starptautiskajā filmu festivālā "Spogulis" (Krievijā) balvu par vizuālo koncepciju saņēma Lailas Pakalniņas spēlfilma "Ausma", kuras vizualitātē liels nopelns ir arī poļu kinooperatoram Vojtekam Staronam. Pusgadu pēc pasaules pirmizrādes "Ausma" sasniedz aizvien jaunus skatītājus un festivālus - no Krievijas tā ceļo uz Peru, kur 30. jūnijā sāksies Limas Starptautiskais filmu festivāls.

Tarkovska festivāls tika izveidots 2007. - izcilā krievu kinorežisora Andreja Tarkovska 75 gadu jubilejas gadā -, godinot viņa piemiņu. Lai arī "Spogulis" notiek Ivanovas apgabala Plesā un Ivanovā – divās nelielā pilsētiņās pie Volgas un nevis Maskavā vai Pēterburgā, tas ir nozīmīgs starptautisks pasākums, kas ik gadu piedāvā augstvērtīgu un radošiem eksperimentiem atvērtu filmu programmu. "Spogulis" demonstrē ap 150 filmu,  pulcējot 250 000 viesu un apmeklētāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti