Latvijā skatāma Kannu festivālā godalgotā filma «Kur satiekas pasaules»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kinoteātrī "Splendid Palace" skatāma irāņu izcelsmes režisora Ali Abāsi, zviedru un dāņu kopražojuma filma "Kur satiekas pasaules" ("Border"). Šī kinolente Kannu kinofestivālā ieguva balvu "Īpašais skatiens", bija izvirzīta Eiropas gada filmas nominācijai un arī balvai "Oskars" par labāko grimu.

Kinoteātra "Splendid Palace" pārstāvji informē, ka filma "Kur satiekas pasaules" uzņemta pēc zviedru rakstnieka Jona Ajvides Lindkvista tāda paša nosaukuma stāsta. "Kur satiekas pasaules" atzīta par pagājušā gada labāko zviedru filmu. Tās pamatā ir netradicionāls mīlas stāsts, kura varoņiem ir savāds izskats un neticamas spējas.

Filmas varonei Tīnai (Eva Melandere) ir ļoti dīvaina āriene, tomēr viņa ir neaizstājama muitas darbiniece. Jaunajai sievietei piemīt unikālas spējas atklāt cilvēku emocijas – vainas izjūtu, kaunu, bailes. Neglītā izskata dēļ Tīna dzīvo itin kā ārpus sabiedrības. Viņas dzīvē uzrodas Vore (Ēro Milonovs). Viņš ir biedējoši līdzīgs Tīnai un atver viņai acis.

Kinokritiķe Daira Āboliņa iepriekš rakstīja, ka pērn Eiropas gada filmas nominācijai izvirzītā kinolente "Kur satiekas pasaules" ir filma metafora. Tā ir pārsteidzoša, jo izvērš fantāzijas stāstu, kam saknes meklējamas leģendās par troļļiem un citiem mītiskiem skandināvu folkloras tēliem, bez ļaunuma un vardarbības.

"Bet filma ir gandrīz reālistiska, ja neskaita dažas galvenās varones uzvedības ekstravagances. Skaistuma kults ir darījis savu mūsu apziņā, un  visi, kas neatbilst mākslīgi radītajam standartam, gandrīz neapzināti tiek ieskaitīti citā kategorijā, parasti – zemākā," vērtēja kinokritiķe.

Pats režisors Abāsi par savu jaunāko kinodarbu izdevumā "The New Yorker" rakstījis: "Šī filma ir tiem, kuri kaut reizi mūžā jutušies vientuļi, tāpēc ka nav tādi kā visi".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti