Kultūras ziņas

Pučīni "Bohēmas" izrāde jubilejas gaisotnē

Kultūras ziņas

Sākas konkurss "Riga Jazz Stage"

Latvijā jauns kino festivāls

Latvijā sevi pieteicis jauns kino festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Gada vērienīgākais kino notikums Latvijā - tā bez pieticības sevi pieteicis jaunais Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIFF). Šogad tas turpat desmit dienu garumā aicinās baudīt labu kino tieši pirms decembra vidū Rīgā gaidāmās Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls zem viena jumta apvienos vairākus jau līdz šim pastāvošus filmu festivālus ar mērķi atjaunot liela, starptautiska kino festivāla tradīciju Latvijā. Rīkotāji cer, ka tas kļūs par svarīgu notikumu gan kino skatītājiem, gan nozares profesionāļiem.

Saliedēties kopīgam kino notikumam Latvijas filmu profesionāļus mudinājuši tā sauktie Eiropas „Oskari", kas šogad 13. decembrī notiks Rīgā. Pirmais Rīgas Starptautiskais kino festivāls būs tā „iesildītājs" un šogad koncentrēsies tieši uz Eiropas kino. Filmu izlases tam gatavos gan kinoaktieru festivāla „Baltijas pērle", gan īsfilmu festivāla „2ANNAS" veidotāji. Uz decembri pārcelsies arī Latvijas kino nozares „Oskari" jeb „Lielais Kristaps".

Jaunā festivāla struktūra ir tāds kā „lietussargs". Mēs esam aizgādņi visiem Latvijā esošajiem festivāliem un paļaujamies uz to, ka jaunā struktūra palīdzēs mums sasniegt daudz vairāk un nokļūt pie lielāka skaita skatītāju," saka Rīgas Starptautiskā kino festivāla direktore Sonora Broka, kura savulaik koordinēja kino forumu „Arsenāls".

Līdzās dalībai RIFF festivāli „Baltijas pērle" un „2ANNAS" arī turpmāk saglabās savas atsevišķās kino programmas. „Baltijas pērles" pirmais cēliens gaidāms jau septembrī, kad tiks piedāvāta daudzveidīga kinoprogramma ar festivālam tradicionālajām kinonaktīm un galvenokārt fokusējoties uz jaunāko Eiropas autorkino. Otrajā cēlienā - RSKF decembrī - iecerēts atbilstoši kopprojekta iespējām izrādīt balvām nominēto filmu skati un retrospektīvu, kas veltīta tai kino personībai, kas šogad saņems Eiropas kinoakadēmijas balvu par mūža ieguldījumu. Pateicoties Eiropas kinoakadēmijas ceremonijas norisei Rīgā, skatītājus gaida tikšanās ar filmu aktieriem un veidotājiem.

Turpinot festivāla norises laikā oktobrī aizsākto robežpārkāpēju tēmu, Rīgas Starptautiskais filmu festivāls “2ANNAS” decembrī piedāvās Latvijas nozīmīgo robežpārkāpēju filmu izlasi, kā arī,  bagātinot Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanu, sniegs skatītājiem iespēju redzēt 16 balvai nominētās īsfilmas.

„Jau vairākus gadus esam sadarbojušies ar Eiropas Kinoakadēmijas balvas īsfilmu sadaļu, un šogad RIFF norises laikā izrādīsim Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominētās filmas. Tas ir rets gadījums," ieceres Rīgas Starptautiskajā kino festivālā atklāj „2ANNAS" programmu vadītāja Anna Veilande-Kustikova.

Spēku apvienošana Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā ļaus parādīt ap 150 visdažādāko žanru filmu. Savukārt divas dienas pirms Eiropas Kinoakadēmijas balvu ceremonijas pie labākajām latviešu filmām jau 26. reizi ceļos „Lielais Kristaps", norāda festivāla veidotāja Ieva Romanova. Konkursa programmu veidos nominācijas ieguvušās filmas, ko piešķirs profesionālo organizāciju un grupu veidotas ekspertu komisijas. Festivāla laikā konkursa filmas vērtēs un apbalvos starptautiska žūrija, kuras sastāvā pirmo reizi plānota arī Eiropas Kino akadēmijas pārstāvju dalība. Kā jaunums Latvijas skatītājiem būs iespēja balsot arī par sev tīkamāko Eiropas filmu. Uzvarētājam tiks pasniegta balva  „Lielais Kristaps”, kas dosies līdzi autoram uz kādu no Eiropas valstīm. „Lielā Kristapa” noslēguma ceremonija norisināsies 11. decembrī ar vairāku prominentu Eiropas kinematogrāfistu dalību.

„Lielais Kristaps" pirmoreiz notiek starptautiska kino festivāla ietvaros, un es domāju, ka tas ir panākums. Jo tiks akcentēts tas, ka Latvijas kino ir neatņemama Eiropas kino sastāvdaļa. Mēs tādi patiešām esam un nebaidāmies, jo mūsu filmas ir novērtētas daudzos kino festivālos. Programma solās būt patiešām interesanta, un konkurence Latvijas filmu konkursā būs patiesi spēcīga,” stāsta Romanova.

Paralēli filmu programmai Rīgas Starptautiskais kino festivāls piedāvās arī industrijas sadaļu, proti, meistarklases, iespējas dibināt kontaktus kopprodukciju tirgū un reklamēt līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai Rīgā. Turpmāk festivālu plānots rīkot ik gadu, iespējams, ar laiku attīstot arī konkursa sadaļu, līdzīgi kā lielākajos Eiropas kino festivālos, norāda Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidente un RIFF producente Aija Bērziņa.

Nav jau jēgas uzsākt šādu ideju, ja to dara viena gada ietvaros. Plāns ir attīstīt kārtīgu festivālu, kas notiek, piemēram, desmit dienas katru gadu. Tad to lēnām audzēt ar konkursa skatēm un ar laiku izveidot tādu „Arsenāla" līmeņa festivālu,” uzsver Bērziņa.

Pirmais Rīgas Starptautiskais kino festivāls notiks no 2. līdz 11. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti