Kultūras ziņas

Leģendārās dziesmu aptaujas stāsti

Kultūras ziņas

Aizvadīta Veidenbaumam veltīta konference

Latvijā sāk demonstrēt "Matildi"

Latvijā sāk demonstrēt «Matildi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Krievijas kultūras mediju vidē bieži dzirdams vārds Matilde. Runa ir par Alekseja Učiteļa jaunāko kostīmdrāmu, kas vēsta par Krievijas pēdējā imperatora Nikolaja II mīlas dēku ar baletdejotāju Matildi Kšesinsku. Šis romantiskais stāsts ir bijis iegansts, lai aktivizētos ekstrēmi noskaņoti pareizticīgie, kuri uzskata – filma aizskar svēto kārtā ieceltā Nikolaja II godu. Tādēļ pēdējā laikā Matildes vārds ziņu lentās parādās teju katru dienu. Šovakar Rīgā, Maskavas namā, filma piedzīvo Latvijas pirmizrādi.

Alekseja Učiteļa “Matilde” ir mākslinieciski pasniegts vēsturisks fakts par Krievijas pēdējā imperatora Nikolaja II romantiskajām attiecībām ar baletdejotāju Matildi Kšesinsku. Tomēr jau filmas tapšanas laikā pret to sāka vērsties pareizticīgo spārna reakcionāri, kuri iebilst pret kanonizētā Nikolaja II tēla apmelnošanu, uzsverot, ka svētajam nevar būt juteklisku kaislību. Turklāt tobrīd filmu neviens vēl nebija redzējis.

 

"Cik es esmu palasījis, tas ir zināms vēsturisks fakts. Bija romāns Nikolajam. Vai tad mēs tagad pārtaisīsim vēsturi?! Tas man nedaudz atgādina totalitāru pieeju - absolūta cita viedokļa nepieņemšana, šaura domāšana," saka kinozinātnieks Viktors Freibergs.

Šajā ziņā visaktīvāk savu pozīciju joprojām pauž bijusī okupētās Krimas prokurore un šobrīd Krievijas Domes deputāte Natālija Poklonska. Tomēr, ja Poklonska “Matildes” aizliegšanu pieprasīja desmitos iesniegumu prokuratūrai un publiskās runās, tad radikālie Nikolaja tēla aizstāvji ķērās klāt pie kinoteātru dedzināšanas un draudiem fiziski izrēķināties ar filmas veidotājiem.

Politologs Kārlis Daukšts uzskata, ka Krievijā joprojām turpinās simt gadus senā sabiedrības dalīšanās sarkanajos, tātad proletariātā, un baltajos jeb liberāļos. Otrkārt joprojām ir aktuāla Ļeņina tēze par kino kā svarīgāko mākslas veidu.

"Bet ar Poklonskas darbību ir aktualizējies vēl trešais virziens šajā "Matildes" sakarā, ka cars ir svēta persona, ka viņš ir vadonis - neaizskarams. Krievijā arī ir vadonis, kurš ir viens, un šī situācija tiek pārnesta," norāda politologs, vēsturnieks Kārlis Daukšts.

Neskatoties uz to, ka ''Matildes'' pretinieki apelē pie Krievijas likumos iekļautā panta par “ticīgo jūtu aizskaršanu”, par krimināli sodāmu rīcību filmas sakarā šobrīd ir aizturēti vairāki pareizticīgo organizāciju aktīvisti. Saņemot drošības garantu, tagad “Matilde” tiek demonstrēta kaimiņvalsts kinoteātros, bet šodien tā piedzīvo pirmizrādi arī Latvijā. Ar aicinājumu novērtēt filmas stāstu vērsāmies pie Latvijas Pareizticīgo baznīcas.

"Filmu neesam redzējuši, tādēļ apspriest to nevaram.

Runā, ka kaut kur šī filma rada šķelšanos. Jebkāda šķelšanās var novest pie nemieriem un ienaida.

Diženais svētais, sirdsskaidrais Radoņežas Sergijs, aicinot savus garīgos bērnus uz vienotību, sacīja: „Uzlūkojot Svētās Dzīvudarošās Trijādības vienotību ikonā, izvairieties no šīs pasaules naidīgajām nesaskaņām.”

Kaut arī Aleksejs Učiteļs ir nenoliedzama autoritāte Krievijas kino, šobrīd par ''Matildes'' māksliniecisko vērtību tiek runāts maz. Un varbūt tas skanēs skarbi, bet, pateicoties peripetijām ap šo filmu, tā ir ieguvusi tādu reklāmu, par kādu kino kompānijas tērētu miljonus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti