Kultūra

Klajā nāk Aspazijas Kopoto Rakstu 1.sējums

Kultūra

Sakses "Pasakas par ziediem" iestudētas Viļņas leļļu teātrī

Dokumentālais mūzikls "Atbrīvošanas diena"

Latvijā pirmizrādi piedzīvos dokumentālais mūzikls «Atbrīvošanas diena»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar ļoti labiem panākumiem kopš aizvadītā gada nogales pasaulē tiek izrādīts Norvēģijas un Latvijas kopražojuma dokumentālais mūzikls „Atbrīvošanas diena”. Šomēnes vien tam paredzētas pirmizrādes 12 valstīs, to vidū arī Latvijā. Filmas centrā ir stāsts par pirmo rokkoncertu pasaulē izolētākās valsts - Ziemeļkorejas - vēsturē, kas notika pirms diviem gadiem un kurā uzstājās Slovēnijas kulta grupa „Laibach”.

2015.gada augustā notika kaut kas vēl nebijis. Ziemeļkorejā ieradās rokgrupa no Rietumiem „Laibach”, lai sniegtu pirmo rokkoncertu šīs valsts pastāvēšanas vēsturē. Koncerta formālais iemesls bija Ziemeļkorejas Atbrīvošanas diena – 70 gadi kopš uzvaras pār japāņu režīmu.

Iespējams, ja pie mums ierastos citplanētieši un parādītu savu kultūru, mūsu sejā būtu tāds pats pārsteigums, kā ziemeļkorejiešiem, kad viņi piedzīvoja šo rokkoncertu, šādu salīdzinājumu lieto filmas režisors no Latvijas puses Uģis Olte.

Rokkoncertu sarīkot un šādu filmu uzņemt bija iespēja, patiecoties režisora no Norvēģijas puses Mortena Travika ilggadējai sadarbībai ar Ziemeļkorejas kultūras darbiniekiem, kuru vidū viņš iemantojis ļoti lielu uzticību. Rokkoncerta sagatavošana un norise, protams, tika ļoti rūpīga pārbaudīta un kontrolēta, ziemeļkorejiešu vērtējumā kaitnieciskākās dziesmas izņemtas no repertuāra, bet kopumā šo divu ļoti atšķirīgo kultūru satikšanās tomēr notika.

Filmas operators Valdis Celmiņš visu šo notikumu salīdzina ar milzīgu lielformāta teātra izrādi:

„Tā vispār ir dramatiska situācija, kurā tiek novietota visa sabiedrība kopumā. Tiek provocēti mediji, vai spēs objektīvi rakstīt par šo tematu, tiek provocēts tas, kā mēs uztveram Ziemeļkoreju, kā Ziemeļkoreja uztver Rietumu kultūru, un gala rezultātā ir milzīga lielformāta teātra izrāde, kurā neviens no mums nezina, kas ir skatītājs, kas spēlētājs."

Filmas producents Uldis Cekulis akcentē, ka filmas veidotāji centušies atklāt notiekošo pēc iespējas objektīvi, godīgi un bez melnbaltām kategorijām un klišejiskiem priekšstatiem.

Uldis Cekulis: „Šī filma jau vairāk lielā mērā ir tāds lakmusa papīrītis pašam skatītājam, cik lielā mērā es sevī redzu šo totalitārisma gēnu. Un cik lielā mērā es esmu gatavs pretoties kaut kam, ko es saprotu, ka tas jau pāraug kaut kādas robežas, aizskar cilvēktiesības."

Filmas režisors Uģis Olte atzīst, ka rietumnieka acīm Ziemeļkoreja ir tiešām ļoti dīvaina zeme, kā tāda siltumnīca, kur cilvēki kā augi tiek sargāti no pārāk biežas durvju virināšanas un svešu augu ienešanas, kas siltumnīcas augiem varētu būt bīstami. Tomēr, ieraugot šo zemi pats savām acīm un iepazīstot cilvēkus, viņš ieguvis savu, personiskajā pieredzē balstītu viedokli uz tur notiekošo.

Uģis Olte: „Tur esot, man radās iespaids, ka tur nav tādas diktatūras, kā mēs to saprotam, vai varas piramīdas un pakļautās masas. Bet ka visi šie 24 miljoni ziemeļkorejiešu visi kopā ir sistēma, un tas panākts jau no ļoti agra vecuma, vienkārši skalojot smadzenes ar ideoloģisku informāciju, kas izaudzē tieši šai sistēmai paklausīgus un nekonfliktējošus cilvēkus. Es pat baidos domāt, kas notiktu, ja šis režīms sabruktu, tas būtu baigais trieciens un šoks tiem, kas šobrīd ir aktīvā vecumā, iepazīt Rietumu pasaules vērtības viņiem varētu būt pat nāvējoši."

Uģa Oltes un Mortena Travika dokumentālais mūzikls „Atbrīvošanas diena” pirmizrādi piedzīvojis aizvadītā gada novembrī Amsterdamā, izrādīts arī Zviedrijā, Norvēģijā, Kazahstānā un citviet un to pavada slavinošanas atsauksmes.

Martā filmai ir pirmizrādes 12 valstīs, tostarp arī Latvijā, un filmu pie mums pirmo reizi izrādīs 24.martā „Kino Citadele”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti