Latvija «Oskara» nominācijai virzīs «Modri» vai «Izlaiduma gadu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau astoto reizi arī Latvija izvirzīs savu filmu, kas pretendēs uz nomināciju ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" - šoreiz uz šo godu pretendē režisora Andra Gaujas filma "Izlaiduma gads" un režisora Jura Kursieša filma "Modris".  Nacionālā kino centra izveidotā ekspertu komisija lēmumu paziņos ceturtdien, 17.septembrī, plkst. 11.30 preses konferencē Kultūras ministrijā.

Atbilstoši ASV Kinoakadēmijas balvas nolikumam, uz nomināciju kategorijā "Labākā ārzemju filma" ("Best Foreign Language Film Award") var pretendēt pilnmetrāžas filma, kas pirmizrādi savā valstī piedzīvojusi laika periodā no 2014.gada 1.oktobra līdz 2015.gada 30.septembrim, ir vismaz nedēļu pabijusi kinoteātru repertuārā un tās pamatvaloda nav angļu valoda.

Kristīne Matīsa par filmām, kuras pretendē uz izvirzīšanu "Oskaram"
00:00 / 04:40
Lejuplādēt

Šogad Latvijā balvas kritērijiem atbilst divas spēlfilmas, abas 2014.gada nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" bija nominētas balvai par labāko debiju - "Izlaiduma gads" (režisors Andris Gauja) un "Modris" (režisors Juris Kursietis).

Filma "Izlaiduma gads" stāsta par attiecību samezglojumu kādas vidusskolas absolventu klasē, kur jauna skolotāja ļaujas sava skolnieka uzmanības apliecinājumiem. Oriģinālas un intensīvas reklāmas kampaņas rezultātā filma kļuva par 2014.gadā kinoteātros visvairāk apmeklēto Latvijas filmu un ar panākumiem izrādīta daudzviet Latvijā.

Savukārt Latvijas, Grieķijas un Vācijas kopražojuma filma "Modris" balstīta uz patiesiem notikumiem, tā stāsta par jauna puiša konfliktu ar māti un šī konflikta dramatiskajām sekām, kas puisi noved cietumā. Nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" 2014.gadā filma "Modris" saņēma septiņas nominācijas un tika apbalvota kā labākā debija. Filma saņēmusi vairākas balvas starptautiskos festivālos un divas nominācijas Grieķijas kinoakadēmijas balvai ("Hellenic Film Academy Award").

Lēmumu par vienas filmas virzīšanu pieņems Nacionālā kino centra izveidotā ekspertu komisija - centra vadītāja un kinokritiķe Dita Rietuma, kinorežisors un teorētiķis Jānis Putniņš, Latvijas Kinematogrāfistu savienības valdes locekle un kinomāksliniece Ieva Romanova, Rīgas kino muzeja vadītāja un kinozinātņu maģistre Zane Balčus,  Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš, kino žurnāliste un žurnāla "Kino Raksti" galvenā redaktore Kristīne Matīsa un filmu producents Roberts Vinovskis, kura līdzproducētā Signes Baumanes filma "Akmeņi manās kabatās" tika virzīta "Oskara" nominācijai 2014.gadā un sasniedza atzīstamus rezultātus, iekļūstot pirmsnomināciju saraksta divdesmitniekā.

Kā vēstīts, ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" nominācijā "Labākā ārzemju filma" Somija izvirzījusi igauņu un somu kopražojuma filmu "The Fencer".

No Latvijas "Oskara" nominācijai par labāko ārzemju filmu iepriekš izvirzītās vairākas filmas - 1992.gadā "Cilvēka bērns" (režisors Jānis Streičs), 2008.gadā "Rīgas sargi" (Aigars Grauba), 2010.gadā "Amaya" (režisors Māris Martinsons), 2011.gadā "Seržanta Lapiņa atgriešanās" (režisors Gatis Šmits), 2012.gadā "Golfa straume zem ledus kalna" (režisors Jevgēņijs Paškevičs), 2013.gadā Jāņa Norda filma "Mammu, es tevi mīlu".

88. "Oskara" balvas pasniegšanas ceremonija, kurā godinās labākos 2015.gada kinodarbus, notiks 2016.gada 28.februārī Losandželosā. Nominantus paziņos 2016.gada 14.janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti