Kultūras ziņas

Filmu profesionāļi pret administratoriem

Kultūras ziņas

Operu vadīs Zigmars Liepiņš

NEO par filmu "Piektā vara"

Latvijā izrāda «Piekto varu»; skatītāju interese maza

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sākot no 1.novembra, uz Latvijas kino ekrāniem skatāma filma „Piektā vara". Tā tiek pozicionēta kā dokumentāla kinolente par dumpinieku, austrāliešu žurnālistu Džulianu Asanžu, kurš speciāli izveidotā interneta vietnē „Wikileaks" publicēja Amerikas Savienoto Valstu varai neglaimojošus dokumentus un datus.

Asanža uzdrīkstēšanās raisīja plašu rezonansi visā pasaulē. Filma tapusi laikā, kamēr žurnālists patvēries Ekvadoras vēstniecībā Lielbritānijā un pret viņu norit tiesvedība.

LU Matemātikas un informātikas institūta pētnieks Ilmārs Poikāns jeb Neo, kurš šeit pat Latvijā publiskoja amatpersonu algu sarakstus un citus no sabiedrības acīm slēptus faktus, teic, ka viņš savu stāstu nevienam režisoram neuzticētu līdz galīgajam tiesas lēmumam.

Filma tā kā ir dokumentāla, tā kā nav dokumentāla. Protams, ir jautājums, vai Holivudas filmu kompānija uztaisījusi objektīvu filmu vai tomēr iespaidojusies un uztaisījusi tā, kā kādam labāk gribētos, lai radītu zemapziņā viedokli," spriež Ilmārs Poikāns jeb Neo.

Filma izmaksājusi 30 miljonus dolāru, taču tās dokumentālo vērtību apšauba arī kritiķi un pats Džulians Asanžs. Viņš aicinājis skatītājus netērēt laiku Holivudas propagandai.

Dienā, kad ASV kinoteātros iznāca filma "Piektā vara" vietnē "WikiLeaks" par brīvu varēja lejupielādēt dokumentālo filmu "Mediastan", kurā stāstīts par ASV diplomātiskās sarakstes nopludināšanu. Uzaicinājums acīmredzot izrādījies efektīvs, jo ieņēmumi no filmas pirmajā nedēļas nogalē bijuši graujoši niecīgi - teju divos tūkstošos kino teātru ASV kopā iekasēti nepilni divi miljoni dolāru. Tas ir sliktākais rādītājs lielvalsts kino teātros šogad. Rīgas kinoteātros nopirkto biļešu skaits arī nenorāda uz lielu skatītāju interesi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti