Kultūras ziņas

Paziņo "Lielās mūzikas balvas 2014" pretendentus

Kultūras ziņas

Latviski pirmoreiz izdota Bībele ar komentāriem

Latvija ārzemju fotogrāfu acīm

Latvija ārzemju fotogrāfu acīm - harmonija starp cilvēku un dabu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Iesācies Latvijas prezidentūras gads Eiropas Savienības Padomē, un šī notikuma kultūras programmā sevi iezīmē arī Latvijas Fotogrāfijas muzejs, kurš piedāvā ārzemju fotogrāfu skatījumu uz Latvijas kultūru un tās saknēm. Šoreiz tos iemūžinājuši fotogrāfi no Japānas un Itālijas. Vai viņi par latviešiem ir atklājuši ko nezināmu un eksotisku?

Japāņu fotomākslinieka Hirohisas Koikes fotodarbi apkopoti izstādē ar nosaukumu "Desiderium", kas latīņu valodā nozīmē "Vēlēšanās". Skatītājam tiek atklāts stāsts par japāņa fotogrāfa nepiepildīto mīlestību pret latviešu meiteni, atspolguļojot fotogrāfijās vairākus meitenes portretus un dabas ainavas. Abi iepazinušies pirms gada Rīgā notiekošajā Starptautiskajā fotogrāfijas vasaras skolā. Apmēram gada laikā tapusi emociju caurstrāvota fotogrāfiju kolekcija par Latviju, kas pārsvarā uzņemta piejūras rajonos.

"Latvijā jūs joprojām varat atrast dažādus slāņu, piemēram, Krievijas impērijas un Padomju Savienības laika paliekas, tagad sajūtama jaunā neatkarība. Viss ir tepat acu priekšā, visu to jūs varat redzēt, staigājot ikdienā pa ielu. Rīga ir centrālā pilsēta, bet nedaudz tālāk no tās jūs varat redzēt padomju laika sabrukušas celtnes," saka japāņu fotogrāfs Hirohisa Koike.

Itāļu fotogrāfa Lukas Berti izstādē "Cilvēks un daba Latvijā" pamatā tiek atveidotas ainavas, senie ciemati ar tipiskajām koka mājām, baznīcām un lauku sētām. Autors paskaidro, ka gadsimtiem ilgi šie elementi simbolizē harmoniju starp cilvēku un dabu Latvijā. To viņš sajūt kā ciešu saikni.

Fotogrāfējot Lukam Berti ir svarīgi, lai gaisotnē starp viņu un cilvēku nebūtu jūtama steiga. Cilvēkus Latvijas reģionos viņš ir sastapis, pārvietojoties vien ar divriteni un kaklā iekārtu pagājušā gadsimtā ražotu melnbaltās filmiņas fotoaparātu.

Luka Berti, kura rokraksts ir ar filmiņas fotoaparātu uzņemti attēli un kurš neatbalsta mūsdienu jauno tehnoloģiju ietekmi uz foto mākslu, šobrīd strādā Kopenhāgenā. Saturiski līdzīgu projektu viņš veido arī Skandināvijas valstīs, Ungārijā un Igaunijā.

"Man ļoti patīk Latvijas ainavas, gaismas, man patīk ekspresijas latviešu acu skatienos. Man kā itālim tas ir ļoti eksotiski. Kapēc mani fascinē Latvija? Tapēc, ka jūs šeit varat ieraudzīt tik daudz portretus," norāda Luka Berti.

Abi autori atzīst, ka Latvija ir fotogēniska visos veidos. Viņiem kā savas profesijas lietpratējiem šī valsts ir arī iedvesmas vieta.

Izstāde Latvijas Fotogrāfijas muzejā Rīgā būs atvērta līdz 15.februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti