Latviešu vesterns, Spīlberga mūzikls un citi gaidītākie kino jaunumi 2021. gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2021. gads ir klāt, un tā ir brīnišķīga ziņa visiem tiem kino skatītājiem, kuri gaidīja jaunāko filmu pirmizrādes jau pērn. Raizēm nav pamata, jo daudzas filmas ir jau atrādīšanas gatavībā vai lēnām nonāk finiša taisnē.

Portālā LSM.lv apkopota eklektiska 2021. gada gaidītāko Latvijas un pasaules filmu izlase, gan autorkino, gan vēsturisku drāmu, mūziklu un pat vesternu cienītājiem. Patīkamu gaidīšanu!

Sirreāls ceļojums gadu pirms vecās pasaules bojāejas

Režisora Dāvja Sīmaņa vēsturiskais trilleris ar mistikas elementiem “Gads pirms kara” solās būt īsts piedzīvojums tiem, kuri interesējas par Eiropas vēsturi pirms Pirmā pasaules kara. Filmas galvenais varonis Pēteris Mālderis ir reāla persona, kura daudziem vēsturniekiem joprojām ir mīkla. Viņš apceļos Eiropu un savā ceļā sastaps Ļeņinu, Trocki, Kafku un daudzus citus Eiropā nozīmīgus kultūras un politikas “smagsvarus”.

Viena no filmas krāšņākajām vērtībām līdzās komiski absurdajām sižeta līnijām būs iespēja no jauna ieraudzīt skaistākās Latvijas vietas – Krimuldas muižas parku, Stāmerienas pili, kā arī uzkavēties Prāgas ielās, kurās galvenais varonis centīsies sadzīt pēdas Kafkam. Pētera lomu atveidos čehu jaunais aktieris Petrs Buhta.

Dāvis Sīmanis Latvijas skatītājiem ir pazīstams arī kā režisors filmām “Tēvs nakts”, “Pelnu sanatorija”, “Pēdējā tempļa hronikas”.

Kā kļūt par klases populārāko “čiksu”?

Iespējams, katras pusaugu meitenes kvēlākais sapnis ir būt klases populārākajai “čiksai”, kuru diskotēkā vēlas uzlūgt visi puiši un kurai nav apkaunojumā jāsarkst, ja Valentīndienas pastā nav saņemta neviena vēstule. Režisores Martas Elīnas Martinsones tīņu komēdija “Tizlenes” piedāvās stāstu par trīs draudzenēm – Sarmīti, Svetu un Katrīnu, kuras vairs nevēlas būt “tizlenes”.

Filmu uzņēma Rīgā un Jūrmalā, bet skolas vide iemūžināta Lielupes vidusskolā, kas visprecīzāk atspoguļo 1990. – 2000. gadu mijas autentisko vidi. Tāpat redzēsim ainas no Laimas pulksteņa, slavenās Rīgas Doma “bedres”, Latvijas Nacionālā teātra.

Līdzās pieredzējušiem aktieriem, tostarp Gunai Zariņai, Imantam Stradam, Ģirtam Krūmiņam, galvenajās lomās vērosim neprofesionālus aktierus – viņu vidū būs Asnāte Sofija Rožkalne, Katrīna Dambeniece, Ludmila Karpova un daudzi citi. Interesanti, ka filmai par 20 gadus senu pagātni ir izvēlēti arī “viesaktieri” no mūsdienu jauniešu elkiem, piemēram, slavenās repa grupas “Singapūras satīns” dalībnieks Jānis Krīvēns.

Šī noteikti būs iespēja gremdēties jaunības gadu fantāzijās un sapņos, kas veido lielu daļu no pusaudžu identitātes. Galu galā, pieaugt var paspēt arī vēlāk!

“Zvaigžņu stunda” zirgiem

Mēs zinām amerikāņu vesternu klasiku ar bezgalīgi ilgām kovboju ainām karstā tuksneša saulē, bet Kventins Tarantīno ir pierādījis, ka šis žanrs ir dzīvs un mūsdienīgs, piemēram, viņam raksturīgi asiņainajā filmā “Pretīgais astotnieks”. Arī režisors Matīss Kaža ir uzņēmies atbildīgu uzdevumu – režisēt latviešu vesternu “Kur vedīs ceļš”.

Galvenā varone Eva ir baltvācu aizbildniecībā augusi aristokrāte, kura īsi pirms gaidāmajām kāzām pazūd. Aizdomās par laupīšanu tiek turēts skrīveris Miks, bet pazudušos meklē barona rokaspuiši un žandarmi.

Lai radītu vesternam raksturīgos vērienīgos dabas skatus, filmēšana notika arī Itālijā un Zviedrijā, bet Mazsalacā tapis 19. gadsimta namiņš pie Skaņākalna, izbūvētais barona stallis un klasicisma stilā veidoti muižas interjeri. Protams, vesterns nav iedomājams bez zirgiem, un kāds no tiem ar prasmīgas grimētājas palīdzību atveidos pat vairākus auļotājus!

Lomās – Agnese Cīrule, Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Egons Dombrovskis, Andris Keišs, Inese Kučinska, Jānis Skutelis un daudzi citi.

Sastopot kanibālus un Ziemassvētku vecīti

Košu piedzīvojumu no Indonēzijas skatītājiem sola arī filmēšanas komanda no Latvijas un Igaunijas. Filma visai ģimenei “Ziemassvētki džungļos” ir stāsts par desmit gadus veco Paulu, kuras tēvs strādā kā ģeologs zelta raktuvēs.

Tuvojoties Ziemassvētkiem, Paula saprot, ka ir jāglābj vecāku lēnām brūkošās attiecības, bet to spētu īstenot tikai brīnuma parādīšanās. Paulas jaunais draugs Ahims ir dzirdējis, ka džungļu biezoknī paslēpies Ziemassvētku vecītis. Bērni dodas viņu uzmeklēt un ceļā sastop džungļu garus, neparastus dzīvniekus un pat kanibālus. Filmā tēvu atveido Māris Olte, māti – Inga Alsiņa, vecāko māsu – Elizabete Liepa, bet Paulu – Rebeka Šuksta. Viņas pavadoņa un drauga Ahima lomā iejuties indonēzietis Braidens Pablo Eskobars. Filmas producents un idejas autors ir Roberts Vinovskis, scenārija autore – Lote Eglīte, filmas režisors – igaunis Jāks Kilmi, operators – Aigars Sērmukšs.

Spožā un ambiciozā Emīlija

2020. gada rudens Latvijas kino nozarei piedāvāja jaunus izaicinājumus. Nacionālā kino centra izsludinātajā konkursā par kvalitatīvu un mākslinieciski augstvērtīgu seriālu veidošanu atbalstīja divus projektus – taps seriāls par Emīliju Benjamiņu, kā arī tiks realizēta ekranizācija Andra Kolberga romānam “Meklējot sievieti”.

Spēcīgas sievietes stāsts starpkaru Latvijā noteikti būs saistošs ne vien latviešu aktierspēles cienītājiem, jo galveno lomu atveido Guna Zariņa, bet gan arī eleganti iekļausies ārvalstu vēsturisko drāmu kontekstā, kad pasaule jau ir piedzīvojusi gan “Dauntonas abatiju”, gan britu karaļnama sāgu vairākās desmitgadēs seriālā “The Crown”.

Daudzsēriju filma “Emīlija. Latvijas preses karaliene” būs stāsts par “Jaunāko ziņu” un “Atpūtas” izdevēju Emīliju Benjamiņu. Sešās spēlfilmu sērijās un vienā dokumentālā sērijā tiks atklāts laika posms no Emīlijas Benjamiņas izdotā žurnāla “Atpūta” pirmsākumiem līdz viņas bojāejai Sibīrijā. Katra sērija atspoguļos kādu zīmīgu viņas dzīves fragmentu, parādot dažādas viņas personības šķautnes – ģimenes dzīvi, uzņēmējdarbību, sociālā statusa nostiprināšanu, ietekmi uz politiskajām un kultūras norisēm 20. gadsimta 20. un 30. gados. Sērijās satiksim arī Kārli Skalbi, Vili Lāci, Augustu Kirhenšteinu un citas nozīmīgas personības.

Drosme pasmieties “melni”

Labas ziņas arī tiem skatītājiem, kuri novērtēs melnās komēdijas, un pirmo reizi vārds dots latviešu aktrisei Elzai Gaujai, kurai filma “Mamma vēl smaida” būs debija režijā, turklāt profesijā, kurā lielākoties dominē vīrieši. Filmas projekts tiek iekļauts mazbudžeta kategorijā, un tajā galvenās lomas atveidos Anta Aizupe, Baiba Broka un Daiga Kažociņa.

Trīs māsas, mēģinot izvairīties no repatriācijas izdevumiem un sarežģījumiem, dodas cauri Eiropai ar savu nelaiķa mammu, kuru pārved jumta bagāžniekā. Taču, esot ceļā, viņām būs no jauna jāiepazīstas un jākļūst godīgām. Vai māsām tas izdosies? Aktrises piedalās arī scenārija tapšanā, kur līdzās viņām darbojas dramaturģe un rakstniece Rasa Bugavučite-Pēce.

No kreisās: Anta Aizupe, Daiga Kažociņa un Baiba Broka topošās filmas noskaņās.
No kreisās: Anta Aizupe, Daiga Kažociņa un Baiba Broka topošās filmas noskaņās.

Laiks dzīvot jeb Bonds ir ieradies

Jaunākā Bonda sāga “Nav laiks mirt” jeb “No Time To Die”, šķiet, piedzīvojusi nepieredzēti daudzus šķēršļus līdz tās nonākšanai uz lielajiem kino ekrāniem, un Covid-19 pandēmijas ierobežojumi bija tikai neliela daļa no šī stāsta.

Sākotnēji filmas režiju uzticēja “oskarotajam” britam Denijam Boilam, kurš strādājis pie filmām “Vilcienvakte”, “Graustu miljonārs”, “Stīvs Džobss”. Acīmredzot nesaskaņu dēļ viņa vietā nāca amerikānis Kerijs Fukunaga, kurš pasauli iepazīstināja ar kulta seriāla “Patiesais detektīvs” pirmo sezonu un tumšo TV sāgu ar zinātniskās fantastikas elementiem “Maniaks”. Izvēle piedāvāt Bonda filmas režiju amerikānim ir precedents, jo līdz šim režisori nākuši no Lielbritānijas.

Turpinot uzņemšanu, Bonda lomas atveidotājs Daniels Kreigs savainojis kāju un bija spiests veikt operāciju. Turklāt Fukunaga esot bieži kavējis filmēšanas, jo it kā bijis aizrāvies ar datorspēlēm.

Tā vai citādi, Kreigam šī patiesi būs pēdējā Bonda loma, un tiek lēsts, ka viņa “stafeti” pārņemšot sieviete. Galveno “ļauno tēlu” atveidos “Bohēmista rapsodijas” un “Mistera Robota” zvaigzne Rami Maleks. Filmas plānotā pirmizrāde – 2021. gada 2. aprīlis.

Smilšaina planēta, skaisti varoņi

Turpinot vērienīgo Holivudas piedāvājumu tematiku, noteikti jāpiemin kanādiešu zinātniskās fantastikas meistara Denī Vilnēva jaunā sāga “Dune” jeb “Kāpa”.

Tas ir mītisks varoņa stāsts par Polu Atreidīsu, kura zvaigznēs ierakstīti lieli darbi. Viņš dodas uz bīstamāko planētu, lai glābtu savas tautas nākotni. Šajā cīņā uzplaukst cīņa par vērtīgo resursu, kas atrodas uz šīs planētas un spēj atraisīt nebijušu tautas spēku. Frenka Herberta romānu 1984. gadā ekranizēja Deivids Linčs, tas iemantojis neskaitāmi daudz turpinājumu seriālu un datorspēļu formātos, un gaidāmā pilnmetrāžas filma noteikti būs iespaidīgs piedzīvojums.

Vilnēvs ir režisējis arī filmas “Atnācēji” un “Pa asmeni skrejošais 2049”, galvenās lomas atveidotājs būs stilīgais Timotijs Šalamē, tāpat filmā redzēsim jauniešu kulta seriāla “Eiforija” zvaigzni Zendaju. Citās lomās iepazīsim Havjeru Bardemu, Oskaru Aizeku un citus jaunās un vidējās paaudzes Holivudas aktierus. Esiet gatavi pasakainām, izdomātām planētām no 2021. gada 1. oktobra.

Klasiskais Brodvejas mūzikls

“Vestsaidas stāsts” ir viens no visu laiku slavenākajiem Brodvejas mūzikliem ar mūžseno Romeo un Džuljetas mīlestības adaptāciju jaunā izpildījumā. Divas Ņujorkas bandas, divi mīlētāji no pretinieku nometnēm un rasu konflikti, kuriem pāri visam stāv labdabīga revolūcija un, protams, dejas.

Būs ļoti interesanti vērot to, kāda būs mūzikla versija, kuru režisējis neviens cits kā Stīvens Spīlbergs, viens no ražīgākajiem Holivudas režisoriem. Viņa filmu kontā iekļaujas jaudīgas politiskās drāmas, “action” žanra klasika un piedzīvojumu filmas, tad kādēļ gan lai ne mūzikls? Gaidām un skatāmies 2021. gada 10. decembrī.

Krāsainā nostalģija

Kad runa ir par Vesu Andersonu, pamatoti varētu teikt, ka katra viņa filma radījusi jaunu “ves-andersonisma” pakāpi. Tieši režisoram raksturīgā kompozīcija, krāsu salikumi un nemainīgais aktieru ansamblis viņu padarījis par vienu no ievērojamākajiem režisoriem, kurš ir izkopis savu autora stilu un vienlaikus spēj uzrunāt plašu skatītāju loku. Sirsnīgā animācijas filma “Lieliskais Lapsas kungs”, ģimenes komēdija “Karaliskie Tenenbaumi” vai aizkustinošais “Ceļojums uz Dardžilingu”, ikkatra no šīm filmām spēj aizraut ar izdomātu pasauli, kas tik organiski ieaug dzīvē un ir piepildīta ar vizuāliem kodiem, kurus šķetināt ir īsta kinomāna sapnis.

Jaunākās Andersona filmas darbība notiek izdomātā 20. gadsimta franču pilsētā un iedzīvina tajā bāzētā žurnāla "The French Dispatch" redakcijas ikdienu un žurnālistu veidotos stāstus. Filmā lomas atveidos Bils Murejs, Tilda Svintone, Ouens Vilsons, Adriens Brodijs, Timotijs Šalamē, Elizabete Mosa, Benisio del Toro un citi.

Pats Vess Andersons ir "The New Yorker" fans no pusaudža gadiem, un viņa īpašumā ir plaša žurnāla numuru kolekcija, sākot no pagājušā gadsimta 40. gadiem. Ja “kino dievi” būs labvēlīgi, filma uz lielajiem ekrāniem nonāks jau 2021. gada 28. janvārī.

Vērts pieminēt

Autobiogrāfisks stāsts par amerikāņu dziedātājas Billijas Holidejas vētraino uzdzīvi drāmā “The United States vs. Billie Holiday”, satricinoša sievietes personiskā traģēdija filmā no “Netflix” piedāvājuma “Pieces of a Woman”, Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma “Mans laulību projekts”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti