Latviešu jaunākās filmas izrādīs reģionu centros

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Turpinot rudenim arvien raksturīgāko kinosvētku sajūtu, Latvijas Kinematogrāfistu savienība ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Nacionālā kino centra platformas "Latvijas kino maratons" atbalstu jau sesto gadu īsteno projektu "Kino visiem un visur Latvijā", izrādot svaigākos Latvijas kino ražas augļus visā Latvijā.

Izbraukumu seansos tiks demonstrētas arī šī gada nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" apbalvotās un balvai izvirzītās filmas, tai skaitā Ināras Kolmanes dokumentālā filma "Ručs un Norie", "Lielā Kristapa" skatītāju balvas ieguvēja - sporta un jautrības piepildītais vasaras ceļojums filmā "Pazust Latgalē", Dzintras Gekas dokumentālā filma "Dieva putniņi", Antras Cilinskas dokumentālā filma "Laimes formula" un citas.

Projekta "Kino visiem un visur Latvijā" būtiska iezīme ir spēja piedāvāt reģioniem pavisam jaunas filmas vienlaicīgi ar pirmizrādēm Rīgā, norāda projekta pārstāvji. Arī šoruden skatītāju vērtēšanai tiek nodotas divas gluži jaunas spēlfilmas.

Viljama Šekspīra nemirstīgo mīlestības drāmu spēlfilmā "Romeo n' Džuljetta" režisors Māris Martinsons pielāgojis mūsdienu pilsētas videi un galvenajās lomās iejūtas jaunie talanti Germans Andrejevs un Laura Luīze Dzenīte. Novembra beigās uzreiz pēc pirmizrādes Rīgā reģionos tiks izrādīts arī Lailas Pakalniņas jaunais darbs "Ausma" - tā ir ģimenes traģēdija ar aktieri Vili Daudziņu galvenajā lomā.

Nav piemirsti arī gados jaunākie skatītāji - viņiem tiks piedāvāta Latvijas Leļļu animācijas dižgara Arnolda Burova simtgades filmu izlase, kurā laika ritums ir lēnāks, bet doma - dziļāka.

Reģionālo skatītāju joprojām pieprasītas ir arī divas dokumentālās filmas - nacionālā filmu festivāla balvas "Par mūža ieguldījumu Latvijas filmu mākslā" pagājušā gada ieguvēja, režisora Ivara Selecka kinolente "Kapitālisms Šķērsielā", kas turpina stāstu par šīs atmosfēriskās un nu jau leģendārās ielas iedzīvotāju pasaules redzējumu un sajūtām brīvos, bet nebūt ne vieglos Latvijas kā brīvvalsts laikos un Pētera Krilova filma "Uz spēles Latvija"- pagājušā gada "Lielā Kristapa" ieguvēja kategorijā "Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma".

Savu dzīvi uz ekrāniem ārpus Rīgas turpina arī spēlfilma "Modris", kuru Latvija piedāvā ASV Kinoakadēmijas balvai kategorijā "Labākā ārzemju filma".

Plašāki latviešu kino svētki norisināsies Siguldas kultūras namā no 11. līdz 17.novembrim, kur nedēļas garumā tiks svinēta Latvijas kino nedēļa.

Kā norāda projekta vadītāja Ieva Pitruka, projekta "Kino visiem un visur Latvijā" mērķis ir "mazināt kultūras plaisu starp Rīgas un reģionu iedzīvotājiem, dodot iespēju regulāri iepazīties ar aktuālajiem kino procesiem valstī - skatoties, baudot un vērtējot filmas, kuru tapšanā ieguldīta arī viņu kā nodokļu maksātāju nauda".

Viena no projekta neatņemamām sastāvdaļām ir kinolektoriji ar filmu autoru piedalīšanos. Tie ne tikai vairo skatītāju interesi, bet ir svarīgi arī pašiem filmu autoriem, lai rastu atgriezenisko saiti ar savu skatītāju, uzklausītu viņa domas un viedokli. Filmu skatēs dažādos Latvijas reģionu centros piedalīsies režisori Ivars Seleckis, Ināra Kolmane, Antra Cilinska, Māris Martinsons un Dzintra Geka.

Ar pilnu seansu programmu iespējams iepazīties vietnē Filmas.lv, kā arī reģionālās preses izdevumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti