Latviešu īsfilma «Melleņu gari» uzvarējusi kinofestivālā Polijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latviešu režisores Astras Zoldneres dokumentālā īsfilma “Melleņu gari” ieguvusi žūrijas balvu un naudas prēmiju kā labākā filma Ščecinas Eiropas filmu festivālā Polijā.

Šogad festivāla Eiropas konkursā tika iesniegtas vairāk nekā 2000 filmas, no kurām tikai 26 tika iekļautas oficiālajā programmā, lai festivāla galveno balvu iegūtu latviešu īsfilma “Melleņu gari” un poļu režisora Grzegorz Paprzycki filma „Jestem”. “Ščecinas Eiropas filmu festivālā tiek izrādīts tikai mākslinieciski augstvērtīgākais kino, kas paplašina un apspēlē dokumentālā žanra ierastās robežas, tāpēc uzvara tajā ir īpašs atzinums,” stāsta filmas režisore Astra Zoldnere.

Festivāla laureāti Ščecinā
Festivāla laureāti Ščecinā

Latviešu īsfilma “Melleņu gari” pirmizrādi piedzīvoja pagājušā gada novembrī izpārdotā seansā prestižajā Leipcigas dokumentālo un animācijas filmu festivālā, kam sekoja arī tās ieļaušana Ziemeļamerikas nozīmīgākā dokumentālo filmu festivāla „Hot Docs” konkursa programmā, skatītāju balva Vācijas festivālā „Monstronale” un atzinība Maskavas starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā „Doker”. Filma šogad ir arī nominēta Lielā Kristapa balvai kategorijā labākā īsfilma, un Rīgā tā būs skatāma no 9. - 12. novembrim. Kopumā filma ir izrādīta jau 25 starptautiskos festivālos un ārpus Latvijas vēl būs skatāma Zviedrijā, Kolumbijā, Igaunijā un Vācijā.

“Melleņu gari” ir poētiska dokumentālā īsfilma par romu ģimeni, kura vasaras pavada Kurzemes mežos, lasot un pārdodot ogas. Ievācot meža ražu, romi dalās ar spoku stāstiem, kurus paši mežā piedzīvojuši. Mistiskajos un noslēpumainajos stāstos pamazām atklājas romu cīņa par identitāti, mēģinot sabalansēt pagātni un tagadni, kā arī tradicionālo un moderno dzīvesveidu.

Filma tapusi studijā „Fly For Film”, režisore Astra Zoldnere, operators un producents Kaspars Braķis, scenārists Rons Rosenbergs (Šveice), montāžas režisore Astrīda Konstante, komponists Jans Šovers (Jan Schower, Vācija), skaņu režisors Anrijs Krenbergs.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Blueberry Spirits trailer from Kaspars Brakis on Vimeo.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti