Lailas Pakalniņas filmas izrāda Tallinā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

5.novembra vakarā Tallinas kinoteātrī "Artis" kopīgā seansā tiks demonstrētas Lailas Pakalniņas dokumentālās īsfilmas "Prāmis" (1994) un "Čau, Rasma!" (2015), tādējādi iesildot publiku pirms režisores jaunās spēlfilmas "Ausma" pasaules pirmizrādes Tallinas kinofestivāla "Black Nights" konkursa programmā 18.novembrī.

Dokumentālā filma "Čau, Rasma!" ir Latvijas kopražojums ar Igauniju. Tā balstīta uz vēsturisku faktu, ka Otrā pasaules kara beigās pie Igaunijas salām uzskrēja mīnai un nogrima Latvijas tvaikonis "Rasma", kura kravā it kā bijis Rīgas šūšanas fabrikas aprīkojums, "Husqvarna" velosipēdi, graudi un milti. Filma uzņemta Mohni salā un piekrastes ciematos Turbunēme, Vīnistu un Parsipea. Filmas autori meklē ne tikai divriteņus un šujmašīnas, kas nākuši no tvaikoņa "Rasma", bet arī atmiņas un stāstus.

Pakalniņas filmu demonstrēšanu kinoteātrī "Artis" sarīkojis Lailas Pakalniņas līdzproducents un vairāku filmu operators, igaunis Arko Okks. Viņš arī ierosinājis seansa ievadā demonstrēt režisores klasisko filmu "Prāmis", kas 1996.gadā saņēma FIPRESCI balvu Kannu starptautiskajā kinofestivālā. Abu filmu kopīgais seanss kinoteātra repertuārā iekļauts no 6.novembra.

Pēc seansa notiks pieņemšana Latvijas vēstniecībā, uz kuru aicināti ne tikai filmu autori un Igaunijas kinoaprindas, bet arī filmas "Čau, Rasma!" varoņi - Igaunijas piekrastes ciemu iedzīvotāji.

Šajās dienā kinoteātra "Artis" repertuārā tiek demonstrēta vēl viena Latvijas filma - animācijas seansā "Raganu stāsti monstru mēnesī" blakus trim citām īsfilmām iekļauta Nila Skapāna "Raganas poga".

Kā jau vēstīts, Lailas Pakalniņas jaunākā pilnmetrāžas spēlfilma "Ausma" pasaules pirmizrādi piedzīvos festivālā "Black Nights" Tallinā. Filmas pirmizrāde Latvijā plānota 2015.gada nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti