Lai mazinātu psiholoģisko spriedzi, Ukrainas bēgļu centrā demonstrē Latvijas filmu izlasi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar Latvijas filmu studiju atbalstu un atsaucību Nacionālais kino centrs (NKC) veido Latvijas filmu izlasi, kas bez maksas tiek demonstrēta Ukrainas bēgļu centrā. Filmu izlase kopš 9. marta tiek demonstrēta katru dienu Kongresu nama Mazajā zālē centra darbības laikā, palīdzot Ukrainas bēgļu centra apmeklētājiem un īpaši bērniem kliedēt psiholoģisko spriedzi un kvalitatīvi piepildīt laiku, ko nākas pavadīt bēgļu centra telpās, informēja centra pārstāvji.

Filmu izlases pamatā ir augstvērtīgā Latvijas animācijas tradīcija, kuru pārstāv dažādu autoru īsfilmu kolekcijas – režisoru Nila Skapāna, Rozes Stiebras, Edmunda Jansona un studijas "Animācijas brigāde" filmas, ko veidojuši režisori Dace Rīdūze, Jānis Cimmermanis, Ēvalds Lācis, Māris Brinkmanis. Studija "Atom Art" piedāvā arī režisoru Reiņa Pētersona un Māras Liniņas filmas, programmas veidošanā iesaistījušās arī filmu studija "Rija" un "VFS Films".

Lielākā daļa filmu ir veidotas bez teksta un dialogiem, tāpēc būs ukraiņu bērniem un pieaugušajiem skatītājiem saprotamas arī bez tulkojuma, tomēr ir arī dažas pilnmetrāžas filmas, kam jau iepriekš bijis sagatavots tulkojums ukraiņu valodā. Šādā versijā (ar ukraiņu valodas subtitriem) tiks demonstrēta režisora Edmunda Jansona Simtgades animācijas filma "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" (2018), arī režisora Vara Braslas Simtgades spēlfilma "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" (2017), savukārt Rozes Stiebras vizuāli skaistā un mūzikas piesātinātā pilnmetrāžas filma "Saule brauca debesīs" (2018) tiks demonstrēta ar angļu subtitriem, bet saprotama arī bez tulkojuma, jo veidota pēc mūzikla nosacījumiem. Jāpiebilst, ka tulkojumu neprasa arī citas bērnu iemīļotas un nesen restaurētas Rozes Stiebras muzikālās filmiņas – "Zelta sietiņš" (1975), "Zaķīšu pirtiņa" (1979) un citas.

Pirmā Latvijas filmu izlase šobrīd sakomplektēta no trim pilnmetrāžas filmām un 29 īsfilmām, kopējais ekrāna laiks – nepilnas deviņas stundas, tātad visas dienas garumā apmeklētāji var skatīties arvien jaunas filmas vai arī iegriezties kinozālē dažādos laikos. Ņemot vērā Latvijas filmu studiju un autoru ārkārtīgo atsaucību un arī iespēju, ka bēgļu centra darbība tiks paplašināta, Nacionālais kino centrs turpina komplektēt filmu programmu, ar ko varēs papildināt šābrīža piedāvājumu, informēja NKC.

KONTEKSTS:

24. februārī Krievija pēc tās prezidenta Vladimira Putina paziņojuma par "militāro specoperāciju" sāka iebrukumu Ukrainā, kur sākotnēji triecienus raidīja uz militārās infrastruktūras objektiem, bet vēlāk, kad Ukrainas spēku pretošanās izrādījās negaidīti sīva, sāka arvien nežēlīgāk bombardēt Ukrainas pilsētas, bojā iet arī civiliedzīvotāji. Tāpat tiek ziņots par lūgumiem veidot humānos koridorus, jo vairākās pilsētās cilvēki nevar saņemt pat visnepieciešamākās preces.

Krievijas uzbrukums Ukrainai izraisījis vispārēju starptautiskās sabiedrības nosodījumu, pret Krieviju tiek ieviestas arvien jaunas sankcijas.

Nedēļā pēc iebrukuma sākuma Ukrainu pameta aptuveni viens miljons cilvēku, liecina ANO Bēgļu aģentūras dati. Kopumā, pēc ekspertu aplēsēm, krīze Ukrainā varētu atstāt bez pajumtes 12 miljonus cilvēku. Latvija gatavojas uzņemt 10 000 iespējamo Ukrainas bēgļu.

Kā palīdzēt?

Uzņēmumiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Iedzīvotājiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Uzņēmumiem, kas gatavi ziedot preces vai bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Uzņēmumiem, kas gatavi nodarbināt bēgļus, reģistrēties šeit.

Iedzīvotājiem, kas gatavi bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Ziedot Ukrainas Aizsardzības ministrijai var šeit.

Ziedot Ukrainas cilvēkiem var šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti