Lāčplēša dienā LTV1 - īpaša programma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lāčplēša dienā, 11. novembrī, kad tiek pieminēti par Latvijas valsti kritušie karavīri, Latvijas Televīzija svētku gaisotnē visas dienas garumā piedāvā gan tiešraides no svarīgāko atceres dienas pasākumu vietām, gan filmu TV pirmizrādes.

 
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Rīta cēlienā pulksten 9 LTV1 tiešraidē būs skatāms Lāčplēša dienai veltītais ekumēniskais dievkalpojums no Rīgas Doma baznīcas. Pēc dievkalpojuma pulksten 10.05 LTV1 piedāvā TV pirmizrādi dokumentālajai filmai “Zem latviešu karogiem. Varoņu dzimšana”. Filma ir stāsts par latviešu strēlniekiem un cīņu, kas norisinājās līdzās Pirmā pasaules kara notikumiem – cīņu par latvieša pašapziņu, godu, kur meklējama arī ideja un cerības par savu valsti.

Programmas turpinājumā pulksten 12.55 LTV1 piedāvā tiešraidē vērot Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi pie Brīvības pieminekļa. To komentēs LTV žurnālists  Dāvis Valdnieks un Latvijas Kara muzeja direktores vietnieks pētniecības darbā  Juris Ciganovs, akcentējot tieši pirms 100 gadiem notikušo valsts  militāro pirmsākumu – latviešu strēlnieku bataljona izveidi.

Rīgas brāļu kapiem šogad aprit 100 gadu. Latvijas Televīzija Lāčplēša dienā būs Rīgas Brāļu kapu memoriālā, lai rādītu un stāstītu par šīs dienas norisēm svētvietā. Pulksten 17.30, 18.42 un 21.15 LTV1 skatītājiem tiešraidēs būs iespēja vērot un iesaistīties ziedojumu akcijā Brāļu kapu ansambļa restaurācijai. Šogad tiks vākti līdzekļi Brāļu kapu vārtu restaurācijai, kuru celtniecība uzsākta 1929. gadā un pabeigta 1933. gadā. Brāļu kapu vārtu jātnieku grupas “Senču karavīri” izveide uzsākta 1928. gadā un pabeigta 1930. gadā. Senču karavīri kreisajā pusē simbolizē jātniekus, kuri atgriežas no kaujas lauka, atvedot savus kritušos biedrus, kurus godina ar nolaistiem karogiem. Zirgi un jātnieki ir noguruši, bet sniedz pēdējo godu saviem kaujas biedriem. Tiešraides vadīs LTV žurnālists Gundars Rēders.

Atceres dienā pulksten 19.10 Latvijas Televīzijā TV pirmizrādi piedzīvos četru šī gada “Lielā Kristapa” godalgu ieguvēja, tostarp nominācijā “labākā dokumentālā pilnmetrāžas filma”, režisores Ināras Kolmanes filma “Ručs un Norie”. Tas ir stāsts par divu eksotisku pasauļu sastapšanos, kas uzšķiļ pārsteidzošu emocionālu un dvēselisku radniecību.

Filmas galvenās varones ir antropoloģijas maģistratūras studente Norie Tsuruta no Japānas, kura ierodas Latvijā, lai pētītu un rakstītu savu maģistra darbu par suitu novadu, un viena no vecākajām suitu sievām Marija Steimane, saukta par Ruču, kura nezina ne vārda angliski, toties dzied. Norie iemācās latviešu valodu un dziesmas. Antropoloģiskā interese pamazām pārvēršas patiesā gara tuvībā, kas neapdziest pat tad, kad Norie ir spiesta atgriezties Japānā. Turpmāk Latvija un Japāna ir saistītas ar neredzamu un ļoti personisku pavedienu.    

Pulksten 19.27 un 20.25 LTV1 skatītājiem būs iespēja tiešraidē sekot līdzi tradicionālam  Lāčplēša dienas notikumam – Svecīšu sienai 11. novembra krastmalā, kas ir viens no emocionālākajiem atceres dienas brīžiem. LTV žurnālists Dāvids Ernštreits rādīs un stāstīs par norisēm pie pils mūriem, papildinot stāstījumu ar savām emocijām un personīgo attieksmi. Būs intervijas ar brīvprātīgajiem no Latvijas Zemessardzes un ar ģimenēm, kurām Svecīšu sienas apmeklējums Lāčplēša dienā ir kļuvis par tradīciju.

Arī Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta raidījumus caurvīs Lāčplēša dienas notikumi un aktualitātes, neatstājot novārtā citus valstī un pasaulē būtiskus notikumus.

Vakara noslēgumā pulksten 21.45 LTV1 ēterā būs skatāma režisora Jāņa Streiča 2010. gadā uzņemtā spēlfilma “Rūdolfa mantojums”, kurā vecais ķeizara zaldāts Rūdolfs Rūdups, ar savu bagātību un lepnību būdams baronam kā dadzis acīs, kļūst gaužām nevaldāms, kad viņu ķer Amora bulta. Galvenās lomas atveido iemīļotie latviešu aktieri Romualds Ancāns, Rēzija Kalniņa, Artūrs Skrastiņš un citi. Spēlfilma veidota pēc latviešu literatūras klasiķa Rūdolfa Blaumaņa darbu motīviem un pamatā ir improvizēts J. Streiča veltījums Blaumanim ar atskatu uz notikumiem, kad Skroderdienu varoņi vēl bija pavisam jauni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti