Kur skatīties filmas? Piecas alternatīvas lielajām platformām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kaut vienmēr interesantas filmas var meklēt lielajās straumēšanas platformās – “Netflix”, “Amazon Prime”, “Hulu” un citās –, brīžos, kad šķiet, ka tajās vairs nav, ko skatīties, aicinām piedzīvot citādu satura straumēšanas piedzīvojumu, izmēģinot arī nišas platformas, kuras kino piedāvā par saprātīgu maksu vai bez maksas.

Latviešu filmas

filmas.lv

Ko skatīties: Latvijas hronikas, dokumentālās filmas, īsfilmas, animācijas, restaurētās un digitalizētās Latvijas kinoklasikas filmas. Ir iespējams noskatīties vairāk nekā 200 dažādu žanru Latvijas filmu, piemēram, tādas kultūrvēsturiskas filmas kā “Puika” (1977), “Apcirkņi” (1973), “Saruna ar karalieni”(1980), “235 000 000” (1967).

Pieejamība: Latvijas teritorijā.

Ērtība: Pārskatāms un ērti lietojams filmu katalogs. Filmas kategorizētas pēc žanriem, kā arī pēc filmu izlasēm. Ērti filmas skatīties datorā.

Samaksa: Bez maksas.

Plusi: Šī ir unikāla un vienīgā Latvijas filmu datubāze, kas vienlīdz kalpo par filmu katalogu, lai iepazītu pašmāju kino no tā pirmsākumiem līdz mūsdienām. Filmas var noskatīties jebkurā laikā, tām nav nekādu skatīšanās ierobežojumu.

Tāpat plašu klāstu ar jaunākajām latviešu filmām, par dažādām nomas maksām var atrast straumēšanas platformā “Shortcut”,  interaktīvajā televīzijā “Helio” un LMT Viedtevīzijā.

Dokumentālās filmas

"Vimeo on Demand"

Ko skatīties: Plaša spektra dokumentālās filmas. Ir pieejamas dokumentālā kino festivālu IDFA, “Hot Docs”, “Sundance” dokumentālās filmas. Tāpat platformā var atrast plašu piedāvājumu ar dokumentālajām īsfilmām. Iesaku aplūkot “Vimeo” rekomendēto filmu izlases.

Pieejamība: Visā pasaulē.

Samaksa: Atkarīgs no filmas, bet vidēji vienas filmas nomas cena ir sākot no 2,49 dolāriem  (2,30 eiro) līdz 7,00 dolāriem (6,44 eiro). Vairākas īsfilmas ir iespējams noskatīties arī bez maksas.

Ērtība: Autorizācija notiek, izmantojot “Facebook” vai “Google” kontu, kam seko kredītkartes datu ievadīšana, lai apmaksātu filmas skatīšanos. Filma jānoskatās 24 līdz 72 stundu laikā (atkarīgs no konkrētās filmas). Maksājot aptuveni 12,99 dolārus (11,95 eiro) par filmu, ir iespējams to skatīties jebkurā laikā, kā arī lejuplādēt filmas failu. Filmas kategorizētas pēc žanriem vai pēc “Vimeo” izveidotām filmu izlasēm. Lielai daļai filmu pieejami dažādu valodu subtitri.

Plusi: Plašs klāsts ar neatkarīgo producentu veidotām filmām, kuras nevar noskatīties citās platformās.  Piemēram, dokumentālā filma “In the Starlight” (“Zvaigžņu gaismā”, 2018), kas ir stāsts par godalgotu kanādiešu kalnu un dabas ainavu fotogrāfa Pola Žižkas (Paul Zizka) piedzīvojumu, meklējot pasaulē skaistākās, zvaigžņotākās debesis. Vizuāli krāšņs un iedvesmojošs stāsts! Tāpat nesen platformai tika pievienota filma “The Ponds” (“Dīķi”, 2019), kas ļauj ielūkoties Londonas parka “Hampstead Heath's” vissezonas peldēšanas kultūrā. Katram apmeklētajam ir savs stāsts, motivācija un pat tradīcijas, kas peldēšanu visos gadalaikos padara par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu.  

Mīnusi: Jaunu filmu pieejamība ir ierobežota.

No kulta klasikas līdz godalgotiem festivālu šedevriem

"MUBI"

Ko skatīties: No pasaules kino klasikas līdz mūsdienu “arthouse” filmām. Platforma piedāvā vairāk nekā 150 filmas, tai skaitā tādu režisoru kā Žana Luka Godāra, Stenlija Kubrika, Ingmara Bergmana un citu. Šobrīd, piemēram, ir iespējams, noskatīties Alēna Renē (Alain Resnais) 1963. gada filmu “Muriel ou le temps d'un retoru” (“Miriela”), izcilā poļu režisora Kšištofa Zanussi (Krzysztof Zanussi) filmas “Barwy ochronne” (“Kamuflāža”, 1977) un “Życie rodzinne” (“Ģimenes dzīve”, 1971).

Tāpat "MUBI" ir apkopojis lieliskas filmu izlases, kur smelties idejas, ko skatīties.

Pieejamība: Visā pasaulē.

Samaksa: Ir pieejamas filmas, kuras var noskatīties bez maksas, kā arī filmas, kuras var nomāt. Vidējā nomas cena par filmu ir 2,99 eiro. Tāpat platforma piedāvā ikmēneša abonementa opciju, kas maksā 9,99 eiro mēnesī. Pirmās septiņas dienas ir iespēja izmēģināt platformu bez maksas.

Ērtība: Lielākā daļa filmu platformā pieejamas vien 30 dienas, un, tiklīdz filmu sāc skatīties, tā jānoskatās 48 stundu laikā. Vairākām filmām pieejami subtitri dažādās valodās. Filmu piedāvājums regulāri tiek atjaunināts, kā arī tiek veidotas īpašas filmu programmas, pat mini-retrospekcijas, kas veltītas konkrētiem režisoriem vai kino žanriem.

Plusi: "MUBI" piedāvā tādas filmas, kuras nav iespējas noskatīties citās platformās. Ja meklējat kino pērles, tad šī būs īstā vieta, kur meklēt un atrast. Tāpat pie katras filmas var atrast detalizētu informāciju par tās veidotājiem, kas ir lielisks palīgs iepazīstot kino vēsturi.

Mīnusi: "MUBI" piedāvāto filmu izvēle ir daudz ierobežotāka nekā daudziem konkurentiem, taču tā piedāvā ļoti atšķirīgu filmu piedāvājumu, un tāpēc ir vairāk nišas platforma.

"Kino Bize"

Ko skatīties: Eiropas kino, dažādu kino festivālu filmas un kino klasiku. Iespēja noskatīties tādas filmas kā “Personal Shopper” (“Personīgā stiliste”), kuras režisors Olivjē Asajasa (Olivier Assayas) Kannu kinofestivālā ieguva balvu par labāko režiju; japāņu mūsdienu režisora Hirokazu Kore-edas (Hirokazu Koreeda) aizkustinošā filma “Shoplifters“ (“Zaglēni”), kas ieguvusi vairākas nominācijas un balvas dažādos kino festivālos un daudz citu izcilu filmu.  

Pieejamība: Latvijas teritorijā.

Samaksa: 3,65 eiro par filmu, kas jānoskatās 48 stundu laikā. Filma neierobežotam laikam maksā 9,95 eiro.

Ērtība: Ērti skatīties filmas datorā, planšetdatorā vai tālrunī. Filmām pieejami latviešu subtitri, atsevišķām filmām arī krievu un angļu valodas subtitri.

Plusi: Pirmo filmu platforma dāvā noskatīties bez maksas. Ir pieejams pamācības video, kā piereģistrēt kontu. Kopumā jāapsveic kinoteātra iniciatīva piedāvāt “mājas kino”, kas šobrīd ļoti būtiski papildina “straumējamo” filmu klāstu Latvijā.

Īsfilmas

"Sofy

Ko skatīties: Dažādu žanru īsfilmas no visas pasaules. Piedāvājumā ir vairāk nekā 250 godalgotas īsfilmas.

Pieejamība: Visā pasaulē.

Samaksa: 30 dienas bez maksas, pēc tam 5,99 dolāri (5,52 eiro) mēnesī.

Ērtība: Platforma ir pārskatāma un ērti lietojama. Filmas kategorizētas pēc žanriem – biogrāfiskas, asas sižeta, komēdijas, eksperimentālās. Katru nedēļu katalogs tiek papildināts ar apmēram desmit jaunām īsfilmām.

Plusi: Filmu hronometrāža nepārsniedz 40 minūtes. Platforma piedāvā patiešām atšķirīgu kino piedāvājumu un piedzīvojumu vienlīdz tiem, kas ir un kas nav pazīstami ar īsfilmu žanru.

Mīnusi: Nav iespējams nomāt kādu konkrētu filmu, ir jāiegādājas mēneša abonements. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti