Kultūras pils «Ziemeļblāzma» atklāj trešo izstāžu ciklu «Attēla rezolūcija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Attēla rezolūcija” ir nosaukums un simboliski apvienojošais motīvs kultūras pils “Ziemeļblāzmas” šī gada trešajam laikmetīgās mākslas izstāžu ciklam, informēja izstādes rīkotāji. 

Šoreiz vienlaicīgi tiek atklāti trīs atšķirīgas mākslas un sociālkritiskas jomas pārlūkojoši projekti, kuros digitāli apstrādāta, drukāta un starota attēla forma ir daļa no tā vēstījuma. 

No 19. maija līdz 28. jūlijam kultūras pils “Ziemeļblāzmas” kompleksā –  izstāžu telpās, krāšņajās zālēs, parkā un pat skatu tornī būs redzama ''Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2019'' izstāde “NoRoutine Books x 3”, jauno mediju mākslas projekts “Saglābt – Saglabāt”, kā arī mākslinieces Ingrīdas Pičukānes vizuālais veltījums Vecmīlgrāvim “Tikmēr rajčikā”. Attēla rezolūcija jeb punktu izšķirtspēja ekrānā izstādēs tiek apskatīts gan kā pašvērtīgs lielums, gan tiek izaicināta, nostādot to aci pret aci (jeb drīzāk punktu pret aci) ar analogām – fiziskā procesā iegūtām mākslas vienībām. 

ĪSUMĀ

  • ''Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2019'' ietvaros aplūkojami “NoRoutine Books” konkursu uzvarētāju darbi
  • Izstādē “Saglābt – Saglabāt” savijas ekoloģisko jautājumu analīze un digitalizācijas iespējas
  • Māksliniece Ingrīda Pičukāne savu izstādi veltījusi Vecmīlgrāvim
  • Kultūras pils “Ziemeļblāzma” izstāžu programma veltīta formu un viedokļu daudzveidībai

 

''Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2019'' ietvaros aplūkojami “NoRoutine Books” konkursu uzvarētāju darbi

''Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2019'' programmas ietvaros kultūras pilī “Ziemeļblāzma” skatāmi trīs Lietuvas izdevniecības “NoRoutine Books” izraudzīto autoru darbi un fotogrāmatas, kurās tie fiksēti, poligrāfiski apstrādāti un ieguvuši jauna mākslas darba nozīmi. 

Visi trīs autori piedalījušies Rīgas Fotogrāfijas biennāles balvas “Meklējam jauno fotogrāfijā!” konkursā, izpelnoties izdevniecības uzmanību un iespēju izdot savu fotogrāmatu sadarbībā ar “NoRoutine Books” (LT). 2016. gada laureātes Ievas Balodes sērijā “Neredzamie attēli” risinātas vispārcilvēciskas, vēsturiskas tēmas caur personisku savas ģimenes atmiņu prizmu. 

2018. gada laureāte Madara Gritāne ar fotosērijā “Slāņi” arhivē latviešu sapņa jeb ilgu pēc sava stūrīša zemes arhitektoniskās realizācijas mazdārziņu ciematos dziļi Latgales laukos. 

Savukārt 2019. gada laureāts Reinis Lismanis projektā “Mēģinājumi un kļūdas” ar pētnieciski analītisku un tehnoloģisku interesi reflektē par radošo mākslas procesu un autora attiecībām ar sevis izvēlētā medija noteiktajām metodēm.

“NoRoutine Books” ir neatkarīga izdevniecība, ko vada Lietuvas mākslinieki Gītis Skudžinsks un Vilma Samuļonīte. Viņu mērķis ir radīt īpašas, unikālas mākslas grāmatas, kuru eksemplāru skaits nepārsniedz 99 un kas jau pēc drukāšanas procesa tiek individuāli pilnveidotas studijā.

Savukārt Rīgas Fotogrāfijas biennāle ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. “Fotogrāfija” biennāles nosaukumā tiek izmantota kā apvienojošs jēdziens ļoti dažādām attēla veidošanas mākslinieciskajām praksēm, kas 21. gadsimtā turpina transformēt laikmetīgās mākslas valodu.

Izstādē “Saglābt – Saglabāt” savijas ekoloģisko jautājumu analīze un digitalizācijas iespējas

Jauno mediju mākslas izstādes, ko veido “E-LAB” elektroniskās mākslas un mediju centrs,  “Saglābt – Saglabāt” vēstījums savij ekoloģisku jautājumu analīzi un digitalizācijas iespējas. Zinātnei strauji attīstoties, pēdējos gadsimtos cilvēce ir spējusi sasniegt tādu kontroles līmeni, kas gandrīz izslēdz pārsteigumu iespējamību un cilvēkam netīkamu vai neparedzamu vidi. 

Dabas procesu izpēte un simulēšana, augu kultivēšana un selekcija ir tikai dažas no operācijām, ko ar dabu veic cilvēce. Daba ir kļuvusi par mūsu manipulāciju upuri, un mūsu drošības sajūta, ērtības un iegribas dominē pār ekosistēmā nepieciešamajiem un dabiskajiem procesiem. Selekcijas rezultātā tiek izveidoti krāšņākie ziedi, ražīgākie graudaugi un garšīgākie augļi – skaisti un perfekti, visi kā viens. Viens otra kloni.

Bieži vien tehnoloģijas tiek pretnostatītas dabai, taču tie ir arī rīki, ar kuriem varam padziļināti iepazīt apkārt esošo vidi un, iespējams, saglābt un saglabāt to, kas vēl glābjams. Caur izpēti, kopēšanu un algoritmiskām darbībām varam nodarboties ar dabas konservācijas procesu un iemūžināt mums apkārt esošo dabu.

Process “select – copy – paste” ir efektīvs un produktīvs. Liepājas deviņu jauno mediju mākslinieku darbi izstādē “Saglābt – saglabāt” atklāj veidus, kā dabu saglabāt nevis grūti uzturamajā fiziskajā formā, bet gan kā digitālus datus, ko lietotāji varētu izbaudīt vizualizāciju, projekciju u.c. mediētā formā. 

Šo izstādi organizē Ieva Vīksne, un tās ir kuratore Anna Priedola. Jauno mediju mākslas izstādē “Saglābt – Saglabāt” skatītājam piedāvās ne vien mākslas darbu ekspozīciju, bet arī trīs radošas darbnīcas – performances “Ziemeļblāzmas” apkārtnē, lekciju ciklu par par “Nākamo” dabu, kā arī esošās dabas saglabāšanas formām un stratēģijām.

Māksliniece Ingrīda Pičukāne savu izstādi veltījusi Vecmīlgrāvim

Projekts “Tikmēr rajčikā // meanwhile in suburbs” ir mākslinieces Ingrīdas Pičukānes veltījums dzimtajam Rīgas rajonam – Vecmīlgrāvim. Projekts ir tapis septiņus gadus, un attēli regulāri publicēti uz autores laikjoslas sociālajā tīklā “Facebook”, veidojot procesuālu izstādi draugu lokam. 

Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” tiks parādīti trīs pēdējo gadu laikā tapušie attēli, kas ir uzņemti ar viedtālruni. Šis ir arī sociāls projekts, kā ietvaros māksliniece rāda Vecmīlgrāvja ikdienu, meklējot skaisto un pārsteidzošo “guļamrajona” vidē, kas lielākoties tiek uzskatīta par degradētu un neestētisku. 

Ingrīda Pičukāne mēģina stāstīt savu Vecmīlgrāvja subjektīvo vēsturi. Izstādes nosaukumā tiek izmantota sarunvaloda – tikmēr “rajčikā” jeb rajonā –, runājot ar skatītāju ikdienišķā valodā, kas norāda uz mākslas pieejamību un demokrātiskumu.

Fotoattēli ir veidoti gribēti zemā kvalitātē (low resolution), kas neslēpj attēlu digitālo izcelsmi un uzsver ideju par vēstījumu, kas ir svarīgāks par fotoattēla “klasiskajām” kvalitātēm: asumu, augstu izšķirtspēju, līdzsvarotu kompozīciju. 

Bilžu “zemā” kvalitāte un “paviršā” kompozīcija atkārto pašu attēlu stāstīto par šķietami degradētu mikrorajona vidi, kurā var saskatīt pārsteidzošas situācijas un skaistumu. Pikseļi to zemās izšķirtspējas dēļ veido digitālu triepienu, radot glezniecisku efektu. 

Būtiski, ka izstāde notiks kultūras pilī “Ziemeļblāzma”, parādot kontrastu starp fiksēto mikrorajona vidi un atjaunoto kultūras pili, uzsverot sociālās nevienlīdzības jautājumus Rīgā. 

Māksliniece Ingrīda Pičukāne strādā dažādos medijos: vairākkārt piedalījusies laikmetīgās mākslas festivālā “Survival Kit” ar video darbiem un instalācijām, starptautiskās komiksu izstādēs – ar grafiskajiem stāstiem, veidojusi ilustrācijas izdevniecības “Liels un mazs” bērnu grāmatām, kā arī veidojusi vairāku grāmatu un dizainu. 

Pēdējos gados Ingrīda ir pastiprināti pievērsusies feministiskām un sociālām tēmām: personālizstāde “Sarkanā istaba”, kuras ietvaros tapa lielformāta komikss “Sarkanā upe” un pirmais feministiskais zīns “Samanta” Latvijas konservatīvajās aprindās izraisīja sašutuma vētru.

Kultūras pils “Ziemeļblāzma” izstāžu programma veltīta formu un viedokļu daudzveidībai

Kultūras pils “Ziemeļblāzma” 2019. gada izstāžu programma ir veltīta formu un viedokļu daudzveidības atspoguļojumam laikmetīgajā mākslā. Katrā izstāžu ciklā tiek atklātas paralēlas, neatkarīgas izstādes par kādu noteiktu mākslas žanru vai tēmu. Izstāžu programmas vadītāja ir māksliniece − kuratore Gundega Evelone.

Visas trīs cikla “Attēla rezolūcija” ekspozīcijas ˗ ''Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2019'' izstādi “NoRoutine Books x 3”, jauno mediju izstādi “Saglābt - Saglabāt” un  Ingrīdas Pičukānes “Tikmēr rajčikā” ˗ būs apskatāmas Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” no 19. maija līdz 28. jūlijam no plkst. 10.00 līdz 19.00. Ieeja bez maksas.

Izstāžu norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, kultūras pils “Ziemeļblāzma”,  Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorija “MPlab”, “NoRoutine Books”, “Lux Express”, “Rixwell Hotel”, Valmiermuižas alus darītava, “Hibnerstudio”, “ADverts”, AS “Antalis”, ziņu portāls LSM.lv un SIA “AH! OH!”
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti