«KSuns» varētu beigt darbību, ja neizdosies piesaistīt valsts finansējumu digitalizācijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Ja neizdosies iegūt valsts vai pašvaldības atbalstu kinoteātra digitalizācijai, "KSuns" būs jāslēdz ciet, aģentūrai BNS atzina kinoteātra "KSuns" vadītājs Juris Zviedris. Viņš arī piebilda, ka mazie, neatkarīgie kinoteātri tiek vērti ciet visā pasaulē, jo ir grūti pielāgoties jaunajām tehnoloģiskajām prasībām.

No šā gada jaunās filmas ASV vairs netiks izlaistas un izplatītas analogā (35 mm filmas) formātā, un tas pats vistuvākajā laikā attieksies arī uz Eiropas filmām. Tāpēc kinoteātriem filmu demonstrēšanā jāpāriet uz digitālajām iekārtām. Nacionālais kino centrs informēja, ka viena kinoteātra aprīkošana varētu izmaksāt 60–70 000 eiro. Šajās izmaksās ietilpst digitālā projekcija, paaugstinātas izšķirtspējas ekrāns, apskaņošana un serveris filmu lejupielādei.

"Ir jāiet uz profesionālo standartu, nevar pārvērst Latviju par "home video"," sacīja Zviedris, uzsverot, ka kinoteātri ir jāmodernizē, lai Latvijā varētu turpināt izrādīt jaunās filmas. Tomēr viņš atzina, ka tāda veida kinoteātrim, kāds ir "KSuns", šādu tehniku iegādāties būs ļoti sarežģīti.

Viņš arī nevarēja pateikt, kad "KSuns" varētu šādu tehniku iegādāties, jo neviens Eiropas Savienības fonds vai cita organizācija nedos 100% finansējumu, bet ar tāda veida filmām, kādas demonstrē "KSuns", kredītu paņemt nevar, jo to nebūs iespējams atpelnīt. Līdz ar to viens no iespējamajiem finansējuma iegūšanas veidiem varētu būt valsts vai pašvaldības atbalsts.

Pašlaik top Latvijas Kinodemonstrētāju asociācija, kuras veidošanā aktīvi iesaistījies Zviedris. Viņš informēja, ka asociācija plāno vērsties pie Kultūras ministrijas un citām valsts institūcijām, lūdzot kinoteātriem palīdzēt risināt šo problēmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti