Panorāma

Steidz slēgt līgumus par elektroenerģijas piegādi

Panorāma

Kristofers no filmas "Mammu, es tevi mīlu"

"Lielā Kristapa" balvas sadalītas

Kritiķi: Šobrīd izcilību Latvijas kino ir vairāk nekā balvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

“Šobrīd izcilību Latvijas kino ir vairāk nekā balvu” – tā pēc lielākā Latvijas kino notikuma, “Lielā Kristapa” balvu pasniegšanas  atzīst kinokritiķi.  

Pirmo reizi „Lielā Kristapa” vēsturē balvu par mūža ieguldījumu Latvijas kino saņēmuši uzreiz divi mākslinieki – tandēms mākslā un arī dzīvē – izcilais kino operators un režisors Ivars Seleckis un montāžas režisore Maija Selecka. „Lielo Kristapu” viņi saņēma no kino leģendas- Līvas Ulmanes rokām.

Bet vairākus nominantus nevarēja apbalvot arī citās kategorijās, jo tik daudz spēcīgu latviešu filmu starp nominantiem iepriekš vēl nav bijis.

„Mēs sajutām tādu kā izrāvienu, vismaz man tas bija, kā tad, kad cauri asfaltam izlaužas tāds spēcīgs asns, un es varu apgalvot ar savu lielo pieredzi, ka tā ir jauna režisoru paaudze, kas ir apliecinājusi sevi kā dzīvotspējīgāku, viņi jau ir Eiropas cilvēki,” atzina  režisors, “Lielais Kristaps” žūrijas priekšsēdētājs Jānis Streičs.

Lai arī sīvākā konkurence šoreiz bija dokumentālo filmu kategroijā, kritiķi atzīst – arī gada pilnmetrāžas spēlfilmas titulu varēja iegūt vismaz trīs filmas. Triumfs un arī skatītāju atzinība - sirsnīgajai Jāņa Norda  filmai “Mammu, es tevi mīlu”. Viņam pašam – labākā režisora tituls, un Vitai Vārpiņai par mammas tēlojumu – labākās aktrises gods.

„Mēs esam ļoti laimīgi par šādiem filmas panākumiem, tas ir atspēkojies mūsu visu dvēselēs, paldies!” pauda filmas “Mammu, es tevi mīlu” producente Alise Ģelze.

Vēl viena mamma – Rēzija Kalniņa – labākā aktrise otrajā plānā filmā “Modris”, šai filmai un tās režisoram Jurim Kursietim arī balva par spilgtāko debiju. Labākais aktieris – Jānis Āmanis visvairāk – 11 kategorijās nominētajā filmā “Sapņu komanda 1935”, savukārt, par lielu pārsteigumu sev pašam, labākais aktieris otrā plāna lomā – bijušais bruņoto spēku virssrežants Ziedonis Ločmelis filmā “Džimlai rūdi rallallā”.

„Es uzskatu, ka žūrija nobalsoja par uzdrošināšanos, par personiskumu kinematogrāfā, es ļoti priecājos, ka Signe Baumane ir triumfējusi ne tikai Amerikā, kur viņas filmu izrāda šobrīd visās pilsētās, kur mēs gaidām mirkli, būs vai nebūs Oskara nominācija, vakar Signe Baumane pa īstam triumfēja Latvijā,” norādīja kinokritiķe Daira Āboliņa.

„Pārsteigums varbūt ir tāds kā vienmēr, ka latvieši pat neatnāk uz ceremoniju pēc savām balvām, par to man sāp sirds, nu tā pa īstam mēs nemākam svinēt un esam mazliet greizsirdīgi,” piebilda Āboliņa.

Kinokritiķe atzīst – šoreiz izcilu nominantu bija tik daudz, ka vairāki nozīmīgi vārdi ir izkrituši no laureātu saraksta. Vai Latvijas kino mākslinieki spētu radīt tik daudz filmu, lai “Lielā Kristapa” ceremoniju varētu rīkot katru gadu, viņa gan šaubās.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 11. decembrī, ar režisora Jāņa Norda filmas "Mammu, es tevi mīlu" uzvaru noslēdzās Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" balvu pasniegšanas ceremonija. Filmas "Mammu, es tevi mīlu" zvaigzne Vita Vārpiņa saņēma balvu kategorijā "Labākā aktrise galvenajā lomā", bet režisors Jānis Nords tika atzīts par labāko spēlfilmas režisoru.

"Lielo Kristapu" pasniedz 26. reizi. Šogad Nacionālais filmu festivāls pirmo reizi tika sapludināts ar Rīgas Starptautisko kino festivālu. Visvairāk – 11 nomināciju bija saņēmusi režisora Aigara Graubas filma "Sapņu komanda. 1935". Septiņās nominācijās izvirzīta Jura Kursieša spēlfilma "Modris", tad sekoja vairākas filmas, kas nominētas sešās kategorijās: režisores Signes Birkovas filma "Es atgriezīšos kā kvēlojoša roze", Dāvja Sīmaņa "Escaping Riga", Ivara Tontegodes "Sēņotāji", Ilonas Brūveres dokumentālā spēle "Tapieris". Piecas nominācijas bija saņēmusi Jāņa Norda filma "Mammu, es Tevi mīlu", Pētera Krilova dokumentālā filma "Uz spēles Latvija" un Edmunda Jansona animācijas filma "Kora turneja".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti