Rīta Panorāma

"Prāta vētra" un mākslinieks Jānis Krauklis - "Skaņai vajag mākslu" MVT Vasaras mājā

Rīta Panorāma

Vasaras noslēgumā Lūznavas muižā ieskandinās jaunu džeza festivālu

Nacionālā Kino centra programma "Latvijas filmas Latvijas simtgadei"

Kritiķe: Simtgades filmas kļuvušas par internacionāliem mākslas notikumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Nacionālā Kino centra programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" filmu klāsts ir biezs, ļoti daudzslāņains un ļoti dažāds, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” norāda kritiķe Daira Āboliņa, uzsverot, ka simtgades filmas ir kļuvušas par internacionāliem mākslas notikumiem.

“Es domāju, mēs esam dabūjuši šajā pusotrā gadā īstu kino prieku un kino šoku, atkusni,” saka kritiķe. “Man liekas, ka mēs esam vienkārši pieradinājušies un pieradinājuši, un pierādījuši, ka latviešiem kino ir, ka latviešiem kino patīk, jo, man liekas, ka arī statistika rāda – šobrīd viskomerciālākais kino ir latviešu kino, lai kur to arī rādītu – uz ekrāniem vai televīzijā – skatītāju reitingi ir visaugstākie.”

Kritiķe uzskata, ka filmu daudzums nosaka arī izredzes iegūt kvalitatīvu kino.

“Kad ir kvantitāte, tad ir daudz lielākas izredzes uz kvalitāti,” uzver Āboliņa, atklājot, ka Ivara Selecka dokumentālā filma “Turpinājums” šogad ir viņas favorīte. Filmu “Turpinājums” 2.septembrī plkst.18.45 demonstrēs LTV1.

“Es, protams, neesmu redzējusi astoņas citas filmas, kuru pirmizrādes notiks rudenī,” saka kritiķe, stāstot, ka jau 5.septembrī paredzēta Latvijas pirmizrāde dokumentālajai filmai “Laika tilti”, pēc tam sekos filma “Homo Novus” (no 26.septembra), “Tēvs nakts” (no 25.oktobra) un klasiķes Rozes Stiebras filma “Saule brauca debesīs” (no 17.novembra). “Es domāju, ka mums vajadzīga pat mazliet izturība un pacietība, un spēja neapjukt tajā visā.”

Atgriežoties pie Selecka filmas “Turpinājums”, Āboliņa norāda, ka “spēcīgas filmas var atšķirt no sliktām filmām, nav svarīgi, kāda nacionalitāte ir šīm filmām”.

“Filmai “Turpinājums” piemīt vairākas ļoti spilgtas kvalitātes. Pirmkārt, tai ir autora kvalitāte. Ja jūs esat redzējuši Ivara Selecka labākās filmas, jūs zināt to cilvēcisko dziļumu un personiskumu, kādu režisors prot panākt attiecībās ar dokumentāliem cilvēkiem, neko neinscenējot, uzticoties situācijai un rādot to dzīves krāsās. Tieši to pašu jūs dabūsiet filmā “Turpinājums” ļoti delikātā veidā,” skaidro Āboliņa.

Runājot par pašmāju kino nākotni, Āboliņa norāda, ka viss turpināsies, lai gan finansējums pēc valsts simtgades svinībām kino nozarei būs mazāks.

“Simtgades filmas ir kļuvušas par internacionāliem mākslas notikumiem,” rezumē kritiķe. “Es domāju, kinematogrāfistus un filmu veidotājus nekas nevar apturēt. Jā, protams, naudas būs daudz mazāk, bet viņiem ir bijusi šī platforma, viņiem ir filmas, ko parādīt pasaulei, un viņiem ir portfolio, kā teiktu modeļu biznesā."

Jau vēstīts, ka Latvijas filmu nozare valsts simtgadei par godu gatavo krāšņu sešpadsmit filmu programmu - sešas spēlfilmas, astoņas dokumentālās un divas animācijas filmas - gan lielajiem, gan mazajiem skatītājiem. Daļa no filmām jau izrādītas gan uz lielajiem ekrāniem, gan televīzijā. Sīkāka informācija atrodama programmas mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti