Rīta Panorāma

Zoom intervija ar aizsardzības ministru Arti Pabriku

Rīta Panorāma

Intervija ar LOK ģerenrālsekretāru Kārli Lenjnieku

Zoom intervija ar komponisti Lolitu Ritmani

Komponiste Lolita Ritmane: Latvijas filmu pasaule Holivudā par soli tālāk atvērusies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kaut arī Lolitas Ritmanes komponētā mūzika filmai “Dvēseļu putenis” neieguva “Oskara” nomināciju, filmas skaņu celiņa iekļūšana tā dēvētajā balvas “īsajā sarakstā” nozīmē, ka Latvijas kino pasaulei izdevies paplašināt savas robežas Holivudā, LTV raidījumā “Rīta Panorāma” uzsvēra komponiste.

Pirmdien, 15. martā, tika paziņoti šī gada ASV Kinoakadēmijas balvas “Oskars” nominanti, taču balvas pretendentu sarakstos Latvijas filmu veidotājiem iekļūt neizdevās. Tiesa, arī iekļūšana īsajā filmu sarakstā, kas sacentās par nomināciju, ir nebijis sasniegums Latvijas filmu vēsturē, kas, iespējams, dos labu atspēriena punktu nākamo filmu veidotājiem.

Lolita Ritmane atzina – pēc nominantu izziņošanas bijusi ļoti sarūgtināta:

“Es ļoti gribēju – gribēju šo Latvijai, visām sievietēm komponistēm un galvenais – gribēju mūsu “Dvēseļu puteņa” ģimenei, lai būtu tā nominācija."

Tomēr, kā viņa skaidroja, ir saprotami, ka balvas pretendentu sarakstā iekļūst lielo Holivudas studiju filmas. “Ja paskatās, kas aiz tām filmām ir – tur ir ļoti lieli producenti un daudz naudas,” uzsvēra Ritmane. “Bet es domāju, ka mēs varam būt lepni. Cilvēki skatījās filmu, viņiem patika. Es ceru, ka tagad filmai būs vēl lielāka dzīve. Un es noteikti zinu, ka Latvijas filmu pasaule Holivudā ir vienu soli tālāk atvērusies.”

Komponiste arī atzīmēja, ka viņas radītās mūzikas panākumi ir cieši saistīti ar filmas kopējo kvalitāti – ja nebūtu filmas, skatītājiem šī mūzika viena pati neinteresētu.

Komponistes Lolitas Ritmanes darbs režisora Dzintara Dreiberga spēlfilmā “Dvēseļu putenis” ticis starptautiski novērtēts ne tikai "Oskara" balvas kontekstā – komponiste saņēmusi Holivudas vizuālo mediju mūzikas balvu, ASV Komponistu un autoru apvienības balvu, kā arī tika nominēta Pasaules filmu mūzikas balvai.

Vēsturiskās kara drāmas “Dvēseļu putenis” mūzikas ierakstā piedalījās diriģents Māris Sirmais un Valsts akadēmiskā kora “Latvija” mākslinieki kora menedžera Māra Ošleja vadībā. Filmai tika izveidots īpašs orķestris, kurā orķestra producents un Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts Edgars Saksons apvienoja mūziķus no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestra, kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas. Mūzikas ieraksts veikts Latvijas Radio 1. studijā Māra Briežkalna un skaņu režisora Vara Kurmiņa virsvadībā. Filmas mūzikas instrumentācijas autors ir Larijs Renčs (Larry Rench) no ASV, papildu instrumentāciju veicis Stīvens Rade (Steven Rade), savukārt mūzikas miksēšanu īstenoja amerikāņu producents un skaņu režisors Marks Matsons (Mark Mattson). Filmas skaņu režisors ir Aleksandrs Vaicahovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti