Kultūra

Latviski izdos pāvesta Franciska grāmatu «Pazemības ceļš» par korupciju

Kultūra

Sestdien būs Zvaigznes diena, kuras laikā dažādos Latvijas dievnamos notiks koncerti

Februārī Latvijas pirmizrādi piedzīvos Ināras Kolmanes filma par seksuālo dzīvi PSRS

Kolmanes filma «Dubultā dzīve. Sekss un PSRS» - hronoloģisks stāsts caur seksuālās dzīves prizmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Stāsts par padomju periodu caur seksuālās dzīves prizmu ir Ināras Kolmanes jaunās dokumentālās filmas „Dubultā dzīve. Sekss un PSRS” uzmanības centrā. Filma ir Latvijas, Francijas un Ukrainas kopražojums, un aizvadītā gada novembrī tā piedzīvoja pasaules pirmizrādi Francijā. Latvijas pirmizrāde savukārt gaidāma februāra nogalē. Ināra Kolmane šobrīd strādā Čehijā pie spēlfilmas „Bille” montāžas, bet gadu mijā uz īsu brīdi ieradusies Latvijā.

Pērn apritēja 100 gadi kopš revolūcijas Krievijā, kam sekojošais komunistiskais režīms ieviesa radikālas pārmaiņas miljonu cilvēku dzīvēs, tostarp arī Latvijā. Dažādas absurdas pārmaiņas skāra arī pašu intīmāko un personiskāko dzīve jomu, kam savā filmā „Dubultā dzīve. Sekss un PSRS” pievēršas Ināra Kolmane.

Filma veidota pēc hronoloģijas principa, tā aptver laiku no 1917.gada revolūcijas līdz Gorbačova perestroikai.

Notiekošais pirms 100 gadiem Krievijā ir ultrarevolucionārs daudzās jomās. Notiek atteikšanās no reliģijas, kā vietā sludina ticību komunismam, tiek degradēta ģimene, kā vietā stājas brīvā mīlestība.

Ināra Kolmane: „Tad sākās viss tas vājprāts ar brīvo mīlestību. Pirmā sieviete ārlietu ministre Padomju Savienībā Aleksandra Kollontaja pasludināja slaveno ūdens glāzes likumu, ka iziet pie vīra vai apprecēties – tam jābūt tikpat viegli kā izdzert glāzi ūdens, un tas aizgāja jau līdz tādam absurdam, ka īstenībā, ja ļoti vēlējās, diennakts laikā varēja pat četrreiz apprecēties un izšķirties. Un bija arī tāda kustība „Nost ar kaunu!”, kad cilvēki gāja kaili ielās un jutās ļoti avangardiski."

Filmā, piemēram, iekļauti unikāli, līdz šim nerādīti kadri, atrasti Maskavas arhīvā, kur redzams, kā tiek veidots brīvais padomju cilvēks, proti, uzfilmēta kāda pludmale, kur milzīgās masās cilvēki pilnīgi kaili sauļojas, peldas un izklaidējas.

Šis visatļauto attiecību un brīvās mīlestības posms gan ilgi nevar pastāvēt, izplatās veneriskās slimības, brīvajās attiecībās piedzimst bērni, kas nevienam nav vajadzīgi, sākas izvarošanas un huligānisms.

Ināra Kolmane: „Bija komjaunieši, kas uzskatīja, ka tagad arī katrai komjaunietei ir pienākums atdoties, ka tas arī ir partijas cilvēka cienīgi. Viņa apmierina augsta ranga partijas pārstāvi, lai viņš var intensīvāk un pilnvērtīgāk pievērsties komunisma celtniecībai. Tā kā tā ir fantastiskai utopijai pielīdzināma realitāte. Taču skrūves visai šai brīvajai mīlestībai piegrieza ļoti ātri, un tad jau sākās lielā stingrība Staļina laikā, kad notika absolūts absurds pretējā virzienā."

Filmā var izsekot pārmaiņām, kas nāk līdz ar katru nākamo Padomju Savienības līderi.

Ināra Kolmane: „Ar katru no viņiem ienāca konkrēts posms, kā, piemēram, Hruščova atkusnis, Brežņeva stagnācija. Savukārt Gorbačovs gribot negribot iznāk padomju seksuālās revolūcijas tēvs."

Filmā izmantoti unikāli arhīvu materiāli, filmu fragmenti, mūsdienās uzklausīti cilvēku stāsti, kā arī smilšu animācija, kas interesantā kārtā savieno dokumentālos kadrus ar intervijām.

Materiāls uzņemts Sanktpēterburgā, Maskavā, Novokuzņeckā, Kijevā, Harkovā, Londonā, Parīzē un Rīgā.

Filmas pasaules pirmizrāde notika aizvadītā gada novembra nogalē Francijā, un Inārai Kolmanei bijis gandarījums par publikas reakciju:

„Es zālē vēroju, ka Francijas cilvēki bija arī aizkustināti, un tas man deva ļoti labu sajūtu, jo es nekādā gadījumā negribēju ar šo filmu pasmieties vai radīt kādu ļoti monstrozu skatu atpakaļ. Es gribēju parādīt visu šo absurdu, bet saglabāt to, ka aiz katra varoņa stāv viņa viena vienīgā dzīve. Un parādīt, cik daudz ir šo sabojāto likteņu, kompleksaino cilvēku, un vairāk vai mazāk mēs to jūtam joprojām."

Ināras Kolmanes dokumentālās filmas „Dubultā dzīve. Sekss un PSRS” pirmizrāde Latvijā gaidāma februāra nogalē, patlaban režisore reti sastopama Latvijā, jo Čehijā aktīvi strādā pie spēlfilmas „Bille” montāžas pabeigšanas, kam savukārt pirmizrāde būs šī gada martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti