Kultūras rondo

Lielais Kristaps šogad norisināsies tiešsaistē un televīzijā

Kultūras rondo

Sieviešu mākslinieču intelektuālā vēsture. Par izstādi stāsta kuratore Andra Silapētere

Mārtiņš Grauds filmā dokumentē Annas Ķirses laikmetīgās operas iestudējumu

«Koku opera» – tapusi filma par komponistes Annas Ķirses laikmetīgās operas iestudējumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Papildinot komponistes Annas Ķirses unikālā iestudējuma daudzos mākslinieciskos slāņus, režisors Mārtiņš Grauds izveidojis dokumentālo filmu, kas piedāvā “Koku operu” apskatīt ar kino valodas starpniecību.

Filmas pirmizrāde 12. novembra vakarā vietnē filmas.lv atklās festivālu “Lielais Kristaps”, savukārt 18. novembrī filma piedzīvos televīzijas pirmizrādi un pulksten 12.30 būs skatāma LTV1 un Replay.lv.

Filma “Koku opera” ir vizuāls un arī skaņu piedzīvojums kurš, notiek mazapdzīvotā Somijas reģionā – Mustarindas mežos, vietā, kas atrodas 650 kilometrus uz ziemeļiem no Helsinkiem. Otrs nosaukums šai operai ir “Vējgāzes”. Tajā nozīme ir kokiem, kurus ietekmē spēcīgas vēja brāzmas, kuri nolūst, noveļas, atšķeļas un veido paši savu meža scenogrāfiju. Tie ir bijuši iedvesmas avots gan operas režisoram, gan arhitektam, gan arī scenogrāfiem.

Filmu īpaši baudāmu padara tieši operatora darbs. Vadošais operators ir lietuvietis Ritis Kurkulis, piedalījās arī operatori no Latvijas – Dāvids Smiltiņš un Ivars Burtnieks.

Pateicoties arī tehnoloģiskajiem palīglīdzekļiem – droniem, ir iespēja pārlaisties pāri Somijas mežiem, klausoties Annas Ķirses mūziku.

Mārtiņš Grauds
Mārtiņš Grauds

Filmas režisors Mārtiņš Grauds Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāstīja, ka filma uzveduma materiālu – laikmetīgo mūziku, arhitektūru, scenogrāfiju – papildina ar dokumentālā autorkino iezīmēm.

“Tur uzreiz jāsaka, ka man bija milzīgs prieks pēc ilgāka laika sastrādāties ar montāžas režisoru Andri Grantu. Bija skaidrs, ka filmā mēs varētu veidot tādas pasāžas, kaut ko līdzīgu muzikāliem, poētiskiem iestarpinājumiem. Laikmetīgā mūzika ir īpaši pateicīga veidot tādu vizuālu rindu par kādu tēmu,” skaidroja Grauds. “Attiecīgi filmā “Koku opera” parādās vismaz trīs apmēram trīs minūšu gari iestarpinājumi, kas nedaudz citē tādu poētisko dokumentālo kino Latvijā. Līdz ar to filmā ievijas vēl viens atzars, jo mēs redzam arhitektūru un mēs klausāmies laikmetīgo mūziku, un tur ir scenogrāfija, un tur ir mazā scenogrāfija, kostīmi, un tur vēl viena vērtība ir šie poētiskie vizuālie iestarpinājumi, ko mēs mēģinājām tur iecakot iekšā.”

Režisors arī stāstīja, ka filmā savu vietu ieņem arī laikapstākļi: “Artūrs Gailis, diriģents, filmā saka, ka mūziķiem lielākais izaicinājums ir neparedzamie laikapstākļi. Mūsu mazajai kino grupai, veidojot filmas dramaturģiju, ar lietu bija viss kārtībā. Ja kaut kas notiek, veidojot darbu, tāds, kas spēj radīt konfliktu, tad, protams, ka tas filmai un pašam materiālam ir diezgan interesanti. Visu laiku šķita, ka tā lietus nebūs. Nezinu, no kurienes bija tā ideja, vai tiešām tas bija balstīts uz baumām par laika apstākļiem Somijā augusta beigās, vai tā bija tāda no sirds cerība par to, ka viss būs kārtībā.

Un, jā, pirms pirmizrādes sākās diezgan stiprs lietus, un šķita, ka pati opera varētu arī nenotikt.

Šis te dramatiskais moments ir arī filmā mazliet ieskicēts.”

Mārtiņš Grauds atzīmēja, ka filmas ceļš tikai šobrīd sākas, neskatoties uz ierobežojumiem, ko tās baudīšanai radījusi ārkārtas situācija: “Man ir ļoti žēl, ka filmu šobrīd nav iespējams baudīt uz lielā ekrāna. Latvijas skatītāji to redzēs savos datoru ekrānos vai televizoros. Filma tuvākajā laikā tiks izrādīta arī Somijā. Vakar pienāca ziņa, ka arī norvēģi interesējas par filmu un tā tiks rādīta februārī kino festivālā Norvēģijā. Islandiešiem jau diezgan sen ir interese par “Koku operas” performanci. Un kaut kad pagājušogad, es zinu, arī brazīlieši izrādīja interesi “Koku operu” iestudēt Brazīlijā, un tad vēl tur ir piedāvājumi no Helsinkiem iestudēt to parkā Helsinkos.

“Koku operai” viennozīmīgi ir turpinājums gan kā performancei, gan kā filmai, un filmas ceļš festivālos tagad sākas.”

Laikmetīgās operas iestudējums “Koku opera. Vējgāzes”

Operas pirmatskaņojums notika 2019. gada 17. un 18. augustā netālu no rezidenču centra “Mustarinda” Somijā. Operas, kas uzsver vērtīgo veco mežu aizsardzības nozīmi, veidošanā iesaistīts plašs Latvijas mākslinieku loks: jaunā komponiste Anna Ķirse, arhitekti Austris Mailītis un Roberta Fišere, mākslinieks Andris Eglītis, režisors Matīss Budovskis, libreta autors Andris Kalnozols, MAREUNROL’S tērpu mākslinieki – Mārīte Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops, diriģents Artūrs Gailis, dziedātāji no Latvijas Radio kora grupas un kamermūzikas ansambļa mūziķi no Latvijas, kam pievienojas pasaulē viena no pazīstamākajām Petcolda flautas virtuozēm Anna Petrini (Zviedrija).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti