Kultūras ziņas

Daigas Grantiņas "Lauka telpa" Rīgas Biržā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kinorežisoram Rolandam Kalniņam - 100

Ko par Rolandu Kalniņu teic laikabiedri? LTV režisora jubilejā pārraidīs svētku raidījumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Atzīmējot izcilā latviešu kinorežisora Rolanda Kalniņa simtgadi, Latvijas televīzija 7. maijā sagatavojusi īpašu programmu, ko varēs skatīties gan pa dienu, gan vakarā. Pēc "Panorāmas" būs skatāms īpašs nozīmīgās jubilejas raidījums "Rolanda Kalniņa gadsimts". Tā būs lieliska iespēja iepazīt meistara daiļradi, bet pēc tās noskatīties mākslas filmas – "Četri balti krekli" , "Piejūras klimats" un "Akmens un šķembas".

Režisoru Rolandu Kalniņu mēdz dēvēt par latviešu kino sirdsapziņu. Izcilajam meistaram izdevies saņemt unikālu likteņa dāvanu – piedzīvot veselu gadsimtu – 7. maijā sagaidot sava mūža simtgadi.

Kultūras raidījumu redaktore, kinokritiķe Daira Āboliņa, kas ir viena no raidījuma "Rolanda Kalniņa gadsimts" veidotājām, teic: "Piedzīvot gadsimtu, tas ir ne tikai unikāli, tas būtībā ir izredzētajiem. Rolands Kalniņš par laiku, tostarp par Latvijas laiku, par Latvijas vēsturi zina no personiskās pieredzes. Tas, ko viņš ir darījis izcili savā dzīvē, viņš vienmēr ir spējis reflektēt dažādus Latvijas laika posmus, turklāt krīzes posmus pārvērst filmās un darīt to ļoti personiski. [..] Rolanda Kalniņa filmogrāfija ir visu mūsu kopīgā vēsture, tā ir uzfilmēta filmas lentē ar Rolanda Kalniņa gaumi, stila izjūtu, pietāti, inteliģenci. Ļoti daudzus dzīves posmus, kurus nācies iziet pašam Rolandam Kalniņam un kurus ir pieredzējusi Latvijas valsts, mēs varam redzēt šādā personalizētā veidā Kalniņa filmās."

Raidījumā iekļauta jauna intervija ar Rolandu Kalniņu, kas tapusi pirms dažiem mēnešiem. Tajā viņš analizē vēsturi, savu dzīvi un atskatās uz laikabiedriem. Tā papildināta ar sarunām ar Kalniņam nozīmīgiem aktieriem – Indru Briķi, Vizmu Kvēpu, Kasparu Znotiņu, Regīnu Razumu un operatoru Miku Zvirbuli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti