Kultūras ziņas

Lidijai Freimanei – 100

Kultūras ziņas

"Zvēri ir nemierīgi" izglītojošais "pēcvārds"

Arnis Balčus grāmatā apkopo jaunības bildes

Klajā nākusi Arņa Balčus fotogrāmata «Myself, Friends, Lovers and Others»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šajās dienās fotomākslas izdevumu klāstu papildinājusi Vācijas izdevniecībā "Dienacht Publishing" publicētā Arņa Balčus fotogrāfiju grāmata "Myself, Friends, Lovers and Others" (“Es, draugi, mīļākie un citi”).

Ar grāmatu “Es, draugi, mīļākie un citi” viens no “Rīgas fotomēneša” rīkotājiem un žurnāla “FK Magazine” galvenais redaktors Arnis Balčus atceras savu jaunību. Grāmata redzamie attēli tapuši pirms aptuveni 20 gadiem, parādot tā laika sadzīvi, autoram svarīgus cilvēkus un notikumus.

Mākslinieks stāsta: “Pārsvarā tie bija pašportreti pašā sākumā. Bet tas vēlāk izpletās uz to, ka es vienkārši sāku fotografēt cilvēkus, kas man ir apkārt, dažādus notikumus, tai skaitā dažādas ikdienas situācijas, sākot ar ēdienu un beidzot ar kaut kādām klusajām dabām un ikdienas niekiem. Savulaik tā zināmā mērā bija tāda kā ikdienas dienasgrāmata.”

Autors ir iemūžinājis arī vairākus šobrīd sabiedrībā pazīstamus cilvēkus. Piemēram, dzejniekus Kārli Vērdiņu un Pēteri Dragunu.

Fotogrāfiju aprakstā pats autors atklāj, ka mākslas un personības meklējumi ne vienmēr ir viens un tas pats.

“Kas man pašam šķiet interesanti, ka tajā tekstā parādās kaut kāda mana nepārliecinātība, mana neziņa, mazliet kaut kāds sociālais konteksts, cilvēku kompleksi un tā tālāk, kas varbūt pēc tam, skatoties šīs bildes, liekas kaut kādā ziņā pretrunā ar to – viņas šķiet ļoti atklātas, ļoti izaicinošas, lai gan – kas man liekas interesanti, ka bieži vien jau arī tie kompleksainākie cilvēki taisa atklātākās bildes,” atzīmē Balčus.

Pirms 20 gadiem arī digitālais foto bija retums, un grāmatā iekļautās bildes ir tapušas ar tā saukto “ziepjutrauku”. Precīzāk – “Olympus Mju II” filmiņas kameru.

Pirms nule kā izdotās grāmatas šī fotosērija ir apceļojusi izstāžu zāles ārpus Latvijas un autoram atnesusi plašu atpazīstamību. Interese par postpadomju jaunatni izrādījās ievērojama.

Mākslinieks uzsver: “Kas man šķiet interesanti un kāpēc varbūt to izdot arī mūsdienās – ka tas, laikam ejot, ir kaut kādā ziņā ieguvis kaut kādas papildu kvalitātes, un ka tā ir vairs ne tikai mana personiska dienasgrāmata, bet jau nosacīti visas paaudzes portrets.”

Balčus grāmata ir izdota 500 eksemplāru tirāžā un šobrīd pieejama tikai, pasūtot internetā. Grāmata izdota, pateicoties pūļa finansēšanas kampaņai platformā "Kickstarter".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti