Kinozinātnieks Freibergs: filmas «Parazīts» triumfs «Oskaru» ceremonijā – patīkams pārsteigums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vai ASV Kinoakadēmija ir nojaukusi robežas starp Holivudu un pasaules kino? To liek jautāt šī gada "Oskaru" rezultāti, kur pirmoreiz Kinoakadēmijas balvu vēsturē par labāko filmu atzina nevis angļu, bet citā valodā uzņemtu kino. "Oskaros" triumfēja Dienvidkorejas filma "Parazīts". Tas, pēc kinozinātnieka Viktora Freiberga teiktā, ir ļoti patīkams pārsteigums, jo "tā ir absolūti izcila filma".

Kinozinātnieks Freibergs: filmas «Parazīts» triumfs «Oskaru» ceremonijā – ļoti patīkams pārsteigums
00:00 / 03:20
Lejuplādēt
Dienvidkorejiešu režisora Džunho Bona trilleris "Parazīts" ir balvu lutināta – tā triumfēja Kannu kinofestivālā un tagad arī ASV Kinoakadēmijas ceremonijā. "Oskaru" 92 gadu vēsturē "Labākajai filmai" nominētas tikai 10 filmas, kas nav uzņemtas angliski. "Parazīts" ir pirmā, kas šo balvu saņem.

 

Stāsts par nabadzīgas, taču nekaunīgi atjautīgas ģimenes un fantastiski bagātas, taču naivas ģimenes satikšanos, kas pāraug neiedomājamā postažā, ir klasisks trilleris, kas meistarīgi pārkāpj žanra robežas, sacīja kinokritiķe Daira Āboliņa.

"Tas ir tas, kas jādara, lai vispār kino būtu dzīvs, lai kino un arī žanri attīstītos.

Ir jāsaprot žanra nosacījumi, un tie radoši un drosmīgi jāpārkāpj. Šis režisors to dara ideāli. Holivuda, protams, saprot, ka ir ļoti grūti pārkāpt žanru un nezaudēt spēli," vērtēja Āboliņa.

Režisors Džunho Bons, ko kronēja arī par labāko režisoru, savā runā korejiski uzsvēra, ka skolā īpaši aizrāvies ar arī balvai nominētā Martina Skorsēzes kino un savu "Oskara" statueti labprāt sadalītu piecās daļās – visiem nominētajiem. Pārejot uz angļu valodu, režisors pajokoja, ka tagad ir gatavs piedzerties.

"Tas ir pārsteigums, bet es teikšu, ka patīkams pārsteigums. Jo tā tiešām ir absolūti izcila filma," atzina kinozinātnieks Viktors Freibergs, pieļaujot – tā kā "Parazīts" saņēma arī labākās starptautiskās filmas godu, varam runāt par pakāpenisku robežu sagrūšanu starp šīm kategorijām.

"Tā tomēr ir Amerikas Kinoakadēmijas balva, kas vienmēr piešķir balvu labākajai Amerikā uzņemtajai filmai, pārsvarā – Holivudā. (..) Man liekas, ka viņi paši tagad ir apjukuši un nezina, ko darīt," sprieda kinozinātnieks.

Vai šis gads būs izņēmums vai jaunas tendences sākums, rādīs nākamo gadu "Oskari", sacīja Āboliņa. Taču tas ir simptoms pārmaiņām izpratnē par to, kas ir izcils kino. "Šis ir bijis ļoti spēcīgs gads. Domāju, neviens nebūtu vīlies, ja būtu uzvarējis Tods Filipss, Kventins Tarantīno vai Martins Skorsēze, kas ir leģendu leģendas Amerikā. Domāju, ka pašlaik nevaram runāt par īpašu [ASV] kino industrijas vājumu, ja neskaita izgāšanos ar filmu "Kaķi"."

Filma "Parazīts" gan nebija nominēta par labāko aktierdarbu. Tur balvas saņēma Vākīns Fīnikss par lomu filmā "Džokers", Renē Zelvēgere par Džūdijas Gārlendas atveidojumu filmā "Džūdija", kas drīz būs skatāma arī Latvijā, bet otrajā plānā – Lora Derna par lomu filmā "Laulības stāsts" un Breds Pits par lomu filmā "Reiz Holivudā". Gan Pitam, gan Fīniksam un Dernai šis ir pirmais "Oskars".

Uz godalgām vairāk nekā 20 kategorijās šogad pretendēja 124 nominanti, kas bija piedalījušies 53 filmu veidošanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti