Kinozinātnieks Freibergs: Dažas simtgades filmas ir pārāk lokālas starptautiskiem festivāliem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kinozinātnieks Viktors Freibergs intervijā Latvijas Radio raidījumam "Pēcpusdiena",  komentējot jautājumu, kāpēc gadā, kad tapis tik daudz latviešu kino, uz Berlīni dodas tieši animācijas filma “Lote un pazudušie pūķi”, skaidroja – dažas no simtgades filmām ir ārkārtīgi lokālas.

Kā piemēru Freibergs minēja filmu “Paradīze 89” (režisore Madara Dišlere), norādot, ka nezinātājam ir grūti saprast, par ko ir runa. Šo situāciju viņš salīdzināja ar britu režisores Džasijas Rurkas filmu “Marija, skotu karaliene” – ir jāzina fons, lai izprastu filmas vēstījumu.

Freibergs arī pauda vilšanos, ka uz Berlīni nedevās filma “Laika tilti” (režisori Kristīne Briede un Audrijus Stonis), kas ir ārkārtīgi nozīmīga dokumentālā filma par Baltijas valstu poētisko kino. Freibergs uzskata, ka arī “Tēvs Nakts” (režisors Dāvis SĪmanis) būtu potenciāli iespējama filma festivāliem.

Pārējās simtgades filmas Freibergs raksturoja vairāk kā ģimenes filmas, piemēram, minot konvenciālo “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" (režisors Varis Brasla). 

“Šogad mums nav paveicies ar spēlfilmām. Labi, ka Lote uz pusēm ar igauņiem ir tur,” teica Freibergs.

Viktors Freibergs par Berlināli
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Freibergs pieļāva, ka viena no filmām, kas varētu pretendēt uz dalību festivālos, būtu Ināras Kolmanes veidotā “Bille” – tajā ir gan attēls, gan saprotams stāsts. Taču iemeslus, kāpēc šī filma žūrijai varētu nepatikt, Freibergs atturējās nosaukt.

Savukārt Rīgas Starptautiskā kinofestivāla direktore Sonora Broka uzskata –  interesanti ir tas, ka šogad konkursā ir diezgan maz pazīstamu vārdu. Par lielāko pārsteigumu Broka uzskata maķedoniešu filmu “Dievs eksistē, un viņas vārds ir Petrūnija”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti