Kinoteātros sāk izrādīt dokumentālo filmu «Tev, Rūķi!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 13. maija Rīgā kinoteātrī “Splendid Palace” un citviet Latvijā sāk izrādīt Jura Podnieka studijā veidoto Lienes Laviņas-Kalnaellas dokumentālo filmu “Tev, Rūķi!”, kas, sekojot vecākajai vēl joprojām spēlējošajai Latvijas aktrisei Rutai Birgerei, poētiskā valodā uzdod jautājumus par to, ko mūsdienās nozīmē vecums un kas liek cilvēkam šo dzīves periodu izdzīvot pilnvērtīgi. Sastapšanās ar nepielūdzamo laiku šajā sirsnīgajā un asprātīgajā stāstā savijas ar darbu pie jaunas lomas teātrī .

Filmas pirmizrāde, kurai sekoja stāvovācijas, notika 9. maijā Valmieras Drāmas teātra Lielajā zālē. Tajā piedalījās gan filmas radošā komanda, gan tās galvenā varone Ruta Birgere, kura 7. maijā atzīmēja savu 92. dzimšanas dienu.

Jura Podnieka studijai šī bija pirmā pieredze, organizējot filmas pirmizrādi ārpus Rīgas. Filmas izpildproducente Marta Kontiņa secina, ka šādi pasākumi reģionos ir ļoti nepieciešami, par to liecina lielā cilvēku atsaucība.

“Bijām patiesi pārsteigti ar kādu atvērtību valmierieši mūs uzņēma. Pirmizrāde notika pilnā zālē, un tas, kā skatītāji juta līdzi filmai, bija vienreizēji. Bija gan smiekli, gan aplausi, un daudzi vēlāk atzina, ka arī asaras, filmu skatoties. Tāpat izjutām lielu atsaucību pasākuma organizēšanas procesā - mūs atbalstīja ne tikai Valmieras pilsētas dome, bet arī vairāki vietējie uzņēmumi un, protams, Valmieras Drāmas teātris, bez kura līdzdalības šī filma nebūtu iespējama,” norāda Kontiņa.

Filma būs skatāma Rīgā kinoteātrī “Splendid Palace” 13., 14. un 15. maijā, kā arī īpašajā senioru seansā 31. maijā, kurā viesosies arī filmas veidotāji. Tāpat tuvākajā laikā paredzēti seansi Vidzemes koncertzālē “Cēsis” 15. un 18. maijā, Limbažu Galvenajā bibliotēkā 19. maijā, Muzeju naktī Valmierā 21. maijā un Talsu kinoteātrī “Auseklis” no 3.lidz 9. jūnijam. Vasarā filma tiks demonstrēta arī vairākos mūzikas un kultūras festivālos. Savukārt no 1. jūnija tā būs pieejama ''Lattelecom'' videonomā.

Kopš pirmās lomas 1950.gadā Ruta Birgere spēlējusi vairāk kā 50 Valmieras Drāmas teātra iestudējumos. Sadarbojusies ar tādiem režisoriem kā Oļģerts Kroders, Varis Brasla, Fēlikss Deičs, Elmārs Seņkovs, Inese Mičule un citiem. Ruta Birgere ir Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere (2009.), 2007. gadā saņēmusi Latvijas Teātra gada balvu par mūža ieguldījumu, savukārt 2013. gadā uzņemta Latvijas teātra Zelta fondā. 2015. gadā nospēlējusi vecāsmātes lomu Renāra Vimbas filmā “Es esmu šeit”.

“Tev, Rūķi!” tapusi Jura Podnieka studijā. Režisore Liene Laviņa-Kalnaella, operators Aigars Sērmukšs, montāžas režisore Sandra Alksne, mūzikas autors Jānis Ozoliņš (grupa “Sigma”), skaņu režisors Anrijs Krenbergs, izpildproducente Marta Kontiņa, producente Antra Cilinska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti