Kinoteātrī «K.Suns» norvēģu dokumentālā kino nedēļas nogale

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Starpkultūru projekta "Dzīve kustībā" ietvaros kinoteātrī „K.Suns” 14. un 15.martā izrādīs norvēģu dokumentālā kino programmu, kurā iekļautas starptautisku atzinību guvušas norvēģu dokumentālās filmas.

Programmā kopumā būs skatāmas piecas dokumentālās filmas. Režisores Gunhildas Vesthāgenas Magnoras filma "Optimistes" par to, ka vecums nav šķērslis, lai spēlētu volejbolu un piedalītos sacensībās 98 gadu vecumā.

Kadrs no filmas "Optimistes". Publicitātes attēls.

Režisore Solveiga Melkerāena filmā "Labā meitene" stāsta par savu dzīvi, kas mainījās dienā, kad viņai tika diagnosticēta smaga depresija.

Kadrs no filmas "Labā meitene". Publicitātes attēls.

Filma "Dvīņu māsas" (režisore Mona Frīsa Bertheusena) ieguvusi skatītāju balvu pasaules lielākajā dokumentālo filmu festivālā IDFA Amsterdamā un saņēmusi Norvēģijas televīzijas balvu kā gada labākā dokumentālā filma. Tas ir stāsts par mazām meitenēm, kuras Ķīnā nodotas adopcijai un aizceļojušas katra uz savu pasaules malu, un kuru audžuvecākiem līdz kādam likteņa pavērsienam nav ne bijis ne jausmas par otras māsas esamību.  

Kadrs no filmas "Dvīņu māsas". Publicitātes attēls.

Filma "Radi ir uz mūžu", kuru Norvēģijā nepilnu divu mēnešu laikā kinoteātros noskatījās vairāk nekā 40 tūkstoši skatītāju ir režisora Frodes Filmlanda stāsts par brāļa un māsas dzīvi norvēģu viensētā, kuru nav ietekmējusi globalizācija un materiālās pasaules stress.

Gados jaunā režisora Inges Vēges filma "Uz Ziemeļiem no Saules" par piedzīvojumiem, par brīvību un dabu Norvēģijas ziemā meklējot labākos viļņus sērfošanai tikusi izrādīta vairāk kā 70 dažādos filmu festivālos visā pasaulē.

Norvēģu dokumentālā kino programma ir viena no projekta "Dzīve kustībā" aktivitātēm. Projektu īsteno nodibinājums “Elm Media” sadarbībā ar Bergenas Starptautisko filmu festivālu. Projekta mērķis ir izmantot Latvijas un Norvēģijas fotogrāfu un antropologu radošo potenciālu un sadarbību, lai veidotu kopīgu ceļojošo izstādi “Dzīve kustībā” par Norvēģijā dzīvojošiem latviešiem un Latvijā dzīvojošiem norvēģiem, kurā tiks apkopoti fotoportreti, īsi video un cilvēku dzīvesstāsti. Izstāde ļaus Latvijas un Norvēģijas iedzīvotājiem iepazīties ar viņu valstī dzīvojošajiem kaimiņvalsts iedzīvotājiem, kliedēt savstarpējos stereotipus un veicināt starpkultūru izpratni un sadarbību.

Projekta laikā fotogrāfi portretēs dažādu sociālo grupu pārstāvjus, un caur viņu portretiem atspoguļos dažādus dzīvesveidus un parādīs abu kultūru savdabību. Projektā darbojošies antropologi pētīs, kā cilvēki uztver piederību kādai kultūrai - vai viņi jūtas tuvāki mītnes zemes vai ārzemju kultūrai - un kā viņi to kopj.

Dokumentālā kino programma būs skatāma Rīgā kinoteātrī „K.Suns”, un Cēsīs, Vidzemes koncertzālē “Cēsis”. Tās izrādīšanu Latvijā atbalsta Norvēģijas vēstniecība.

Savukārt rudenī projekta ietvaros Bergenas Starptautiskajā filmu festivāla programmā būs iekļauta latviešu dokumentālo filmu programma un festivāla laikā Bergenā atklās projekta laikā tapušo ceļojošo fotoizstādi, kuru pēcāk būs iespējams redzēt arī Latvijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti