Kinomuzejs aicina apmeklēt «Kino skapi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

LKA Rīgas Kino muzejs aicina iepazīties arī tikko atvērto „Kino skapi” – digitāli interaktīvu ekspozīciju par Latvijas kino.

„Kino skapis” ir pirmā šāda mēroga ekspozīcija par nacionālo kino. Digitālais izstādes saturs ietērpts mākslinieces Annas Heinrihsones radītajā scenogrāfijā. Ekspozīcijā izmantoti arī īpaši radīti kinētiski objekti, kas liecina par kino pirmsākumiem – optiskās kustības fenomenu, kā arī filmēšanas rekvizīti no Rīgas Kinostudijas krājumiem.

„„Kino skapis” aizpilda ārkārtīgi būtisku nišu, kas līdz šim bijusi tukša – tas koncentrētā un lakoniskā veidā sniedz visaptverošu informāciju par Latvijas kino vēsturi, turklāt samēro to ar pasaules kontekstu hronoloģiskā ziņā,” uzsver kinožurnāliste un viena no ekspozīcijas satura veidotājām Kristīne Matīsa.

Pie ekspozīcijas strādājusi izcila kinozinātnieku, kritiķu, mākslinieku un dizaineru grupa: kinokritiķes Dita Rietuma, Daira Āboliņa, Anita Uzulniece, kinozinātniece Inga Pērkone, kinožurnālistes Kristīne Matīsa, Ieva Viese, fotogrāfe Agnese Zeltiņa, digitālo dizainu veidojis uzņēmums „Dd studio” – Jānis Mitrēvics, Dāvids Mitrēvics, Reinis Dzudzilo, mūziku komponējis Jēkabs Nīmanis, ekspozīcijas scenogrāfiju veidojusi māksliniece Anna Heinrihsone.

Digitālās ekspozīcijas, kuras nosaukumā ir izteikta "Dainu skapja" alūzija, saturu veido sešas tēmas: Latvijas un pasaules kino laika lineāls, kas iepazīstina ar būtiskākajām norisēm Latvijas un pasaules kino no tā pirmsākumiem 19. gs. beigās līdz mūsdienām; Latvijas nacionālās kinomākslas sākums, kas stāsta par laiku no mēmā kino līdz skaņu filmām, pirmajiem „nacionālajiem grāvējiem”; sadaļa Dokumentālais kino stāsta par leģendāro Rīgas Kinostudijas kinodokumentālistu paaudzi; sadaļa Animācija – par filmu veidošanu un izcilākajiem animācijas filmu autoriem, studijām, filmām; sadaļa Kino tapšana padomju laikā, kino cenzūra – par kinoindustriju Padomju Savienības laikā, savukārt sadaļa Kino zvaigznes ir interaktīvā formā veidots latviešu izcilāko un skatītāju mīlētāko kinorežisoru un aktieru „zvaigznājs”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti