Kinomuzejā operatora Kroģa 80.jubilejai veltīts filmu vakars

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ceturtdien, 9.janvārī, plkst. 18.30 Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Rīgas Kino muzejā notiks latviešu filmu vakaru cikla "Diagnoze – kino" pasākums, kas šoreiz veltīts kinooperatora Valda Kroģa (1934-1994) 80 gadu jubilejai.

Valdis Kroģis bija azartisks operators, kurš ātrumu izjuta kā savu stihiju un prata realizēt netradicionālus filmēšanas paņēmienus, norāda pasākuma rīkotāji. Kroģis pieder pie tās kinematogrāfistu paaudzes, kuri amata prasmi apguva 1950.gados Valsts Vissavienības kinematogrāfijas institūtā Maskavā – tur viņš mācījās vienlaikus ar dokumentālā kino klasiķi Uldi Braunu, režisoru Gunāru Piesi, filmu māksliniekiem Gunāru Balodi, Uldi Pauzeru un citiem. Rīgas Kinostudijā Kroģis strādāja no 1960.gadu sākuma, vispirms kā asistents, bet pēc pāris gadiem kā patstāvīgs operators.

Valdis Kroģis bija viens no trim galvenajiem operatoriem Ulda Brauna režisētajā dokumentālajā filmā "235 000 000" (1967), kas bija vērienīgs Padomju Savienības cilvēku portretējums. Apbalvojums saņemts par darbu filmā "Saules kvadrāti" (1965).

Kroģis strādājis kopā ar Ansi Epneru pie vairākām dokumentālajām filmām - "Dzīvs" (1970), "Oškalna stunda" (1972), "Kristapa mazdēls" (1975)). Interesants fakts Kroģa radošajā biogrāfijā ir loma Rolanda Kalniņa spēlfilmā "Vīru spēles brīvā dabā" (1978), kur viņam jāspēlē sava īstā profesija – dokumentālas filmas operators.

Rīgas Kino muzeja krājumā glabājas apjomīgs Valda Kroģa fotoarhīvs, no kura maza daļa tiks piedāvāta apskatei seansa ietvaros, parādot operatoru darbībā. Programmā: "Saules kvadrāti", "Dzīvs", "Sporta apskats Nr. 1" (1969), fragmenti no filmām "235 000 000" (1967), "Vīru spēles brīvā dabā" (1978) u.c. Seansa garums aptuveni divas stundas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti