Kultūras ziņas

Pozitīvi izklaidējošiem "Keksiem" - 20!

Kultūras ziņas

"Staļina nāve" kinoteātrī

Kinolektoriju cikls par neprātu kinomākslā

Kinolektoriju «Tas, ko nedrīkst nezināt» turpina «Reibinošais neprāts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Cenšoties vairot sabiedrības zināšanas un izpratni par labu kino, 3.janvārī sākas nu jau gandrīz par ikgadējo saucamais Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) organizētais kinolektorijs “Tas, ko tu nedrīksti nezināt”. Šīs, 13.,  sezonas tēma ir “Reibinošais neprāts”. Sešos seansos tiks demonstrētas izcilas filmas par neprāta, garīgo saslimšanu un apmātības tematiem. Kā tas līdz šim ierasts, pirms katra seansa - zinošu kino ekspertu komentārs par filmu.

Katru no sešiem šī gada kinolektorija “Tas, ko tu nedrīksti nezināt” seansiem ievadīs pašmāju kino kritiķu, pētnieku vai pieredzējušu režisoru stāstījumi. Šovakar Kaņepes kultūras centrā viņi sastapsies diskusijā “Neprāts kino” par tik delikāto neprāta jeb indivīda realitātes uztveres savdabību atspoguļojumu filmās. Šis temats kino režisorus interesējis jau kopš mēmā kino laikiem.

Lektorijā izrādīs filmas, kas tapušas pēdējo 50 gadu laikā. Dažai unikāla radošā pieeja, cita kino vēsturē atvērusi pilnīgi jaunas lappuses. Lektoriju tieši pēc nedēļas kinoteātrī “Splendid Palace” iesāks vācu režisora Vernera Hercoga drāma “Fickaraldo”. Tas ir stāsts par apmātu opermīli, kurš nolēmis uzcelt operu džungļos. Viņš rada sarežģītu plānu, kas paredz kuģa pārvilkšanu pāri kalnam.

Kinokritiķis, kino pētnieks Viktors Freibergs un LKA Rīgas Kino muzeja kuratore Agnese Logina piekrīt, lai rastos vēlme veidot filmu par šīm tēmām, režisoram esot jāpiemīt spēcīgai empātijai vai personīgi jāpazīst kāds no neprāta stāvokļiem.

Kino pētnieku un kritiķi Viktoru Freibergu lektorijā varēs sastapt 7. februārī. Viņš runās par zviedru režisora Ingmara Bergmana 1961. gada filmu "Mīklaini kā spogulī". Savukārt martā lektoriju noslēgs latviešu īsfilmu izlase, kas nosaukta atbilstoši šī gada lektorija tematam – “Reibinošais neprāts”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti