Kinokritiķe Daira Āboliņa: Kino pasaule ir izmainījusies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Naktī no svētdienas uz pirmdienu pasniegs Ārzemju preses asociācijas balvas "Zelta globuss”. Mazā ekrāna dominante kļūst aizvien lielāka, uzsver kinokritiķe Daira Āboliņa. Proti, dominē filmas, kas radītas, lai tās skatītos mājās, piemēram, televīzijas ekrānos.

''Zelta globusa” balvas uzskata par priekšvēstnesi ''Oskaram'', kas ir izklaides kino industrijas galvenā balva. Tomēr Āboliņa norāda, ka "Zelta globusus” pasniedz Amerikā akreditētā ārzemju prese, kas ir profesionāli kino žurnālisti un kritiķi.

Kinokritiķe Daira Āboliņa: Kino pasaule ir izmainījusies
00:00 / 01:45
Lejuplādēt

"Šī tendence, kas aizsākās pagājušā gadā un būtībā bija savā ziņā sensacionāla, šobrīd ir ļoti pārliecinoša. Ir filmas, kuras ir radītas "Netflix", tātad tās ir kompānijas, kas strādā tieši mazajam ekrānam, un filmas, kuras labākajā gadījumā ir tikai izrādīšanai festivālā. Tas nozīmē, ka būtībā kino pasaule ir izmainījusies. Šogad uz galveno kategoriju pretendē "1917" un "Džokers", kas ir klasiska filma lielajam ekrānam. Filma "Laulības stāsts" un "Divi pāvesti", kas ir atkal mazajam ekrānam," teica Āboliņa.

Savukārt kategorijā „Labākais režisors” līdzās Mārtinam Skorsēzem, Semam Mendesam, Kventinam Tarantino un Todam Filipsam sacentīsies arī korejiešu izcelsmes režisors Džūnho Bons. Kinokritiķe Āboliņa norāda, ka, iespējams, šo režisoru nebūtu atcerējusies, ja vien viņš nebūtu radījis šī gada fenomenālāko trilleri "Parazīts”.

"Šī filma ir būtībā trilleris labākajās tradīcijās, par šķiru nevienlīdzību un ar melnā humora elementiem filma. Tātad šajā ļoti būtiskajā kategorijā, kur ir tikai amerikāņu režisori, augstākajā līgā spēlējošie, ir arī šis korejiešu režisors. Daudzi mediji un bukmeikeri arī prognozēja, ka ir diezgan reāli, lai apspēlētu lielos amerikāņus," atzina Āboliņa.

Kinokritiķe Daira Āboliņa par režisoriem
00:00 / 01:08
Lejuplādēt

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti